Băncile cipriote se luptă cu credite neperformante în valoare de 23 de miliarde de euro

Nivelul total al creditelor neperformante din băncile cipriote se ridica, la finele lunii septembrie 2013, la 23 de miliarde de euro, mult peste Produsul Intern Brut de 17 miliarde de euro al Ciprului, şi acestea reprezintă 42,3% din totalul creditelor, arată cele mai recente date publicate de Banca centrală a Ciprului, transmite AFP.
Economica.net - mar, 04 feb. 2014, 10:31
Băncile cipriote se luptă cu credite neperformante în valoare de 23 de miliarde de euro

‘Gestionarea arieratelor şi restructurarea creditelor sunt cea mai mare provocare cu care se confruntă sectorul bancar din Cipru’, a declarat recent guvernatorul Băncii centrale a Ciprului, Panicos Demetriades.

Banca centrală a Ciprului susţine că băncile au suficientă lichiditate pentru a absorbi creditele neperformante până la un anumit punct, însă avertizează că este nevoie de acţiuni rapide deoarece nivelul creditelor neperformante va continua să crească, în condiţiile în care se estimează că economia cipriotă s-a contractat cu 8,7% în 2013 şi ar urma să înregistreze o nouă contracţie de 3,9% în acest an.

Fiona Mullen, director la firma de consultanţă Sapienta Economics Ltd, estimează că nivelul creditelor neperformante ar urma să ajungă în scurt timp la 50% iar o stabilizare va avea loc abia la finele anului.

În cazul Bank of Cyprus, cea mai mare bancă comercială cipriotă, nivelul creditelor neperformante a ajuns la 48% (aproximativ 13 miliarde de euro). Este vorba în principal de împrumuturi comerciale acordate unor mari companii cipriote care operează în sectorul imobiliar şi cel al distribuţiei. Problema este că şi dacă băncile ar dori să ia măsuri, legislaţia învechită îngreunează procedurile de punere sub sechestru. ‘În prezent durează şapte până la nouă ani să treci prin tribunal şi registrul funciar o proprietate pusă sub sechestru’, a declarat directorul pentru relaţii cu investitorii de la Bank of Cyprus, Constantinos Pittalis.

Autorităţile sunt îngrijorate şi de faptul că numeroase familii şi firme mici nu pot să-şi plătească ratele din cauza recesiunii, care a condus la scăderea cheltuielilor de consum în timp ce rata şomajului a atins un nivel record de 18%. În aceste condiţii, Cyprus Cooperative Central Bank, al doilea mare grup bancar din Cipru, are în prezent credite neperformante în valoare de şase miliarde de euro, adică peste 44% din portofoliul de credite. ‘Până acum nu am avut o politică de colectare a datoriilor’, a explicat Marios Clerides, care conduce autoritatea care gestionează Cyprus Cooperative Central Bank. ‘Un contract de credit era considerat un aranjament foarte flexibil însă în prezent suntem obligaţi să fim mai stricţi’, a declarat Marios Clerides.

Ciprul este presat de creditorii internaţionali, care în luna martie 2013 au acordat Ciprului un pachet de sprijin de 10 miliarde de euro, pentru a adopta un act legislativ care să faciliteze procedurile de punere sub sechestru. Potrivit acestei legi, care ar urma să fie aprobată de parlament şi pusă în aplicare până la finele anului, punerea sub sechestru a unei reşedinţe primare ar urma să dureze 30 de luni, iar în cazul celorlalte active sechestrul va putea fi efectuat după doar 18 luni.

Te-ar mai putea interesa și
HMD lansează în România telefoanele Nokia 215 4G, Nokia 225 4G și Nokia 235 4G începând din luna mai
HMD lansează în România telefoanele Nokia 215 4G, Nokia 225 4G și Nokia 235 4G începând din luna mai
Compania IT HMD anunță că a lansat cele mai recente creații a sa: telefoanele cu taste Nokia 215 4G, Nokia 225 4G și Nokia 235 4G. Acest trio vine într-un curcubeu de culori, iar prețurile......
Cometex inaugurează cel de-al 12-lea parc comercial din rețeaua sa în orașul Vălenii de Munte
Cometex inaugurează cel de-al 12-lea parc comercial din rețeaua sa în orașul Vălenii de Munte
Cometex, companie dezvoltatoare de parcuri comerciale, anunță că va inaugura pe 1 mai un nou centru comercial modern în ...
Klaus Iohannis a promulgat legea privind energia eoliană offshore. Ea va intra în vigoare de la 30 mai
Klaus Iohannis a promulgat legea privind energia eoliană offshore. Ea va intra în vigoare de la 30 mai
Legea privind energia eoliană offshore va intra în vigoare în data de 30 mai, a anunţat, marţi, Ministerul Energiei, ...
Guvernul a aprobat bugetul de venituri și cheltuieli a Loteriei Române
Guvernul a aprobat bugetul de venituri și cheltuieli a Loteriei Române
Guvernul a aprobat, marţi, bugetul de venituri şi cheltuieli pe anul 2024 pentru Compania Naţională Loteria Română, ...