Băncile austriece ar trebui să rămână în Europa de Est – OeNB

Băncile austriece ar trebui să rămână în Europa de Est dar trebuie să ţină seama de riscuri şi să-şi întărească bilanţurile pentru a concura cu rivalele lor mai bine capitalizate, se arată în raportul de stabilitate financiară publicat de Banca Centrală a Austriei (OeNB), transmite Reuters.
Economica.net - mar, 08 iul. 2014, 11:01
Băncile austriece ar trebui să rămână în Europa de Est -  OeNB

Vineri, acţiunile Erste Group Bank au scăzut la bursa de la Viena cu peste 16%, după ce banca a anunţat că se aşteaptă la pierderi nete de până la 1,6 miliarde de euro din cauza majorării provizioanelor în Ungaria şi România. Anul acesta titlurile au scăzut cu peste 25%. Analiştii susţin că anunţul Erste reaminteşte riscurile cu care se confruntă creditorii care operează în Europa Centrală şi de Est, o regiune care a generat marje de profit substanţiale în anii de după căderea comunismului, dar acum se confruntă cu probleme economice.

Guvernatorul OeNB, Ewald Nowotny, a declarat că majoritatea problemelor cu care se confruntă Erste sunt specifice acestei bănci. Dar în general băncile austriece s-au bazat prea mult în trecut pe creditarea în valută, a avertizat Nowotny.

Împrumuturile în valută acordate de băncile austriece în regiune încă se ridică la peste 74 miliarde de euro (101 miliarde de dolari) dar băncile încep să modifice această tendinţă, a explicat guvernatorul OeNB.

Andreas Ittner, adjunctul guvernatorului OeNB, a dezminţit speculaţiile că ar fi mai bine dacă bănci precum Erste, Raiffeisen Bank International sau UniCredit’s Bank Austria (divizie a UniCredit) ar părăsi regiunea.

‘Nu cred că a sosit momentul pentru majoritatea băncilor să ia în considerare astfel de scenarii, poate doar în puţine ţări. Din contră, în multe ţări ratele de creştere ar urma să fie mai ridicate decât cele din Europa Occidentală’, a afirmat oficialul austriac.

În raportul de stabilitate financiară publicat de Banca Centrală a Austriei (OeNB) se arată că indicele de adecvare a capitalului la principalii trei creditori austrieci se ridică la 11,4%, în timp ce la rivalele europene rata este de 13,6% iar la cele active în Europa Centrală şi de Est este de 12,7%.

Ittner susţine că Erste Bank pare cea mai expusă dintre băncile austriece la măsurile ce urmează să fie adoptate în Ungaria, deşi a apreciat că impactul acestora nu va fi atât de sever ca deciziile similare adoptate de Budapesta în 2011.

Băncile din Ungaria vor trebui, în decembrie, să convertească în forinţi creditele ipotecare în valută, a afirmat sâmbătă liderul grupului parlamentar al formaţiunii guvernamentale Fidesz, Antal Rogan, adăugând că Guvernul ar putea împărţi cu sectorul financiar costurile acestei operaţiuni.

Vineri, Parlamentul ungar a adoptat un proiect de lege destinat sprijinirii persoanelor care au luat un credit în valută, Banca Centrală estimând că actul legislativ ar putea provoca sectorului financiar costuri cuprinse între 600 şi 900 miliarde de forinţi (2,6-3,9 miliarde de dolari). Legea anulează practica utilizării unor cursuri de schimb diferite pentru eliberarea şi rambursarea creditelor în valută. Băncile vor trebui să recalculeze spread-urile pe baza cursului de schimb al Băncii Centrale. De asemenea, legea declară ilegală majorarea în mod unilateral a dobânzilor şi comisioanelor din contractele de credit.

Băncile austriece, în special Bank Austria, Erste Group Bank AG şi Raiffeisen Bank International AG (RBI), sunt cei mai mari creditori ai fostelor state comuniste din Europa de Est şi au o prezenţă importantă inclusiv în România.

Potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României, la finele anului trecut băncile austriece controlau 37,1% din totalul activelor din sistemul bancar românesc.

Te-ar mai putea interesa și
Mark Mobius: Bitcoin s-ar putea prăbuși sub 10.000 de dolari în 2023
Mark Mobius: Bitcoin s-ar putea prăbuși sub 10.000 de dolari în 2023
Bitcoin s-ar putea prăbuşi la 10.000 de dolari, o scădere de peste 40% faţă de preţurile actuale, a declarat joi investitorul veteran Mark Mobius pentru CNBC....
Uniunea Europeană a adoptat plafonul de preț de 60 de dolari pe baril pentru petrolul rusesc
Uniunea Europeană a adoptat plafonul de preț de 60 de dolari pe baril pentru petrolul rusesc
Uniunea Europeană a fost de acord cu impunerea unui plafon de preț al petrolului rusesc la 60 de dolari pe baril, deschizând ...
Xi Jinping este de acord că varianta Omicron a coronavirusului este mai puțin letală, ceea ce permite mai multă flexibilitate în privința restricțiilor
Xi Jinping este de acord că varianta Omicron a coronavirusului este mai puțin letală, ceea ce permite mai multă flexibilitate ...
Varianta Omicron a coronavirusului SARS-CoV-2 este mai puţin letală, prin urmare ea permite ''mai multă flexibilitate'' ...
Activiștii Last Generation din Germania anunță că își vor intensifica protestele începând de luni
Activiștii Last Generation din Germania anunță că își vor intensifica protestele începând de luni
Activiştii pentru climă Last Generation din Germania plănuiesc să reia şi să intensifice protestele începând de luni ...