Băncile centrale din întreaga lume reaprind războaiele valutare prin relaxarea politicilor monetare

Băncile centrale din întreaga lume, din Europa şi până în Australia, iau noi măsuri de relaxare a politicilor monetare, pentru susţinerea creşterii economice, alimentând reaprinderea războaielor valutare, relatează Bloomberg.
Economica.net - lun, 11 nov. 2013, 17:23
Băncile centrale din întreaga lume reaprind războaiele valutare prin relaxarea politicilor monetare

Banca Centrală Europeană (BCE) a redus săptămâna trecută dobânda cheie cu un sfert de punct procentual, la un nou minim record de 0,25%, iar unii investitori cred că măsura are rolul, parţial, să prevină aprecierea euro, care a urcat la cel mai ridicat nivel atins după 2011.

În aceeaşi zi, banca centrală din Cehia a anunţat că intervine pe piaţa valutară pentru prima oară în ultimii 11 ani, pentru deprecierea coroanei.

Banca centrală din Noua Zeelandă a anunţat că ar putea amâna creşterea dobânzilor, pentru a tempera întărirea monedei, iar Australia a avertizat că dolarul australian este la un nivel „inconfortabil de ridicat”.

„Aceste ţări sunt extrem de preocupate să îşi menţină monedele la un nivel scăzut. Preşedintele BCE Mario Draghi a încercat cu insistenţă, de la începutul acestui an, să determine deprecierea euro”, a declarat Axel Merk, director la compania Merk Investments din Palo Alto, California.

FMI a redus estimările referitoare la perspectivele economiei mondiale, iar inflaţia încetineşte la niveluri care pot afecta investiţiile, astfel că guvernele şi băncile centrale revin la politici care măresc competitivitarea prin deprecierea monedelor.

Aceste măsuri riscă să declanşeze o nouă rundă a unui război valutar, la mai puţin de două luni după ce ţările din G20 s-au angajat să se abţină de la devalorizarea monedelor în scopuri concurenţiale.

„Asistăm la o nouă era a războaielor valutare”, a spus Neil Mellor, analist la Bank of New York Mellon în Londra.

Preşedintele BCE, Mario Draghi, a explicat că instituţia a redus dobânda de politică monetară pentru a micşora riscul unei perioade lungi de inflaţie scăzută, iar decizia nu a fost influenţată de cotaţia ridicată a euro.

FMI a redus luna trecută estimările privind creşterea economiei mondiale, la 2,9% pentru 2013 şi 3,6% în 2014, de la previziunile din iulie, de 3,1%, respectiv 3,8%. Instituţia anticipează că inflaţia din economiile dezvoltate se va menţine sub nivelul de 2% preferată de majoritatea băncilor centrale.

Euro a fost cotat în scădere cu 1,6% în ziua când BCE a redus dobânda cheie şi a încheiat săptămâna trecută la cursul de 1,3367 dolari pe unitate. Luni, la New York, euro este în urcare cu 0,2%, la 1,3396 dolari pe unitate.

În acest an, euro s-a apreciat cu 5,6% faţă de un coş de nouă valute importante, potrivit unui indice calculat de Bloomberg.

Companii precum transportatorul aerian german Deutsche Lufthansa şi producătorul francez de bunuri de lux LVMH au explicat că rezultatele lor trimestriale au fost afectate de aprecierea euro faţă de alte valute importante, respectiv a dolarului faţă de yen.

Anca Dumitrescu, [email protected]

Te-ar mai putea interesa și
Retailerul de mobilă JYSK vrea ca în acest an să deschidă cel puțin 15 magazine noi și să finalizeze modernizarea a 13
Retailerul de mobilă JYSK vrea ca în acest an să deschidă cel puțin 15 magazine noi și să finalizeze modernizarea a 13
Retailerul scandinav de mobilier şi produse pentru casă JYSK îşi planifică deschiderea a cel puţin 15 magazine noi în România şi modernizarea a minimum 13 magazine mai vechi....
Autostrada Buzău – Focșani: Ordinele de începere pentru loturile 2 și 3 vor fi comunicate săptămâna viitoare – secretar de stat
Autostrada Buzău – Focșani: Ordinele de începere pentru loturile 2 și 3 vor fi comunicate săptămâna viitoare ...
Săptămâna viitoare vor fi comunicate constructorului UMB ordinele de începere pentru loturile 2 și 3 din Autostrada ...
Starea de urgență din Republica Moldova a fost prelungită cu 60 de zile
Starea de urgență din Republica Moldova a fost prelungită cu 60 de zile
Parlamentul Republicii Moldova a aprobat joi, cu majoritate de voturi, prelungirea stării de urgenţă pe teritoriul ţării ...
Protest al agricultorilor polonezi la granița cu Ucraina împotriva importurilor de cereale ieftine din această țară
Protest al agricultorilor polonezi la granița cu Ucraina împotriva importurilor de cereale ieftine din această țară
Grupuri de agricultori polonezi au blocat joi circulaţia camioanelor la mai multe puncte de trecere a frontierei cu Ucraina, ...