1EUR = 4.8738 RON | Bucureşti 19 º

Finanţe şi bănci

Băncile centrale au devenit jucători importanţi pe pieţele de acţiuni

Băncile centrale din întreaga lume şi-au sporit participaţiile în acţiuni pe măsură ce scăderea randamentelor obligaţiunilor guvernamentale le-au redus veniturile, arată un studiu publicat luni de Official Monetary and Financial Institutions Forum (OMFIF), transmite CNBC.

16 iun, 2014 | Agerpres

Conform studiului realizat de OMFIF, veniturile realizate de băncile centrale din întreaga lume în ultimii ani au fost amputate cu o sumă cuprinsă între 200 şi 250 de miliarde de dolari ca urmare a scăderii randamentelor pentru obligaţiunile guvernamentale. Pentru a contracara această tendinţă, o serie de mari bănci centrale din întreaga lume, precum Banca Centrală a Chinei, Banca Naţională a Elveţiei, mai multe fonduri publice de pensii şi fonduri suverane de investiţii au cumpărat acţiuni în valoare de cel puţin 1.000 de miliarde de dolari în ultimii ani, iar acest lucru ar putea conduce la o posibilă supraîncălzire a preţurilor pentru unele acţiuni.

Pe primul loc s-ar afla Administraţia de stat pentru rezervelor valutare, entitate care gestionează rezerve de 3.900 miliarde de dolari şi face parte din Banca centrală a Chinei, care, potrivit OMFIF, este cel mai mare deţinător public de acţiuni din lume.

În Europa, Băncile centrale din Italia şi Elveţia se numără printre cele care şi-au majorat participaţiile în acţiuni. Din rezervele valutare de 480 de miliarde de dolari ale Elveţiei, la finele anului trecut 15% erau în acţiuni. Similar, portofoliul financiar al Băncii centrale a Italiei a ajuns să fie compus în proporţie de 6% din acţiuni.

'Aceleaşi autorităţi care sunt responsabile pentru menţinerea stabilităţii financiare sunt deseori deţinătoarele unor mari fonduri care au potenţialul de a crea probleme', avertizează raportul OMFIF.

Raportul a fost elaborat pe baza unui sondaj derulat în rândul a 400 de investitorii publici globali, care au active de 13.200 miliarde de dolari în cazul băncilor centrale, active de 9.400 miliarde de dolari în cazul fondurilor publice de pensii şi 6.500 miliarde de dolari în cazul fondurilor suverane de investiţii.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Vrem iar?

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO