Băncile cer prelungirea consultărilor pe proiectul de afişare a comisioanelor la ATM

Consiliul Patronatelor Bancare din România /CPBR/ solicită prelungirea perioadei de consultare pe marginea proiectului de ordin iniţiat de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor referitor la afişarea comisioanelor la ATM pentru tranzacţiile cu cardul şi atrage atenţia asupra faptului că, în forma actuală, documentul ar putea ridica probleme de natura practicilor anticoncurenţiale şi de respectare a secretului bancar.
Economica.net - vin, 12 sept. 2014, 10:32
Băncile cer prelungirea consultărilor pe proiectul de afişare a comisioanelor la ATM

Într-un comunicat, remis vineri Agerpres, reprezentanţii băncilor afiliate la CPBR solicită organizarea cât mai grabnică de consultări ample cu reprezentanţii săi şi ai comunităţii bancare, concomitent cu prelungirea termenului de consultare publică privind proiectul de ordin.

‘În notificarea remisă ANPC joi, 11 septembrie, cât şi în solicitările premergătoare acesteia pentru organizarea de consultări, CPBR a insistat asupra faptului că ANPC şi comunitatea bancară trebuie să găsească împreună cele mai realiste soluţii de implementare a proiectului din punctul de vedere al creşterii transparenţei, însă şi pentru evitarea creşterii semnificative a costurilor la consumatorul final şi a distorsiunilor de natură concurenţială’, se precizează în comunicat.

În plus, reprezentanţii bancherilor susţin că ordinul nu va putea fi implementat în forma sa actuală, atât din considerente legale, cât şi din raţiuni ce ţin de limitările tehnice şi practice ale arhitecturii sistemului de ATM-uri. Din aceste motive, patronatul a cerut modificarea formei actuale a proiectului pe bază de consultări.

‘În acest sens, CPBR şi-a manifestat şi disponibilitatea de a conlucra cu ANPC inclusiv pentru elaborarea unui studiu de impact, cât şi pentru termene realiste de implementare a formei finale a ordinului. Concret, CPBR a enumerat printre multe alte obstacole şi faptul că afişarea comisioanelor în valoare absolută la ATM-uri, altele decât cele ale băncii emitente, ar necesita schimbări inclusiv la nivelul sistemelor MasterCard şi Visa şi ar presupune ca orice bancă din sistem cu reţea ATM să poată vedea în timp real comisioanele tuturor celorlalte. În cazul cardurilor în valută, situaţia ar fi şi mai complicată, deoarece există diferenţe de curs valutar între data tranzacţiei şi data decontării efective, iar în cazul cardurilor de credit ar fi din nou imposibil de a comunica clientului care ar fi costul cu dobânda aferentă respectivei tranzacţii’, se explică în comunicat.

O altă problemă remarcată de reprezentanţii bancherilor se referă la faptul că există categorii de clienţi care beneficiază de condiţii specifice, diferite de oferta standard a băncii, care ar fi supuse în egală măsură eventualului schimb de informaţii între bănci, ridicând probleme de natura practicilor anticoncurenţiale, cât şi de respectare a confidenţialităţii secretului bancar şi comercial.

‘De asemenea, CPBR, pe baza informaţiilor remise de băncile sale membre, a evidenţiat faptul că ar putea fi implementat cel mult un sistem de afişare a comisioanelor doar în cazul operaţiunilor cu carduri desfăşurate la ATM-urile băncilor emitente, însă cu anumite limitări’, se precizează în comunicat.

În aceste condiţii, băncile membre CPBR au anticipat că va fi nevoie de un termen de cel puţin 12 luni de la publicarea ordinului şi de costuri considerabile pentru a implementa chiar şi numai acest sistem.

Membrii CPBR sunt Banca Comercială Română, BRD – Groupe Societe Generale, Raiffeisen Bank, UniCredit-Ţiriac Bank, ING Bank România şi Volksbank România. Cele şase bănci deţin împreună aproape 6.000 de ATM-uri, reprezentând mai mult de jumătate din numărul total de circa 10.700 de bancomate de pe teritoriul României.

Te-ar mai putea interesa și
Salariile angajaţilor Municipalităţii, majorate. Cresc în primul rând veniturile persoanelor fără studii superioare
Salariile angajaţilor Municipalităţii, majorate. Cresc în primul rând veniturile persoanelor fără studii superioare
Consiliul General al Capitalei a aprobat vineri majorarea salariilor de bază pentru funcţiile din cadrul aparatului de specialitate al primarului general şi din cadrul serviciilor şi......
Grecia majorează salariul minim la 830 de euro pe lună
Grecia majorează salariul minim la 830 de euro pe lună
 Salariul minim lunar în Grecia va fi majorat cu 50 de euro, sau 6,4%, până la 830 de euro, a anunţat vineri Guvernul ...
Pentru 1 din 2 români, principala preocupare financiară este acoperirea cheltuielilor de bază – studiu
Pentru 1 din 2 români, principala preocupare financiară este acoperirea cheltuielilor de bază – studiu
Pentru 1 din 2 români, cheltuielile de bază sunt principala preocupare când vine vorba de situaţia personală, iar printre ...
Grupul LEGO, venituri în creștere în 2023, pe o piață cu cele mai joase rezultate din ultimii 15 ani
Grupul LEGO, venituri în creștere în 2023, pe o piață cu cele mai joase rezultate din ultimii 15 ani
Grupul LEGO a anunțat rezultatele pentru anul fiscal 2023. Veniturile LEGO au crescut cu 2%, la 65,9 miliarde de coroane ...