1EUR = 4.8393 RON | Bucureşti 29 º

Finanţe şi bănci

Băncile austriece îşi reduc afacerile în România. Expunerea a scăzut cu 1 miliard de euro în şase luni

La finele anului 2013, grupurile bancare austriece aveau o expunere totală în România de 25,8 miliarde de euro, în scădere faţă de luna iunie a aceluiaşi an când indicatorul se situa la peste 26,8 miliarde. În ultimii cinci, băncile austriece au arătat că duc o politică organizată de diminuare a afacerilor în ţara noastră menţinând un ritm anual de reducere a expunerii de aproximativ 2 miliarde de euro

04 iul, 2014 | | ECONOMICA.net

Expunerea băncilor austriece în România a scăzut cu  un miliard de euro în ultimele şase luni ale anului trecut, de la 26,8 miliarde de euro în iunie la doar 25,8 miliarde de euro în decembrie 2013, arată un raport al Băncii Naţionale a Austriei. Grupurile bancare austriece reprezintă cea mai importantă perezenţă pe piaţa de profil din România cu o cotă de piaţă de 37,1% din totalul activelor, potrivit ultimului raport al Băncii Naţionale a României. “În ceea ce priveşte ţările care deţin participaţii la capitalul social al băncilor autohtone şi al sucursalelor băncilor străine, Austria ocupa la 31 decembrie 2013 prima poziţie investiţională (23,1 la sută). Următoarele două poziţii în capitalul agregat au revenit Greciei (19,5 la sută) şi Olandei (10,2 la sută).”, mai arată documentul citat. BCR, cea mai mare bancă din România este deţinută de grupul austriac Erste, iar alte trei bănci de top 10, adică Raiffeisen, Volksbank şi Unicredit Ţiriac au sediile centrale în aceeaşi ţară.

Minus două miliarde de euro pe an

Din 2010 până în prezent, băncile din Austria au menţinut o cadenţă clară în ceea ce priveşte diminuarea expunerii pe ţara noastră. Expunerea a scăzut cu  două miliarde de euro în fiecare an iar acest lucru se poate datora şi acordurilor de la Viena, menite să evite retragerea bruscă a unor sume importante. În ciuda declaraţiilor optimiste care vin de la Viena, România şi Europa emergentă în general par o problemă pentru sistemul financiaraustriac sau cel puţin aşa interpretează agenţiile de rating. În aceste condiţii, şi având în vedere şi scăderea profitabilităţii, contractarea prezenţei austriece în ţara noastră va continua, cel mai probabil.  “Provocările vor fi mai mari pentru cele mai mari trei bănci austriece Erste, Raiffeisen şi UniCredit, care cuprind 48% din activele consolidate ale sistemului, din cauza expunerii pe ţări din CEE în care declinul economic ar putea reveni”, indică un raport al Moody's . “Deteriorarea mediului economic din ţări precum România, Ungaria, Bulgaria şi Slovenia poate conduce la continuarea deteriorării calităţii activelor.”, continuă economiştii agenţiei de rating. În privinţa “calităţii activelor” ‚ţara noastră stă cel mai prost din Europa. Cea mai mare bancă locală, deţinută de austriecii de la Erste, are o pondere a creditelor neperformante care urcă spre 30% în timp ce media pe sistem a sărit deja de 20%.     

Centralele bancare taie liniile de credit

 

Pe de altă parte, 20% din liniile de finanţare ale băncilor din România s-au evaporat anul trecut. Băncile străine prezente au redus finanţarea subsidiarelor de la noi cu 1,2 miliarde de euro. Potrivit Băncii Naţionale, băncile mamă îşi iau banii înapoi pentru că nu au cui să dea credite în România şi au nevoie de ei pentru îmbunătăţirea bilanţurilor de acasă. Reducerea RMO din acest an lasă şi mai mulţi bani pentru înapoierea liniilor de credit. Despre exodul masiv care va urma, într-o analiză ECONOMICA.NET.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO