Băncile din America de Nord şi regiunea Asia-Pacific au revenit pe profit. Europa a rămas în urmă – BCG

Industria bancară globală a revenit pe profit pentru prima dată de la criza financiară, deşi creditorii europeni încă sunt în urma rivalilor, se arată într-un raport publicat, marţi, de compania de consultanţă Boston Consulting Group (BCG), transmite Reuters.
Economica.net - mar, 02 dec. 2014, 07:55
Băncile din America de Nord şi regiunea Asia-Pacific au revenit pe profit. Europa a rămas în urmă - BCG

‘Băncile din America de Nord au revenit pe creştere şi înregistrează profit economic (EP), în timp ce creditorii din Europa dau semne reduse de redresare’, se arată în raportul BCG.

În 2013, băncile au generat un profit economic de 18 miliarde de euro (22,5 miliarde de dolari), sau 3 puncte de bază din totalul activelor, comparativ cu un profit economic negativ între 5 şi 23 de puncte de bază în precedenţii patru ani. Studiul BCG a fost efectuat în rândul a peste 300 de bănci, reprezentând peste 80% din activele bancare globale, scrie Agerpres.

Băncile din America de Nord au înregistrat un profit economic de 25 de miliarde de euro, cele din regiunea Asia-Pacific – 112 miliarde de euro, în timp ce creditorii din Europa au înregistrat anul trecut un profit economic negativ de 136 de miliarde de euro, ceea ce a făcut ca pierderile lor din 2009 să ajungă la 600 de miliarde de euro.

Instituţiile financiare intră într-o nouă eră a reglementării în care fiecare regiune, produs şi entitate legală va fi verificată amănunţit, reflectând intenţia autorităţilor de a schimba cultura băncilor, se arată în raportul companiei de consultanţă.

Banca Centrală Europeană va lansa anul viitor o campanie de supervizare care va analiza profitabilitatea băncilor, concentrarea riscurilor sau pericolele ce pot apărea din cauza calităţii slabe a creditelor din portofoliile lor sau a modului în care sunt conduse instituţiile.

Băncile vor trebui să ia în considerare dacă vor renunţa la filialele sau subsidiarele care înregistrează pierderi şi nu fac parte din afacerile de bază.

Luna trecută, BCE a anunţat că 25 de bănci din zona euro nu au trecut testele de stres, după o analiză amănunţită a calităţii activelor şi a capacităţii lor de a face faţă şocurilor şi stresului. Eşecurile sunt concentrate în rândul băncilor italiene, cu nouă instituţii care nu au trecut testele, dar şi în rândul băncilor greceşti şi cipriote, cu câte trei instituţii din fiecare ţară. Urmează câte două bănci din Belgia şi Slovenia, urmate de câte o bancă din Franţa, Germania, Austria, Irlanda şi Portugalia.

Pe lista băncilor din zona euro cu operaţiuni în România şi care au picat testele de stres se regăsesc National Bank of Greece (NBG), Eurobank, Piraeus Bank, Volksbanken, Veneto Banca, Banco Comercial Portugues – BCP şi Bank Of Cyprus. Băncile cu deficit de capital trebuie să spună în următoarele două săptămâni cum intenţionează să-l acopere. Ulterior, vor avea la dispoziţie nouă luni pentru a acoperi deficitul de capital.

Te-ar mai putea interesa și
Bruxelles-ul vrea să negocieze un interval de prețuri cu furnizorii de gaze naturale de încredere
Bruxelles-ul vrea să negocieze un interval de prețuri cu furnizorii de gaze naturale de încredere
Comisia Europeană va căuta să negocieze "un interval de preţuri" cu furnizorii de încredere de gaze naturale, a anunţat vineri comisarul european pentru energie, Kadri Simson (foto), deşi a......
OMRO IFN a acordat credite de 18,6 milioane de lei în primul semestru din 2022, dintre care 9,6 milioane de lei prin platforma digitală Filbo
OMRO IFN a acordat credite de 18,6 milioane de lei în primul semestru din 2022, dintre care 9,6 milioane de lei prin platforma ...
OMRO, instituție financiară nebancară cu un istoric de aproape 30 de ani în finanțarea micilor antreprenori, a publicat ...
UniCredit și Allianz vor schimba participațiile pe care le au la subsidiarele lor din Croația
UniCredit și Allianz vor schimba participațiile pe care le au la subsidiarele lor din Croația
Banca italiană UniCredit SpA a anunţat vineri că a semnat un acord cu partenerul din domeniul segmentului asigurărilor ...
Iohannis: România nu recunoaște anexarea de către Rusia a teritoriilor ucrainene Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson
Iohannis: România nu recunoaște anexarea de către Rusia a teritoriilor ucrainene Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson
Preşedintele Klaus Iohannis anunţă că membrii Consiliului European au adoptat, vineri, o declaraţie comună prin care ...