Băncile Centrale din Elveţia şi China au încheiat acorduri de swap valutar

Banca Centrală a Elveţiei (SNB) şi Banca Populară a Chinei (PBOC) au semnat un acord bilateral de swap valutar care creşte accesul la franci elveţieni şi consolidează utilizarea internaţională a yuan-ului, transmite Bloomberg.
Economica.net - lun, 21 iul. 2014, 13:01
Băncile Centrale din Elveţia şi China au încheiat acorduri de swap valutar

Acordul permite celor două bănci centrale să achiziţioneze şi să reachiziţioneze până la 150 miliarde de yuani (24 miliarde de dolari) în următorii trei ani iar PBOC a acordat SNB o cotă de investiţii de 15 miliarde de yuani pentru piaţa obligaţiunilor interbancare chineze.

Acordul reprezintă un nou pas spre extinderea utilizării pe plan mondial a monedei chineze iar Banca Centrală a Elveţiei face eforturi pentru a deveni un centru de tranzacţionare a yuanului în Europa, după Londra, Frankfurt şi Paris.

Genevaeste un centru financiar-comercial major iar acordul de liber schimb semnat de Elveţia cu China a intrat în vigoare luna aceasta. Elveţia este a doua ţară europeană după Islanda care a semnat un astfel de acord.

În 18 iunie, China Construction Bank (CCB) a devenit prima bancă de clearing în yuani înfiinţată oficial în Londra pentru a oferi operaţiuni de clearing şi decontare, cu prilejul vizitei la Londra a premierului chinez Li Keqiang.

Decizia sprijină obiectivul capitalei Marii Britanii de a deveni cel mai important centru de tranzacţionare a yuanului din Europa, pe fondul concurenţei venite din Frankfurt, Paris, Zurich şi Luxemburg.

Potrivit premierului chinez, cele două state trebuie să-şi extindă cooperarea financiară, să realizeze tranzacţii direct în monedele lor naţionale, să înfiinţeze o bancă de clearing în yuani şi să deschidă subsidiare ale băncilor chineze în Marea Britanie.

Bank of China Ltd este banca de clearing în yuani din Hong Kong, Macao şi Taipei, în timp ce în Singapore aceste operaţiuni sunt realizate de Industrial & Commercial Bank of China Ltd.

‘Este de înţeles decizia Chinei de a permite mai multor bănci să efectueze operaţiuni de clearing, deoarece utilizarea pe plan mondial a yuanului se extinde. Londra este cheia pentru internaţionalizarea monedei chineze, ţinând cont că acest oraş a fost întotdeauna un centru al tranzacţiilor valutare. Acordul va permite Londrei să ofere mai multe produse în yuani’, a declarat analistul Hu Yifan, de la compania Haitong International Securities Group Ltd. din Hong Kong.

Yuanul a depăşit euro în 2013, devenind a doua cea mai utilizată monedă în finanţarea comerţului mondial, după dolar, conform unui raport publicat recent de Society Worldwide Interbank Financial Telecommunication (Swift).

În octombrie 2013, yuanul a avut o cotă de 8,66% din scrisorile de credit şi colectare în comerţul mondial, faţă de 6,64% în cazul euro, după ce, în ianuarie 2012, procentajul era de 1,89% pentru yuan şi de 7,87% pentru euro, a anunţat Swift, serviciul de transfer de date bancare cu sediul în Belgia.

Principalii utilizatori ai yuanului în finanţarea comerţului au fost China, Hong Kong, Singapore, Germania şi Australia.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...