Băncile austriece simt efectele expunerii la Rusia şi Ucraina – CNBC

Băncile din Europa Occidentală au intrat după 1990 pe pieţele nou deschise din Europa de Est, iar cea mai semnificativă expunere o au creditorii din Austria, din considerente istorice şi geografice, potrivit unei analize a CNBC.
Economica.net - joi, 27 mart. 2014, 10:49
Băncile austriece simt efectele expunerii la Rusia şi Ucraina - CNBC

În prezent, pe fondul escaladării tensiunilor dintre Europa Occidentală şi Rusia, băncile austriece riscă să fie afectate de turbulenţele financiare şi geopolitice. La un nivel mai extins, vor exista implicaţii şi pentru statele membre ale UE, pe fondul sancţiunilor impuse Rusiei după anexarea Crimeii. Cel mai grav scenariu ar fi ca băncile din UE să-şi piardă subsidiarele din Rusia, pe fondul escaladării conflictului sau dacă va deveni imposibil pentru instituţiile financiare să mai facă afaceri în regiune.

Indiferent de evoluţii, analiştii se aşteaptă ca orice bancă din statele dezvoltate, inclusiv cele americane, cum ar fi Citigroup şi JPMorgan Chase, să înregistreze în Rusia scăderi ale câştigurilor pe o piaţă care până recent era destul de profitabilă.

Expunerea băncilor europene la Rusia este de aproximativ 194 miliarde de dolari, în timp ce expunerea instituţiilor de creditare din SUA se ridică la aproximativ 37 miliarde de dolari, susţin analiştii Deutsche Bank.

Legăturile financiare cu Rusia explică de ce Europa este reticentă în a impune sancţiuni. Pentru Europa, ca întreg, există de asemenea pericolul ca actuala criză să aibă efecte imposibil de prevăzut.

‘Analizăm cu atenţie potenţialele efecte indirecte, deoarece ele ar putea avea un impact mai semnificativ decât expunerea directă la aceste state (Rusia şi Ucraina)’, a declarat Andreas Dombret, membru al Board-ului Băncii Centrale a Germaniei (Bundesbank).

Pentru Austria, efectele sunt directe şi deja se simt. Două din cele mai mari bănci ale ţării, Raiffeisen Bank International şi Bank Austria, divizie a grupului italian UniCredit, au operaţiuni extinse în Rusia şi Ucraina. Deşi sunt şi alte bănci străine prezente în Rusia, cum ar fi grupul francez Societe Generale, expunerea Austriei, de aproape 17 miliarde de dolari, este cea mai ridicată în raport cu mărimea sistemului său bancar, la 1,4% din active.

Expunerea ar fi fost chiar şi mai ridicată, dacă grupul bancar austriac Erste nu ar fi ieşit anul trecut de pe piaţa din Ucraina. Decizia a făcut parte din exodul investitorilor străini din Rusia şi Ucraina, descurajaţi de corupţia şi de creşterea economică slabă din aceste state.

Cu mult înainte de anexarea Crimeii de către Rusia, Raiffeisen şi Bank Austria erau afectate de majorarea creditelor neperformante şi scăderea profitabilităţii în Europa de Est.

Criza din Crimeea este cel mai recent obstacol în calea ambiţiilor băncilor austriece de a se extinde în teritoriile controlate cândva de Imperiul Habsburgic. Până la căderea dinastiei, după Primul Război Mondial, Imperiul Habsburgic se extinsese până în teritoriile care acum fac parte din Ucraina, Ungaria, Polonia şi România.

Mai multe bănci occidentale au ieşit de pe piaţa din Ucraina în ultimii doi ani, printre care Commerzbank (Germania), Erste Group (Austria) şi Swedbank (Suedia), toate înregistrând pierderi la vânzarea subsidiarelor lor către investitori ucraineni. Ultima tranzacţie de acest fel a avut loc în luna ianuarie, când banca italiană Intesa Sanpaolo şi-a vândut divizia ucraineană Pravex-Bank, o tranzacţie care a provocat băncii italiene o pierdere de 100 de milioane de euro.

Deşi economia Austriei este echivalentă cu 3% din Produsul Intern Brut al zonei euro, băncile austriece au acordat credite în valoare de peste 300 de miliarde de euro în statele din fostul bloc comunist. Primele trei bănci din Austria sunt şi cele mai mari instituţii financiare din Europa de Est: Erste Group Bank, Raiffeisen Bank International şi UniCredit Bank Austria.

Te-ar mai putea interesa și
Honda va investi peste 800 de milioane de dolari până în 2030 pentru extinderea fabricii sale din Brazilia
Honda va investi peste 800 de milioane de dolari până în 2030 pentru extinderea fabricii sale din Brazilia
Constructorul auto japonez Honda va investi 4,2 miliarde de reali (807,74 de milioane de dolari) în fabrica sa Itirapina din Brazilia până în 2030, a declarat vineri un director, adăugând că......
Dacia Sandero, liderul clasamentului înmatriculărilor din Europa în primele trei luni din 2024
Dacia Sandero, liderul clasamentului înmatriculărilor din Europa în primele trei luni din 2024
Dacia Sandero a reușit să se mențină pe prima poziție a clasamentului înmatriculărilor de mașini din Europa la finalul ...
Importurile de gaze naturale ale României au crescut cu 18,2% în primele două luni din 2024, iar producția cu 2%
Importurile de gaze naturale ale României au crescut cu 18,2% în primele două luni din 2024, iar producția cu 2%
România a importat, în primele două luni din 2024, o cantitate de gaze naturale utilizabile de 207.200 de tone echivalent ...
Ministerul Muncii: 923.578 de persoane cu dizabilități erau înregistrate în România la 31 decembrie 2023
Ministerul Muncii: 923.578 de persoane cu dizabilități erau înregistrate în România la 31 decembrie 2023
Numărul total de persoane cu dizabilităţi era, la 31 decembrie 2023, de 923.578 de persoane, dintre care 98,28% (907.715 ...