Băncile au soluţionat 90% din solicitările de amânare a ratelor la credite, în trei luni (ARB)

Băncile din România au soluţionat până în prezent un număr de 90% din solicitările depuse de clienţi pentru suspendarea obligaţiilor lunare de plată din contractele de credit, potrivit unui comunicat remis luni de Asociaţia Română a Băncilor (ARB).
Economica.net - lun, 22 iun. 2020, 11:20
Băncile au soluţionat 90% din solicitările de amânare a ratelor la credite, în trei luni (ARB)

„Băncile din România au soluţionat 321.000 de solicitări, reprezentând aproximativ 90% din cele aproximativ 362.000 de solicitări depuse de clienţii persoane fizice şi juridice pentru suspendarea obligaţiilor de plată lunare din contractele de credit, în primele trei luni de la debutul pandemiei COVID-19”, se menţionează în document.

Din cele aproximativ 321.000 de solicitări soluţionate de bănci până la data de 15 iunie 2020, peste 60% au fost soluţionate în baza Ordonanţei de Urgenţă 37/2020, iar aproximativ 40% au fost soluţionate în baza măsurilor de sprijin adoptate de bănci începând cu luna martie pentru clienţii afectaţi de efectele pandemiei, conform ARB.

Cele aproximativ 41.000 de solicitări încă nesoluţionate se află în curs de procesare, potrivit sursei.

În baza OUG 37/2020, banca analizează solicitarea formulată de client şi în termen de maximum 15 zile de la data primirii solicitării comunică acestuia decizia. În cazul aprobării solicitării debitorului, prelungirea duratei contractuale produce efecte de la data comunicării de către client a solicitării de suspendare către bancă.

„Clienţii ale căror venituri au fost afectate direct sau indirect de situaţia generată de pandemie au depus cereri pentru suspendarea obligaţiilor de plată lunare din contractele de credit. Astfel, clienţii persoane fizice au depus un număr de peste 334.000 de solicitări de suspendare a obligaţiilor de plată lunare, ceea ce reprezintă o pondere de aproximativ 22% din creditele în derulare acordate populaţiei. Clienţii persoane juridice au depus un număr de aproape 28.000 de solicitări de suspendare a obligaţiilor de plată lunare, aferente unui ponderi de aproximativ 28% din portofoliul total de credite acordate acestei categorii”, conform comunicatului ARB.

Asociaţia Română a Băncilor susţine că sectorul bancar a fost în prima linie a industriilor care au adoptat măsuri de sprijin pentru clienţii afectaţi financiar de efectele pandemiei.

„Băncile din România au răspuns proactiv nevoilor clienţilor care au întâmpinat dificultăţi din cauza pandemiei de coronavirus şi au asigurat necesarul de finanţare la nivelul întregii economii. Comunitatea bancară din România îşi exprimă dorinţa de a contribui în continuare la procesul de relansare a economiei româneşti în perioada imediat următoare, prin soluţii comune ce pot fi identificate ca parte a dialogului dintre comunitatea de afaceri şi factorii de decizie instituţională. Sistemul bancar susţine încheierea unui parteneriat constructiv cu autorităţile pentru a finanţa economia în condiţii de predictibilitate”, se menţionează în comunicatul ARB.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
România celor două cutremure pe zi! Peste 18 cutremure cu magnitudine de peste 4 grade pe Richter au avut loc în ultimii doi ani. Asigurări de dezastru?
România celor două cutremure pe zi! Peste 18 cutremure cu magnitudine de peste 4 grade pe Richter au avut loc în ultimii ...
În ultimele 24 de ore,în România au avut loc două cutremure,unul de 3,5 altlul de 4,4 grade magnitudine pe scara Richter. ...
Coronavirus: Vaccinarea va fi obligatorie din luna februarie în Austria. Doar pentru persoanele peste 18 ani
Coronavirus: Vaccinarea va fi obligatorie din luna februarie în Austria. Doar pentru persoanele peste 18 ani
Austria va introduce obligativitatea vaccinării pentru adulţi împotriva coronavirusului de la începutul lui februarie, ...
Cutremur cu magnitudinea 4,4 în judeţul Vrancea astăzi, 16 ianuarie 2022, la ora 15.43
Cutremur cu magnitudinea 4,4 în judeţul Vrancea astăzi, 16 ianuarie 2022, la ora 15.43
Un cutremur cu magnitudinea de 4,4 s-a produs duminică, la ora locală 15:43, în zona seismică Vrancea, judeţul Vrancea, ...