Băncile din Germania vor fi obligate să le permită refugiaţilor deschiderea de conturi curente

Guvernul german a aprobat miercuri un proiect legislativ care le va facilita solicitanţilor de azil accesul la servicii bancare, un pas foarte important pentru integrarea lor în societate, transmite Reuters.
Economica.net - mie, 28 oct. 2015, 11:21
Băncile din Germania vor fi obligate să le permită refugiaţilor deschiderea de conturi curente

Conform proiectului, care mai trebuie aprobat de Bundestag, toate băncile care operează conturi curente vor fi obligate să ofere aceste servicii unui grup mai larg de consumatori.

Textul prevede că orice persoană va avea dreptul de acces la servicii bancare de bază, inclusiv oamenii fără adăpost şi cei care cad sub protecţia Convenţiei de la Geneva privind refugiaţii.

Aceasta înseamnă că migranţii vor putea să-şi deschidă conturi la orice bancă, pentru a efectua depuneri şi retrageri de numerar, realiza transferuri bancare, debite directe sau plăţi cu cardul.

Germania se aşteaptă la sosirea unui număr de 800.000 până la 1 milion de migranţi, chiar dacă nu toţi vor primi azil. Accesul refugiaţilor la un cont curent bancar este considerat un prim pas vital pentru integrarea lor în societate.

‘Cei care nu deţin un cont bancar nu au perspective bune pe piaţa muncii. Găsirea unui apartament este şi ea o problemă pentru multe persoane fără un cont’, a explicat ministrul justiţiei Heiko Maas.

În Germania, sute de mii de persoane nu deţin un cont bancar, conform estimărilor Comisiei Europene, iar numărul lor este de aşteptat să crească odată cu valul de refugiaţi.

Până în prezent, doar câteva bănci, deţinute sau controlate de stat, au acceptat refugiaţi drept clienţi. Solicitanţii de azil au fost adesea refuzaţi de alte instituţii bancare pe motivul că nu aveau adresă fixă şi le lipseau documentele cerute.

Luna trecută, Autoritatea federală de supraveghere financiară (Bafin) a anunţat că le va permite băncilor să accepte o gamă mai largă de documente, inclusiv acte emise de autorităţile germane din domeniul imigraţiei.

Te-ar mai putea interesa și
Ministerul Finanțelor: A doua ediție din acest an a programului de tilturi de stat Fidelis a doborât trei recorduri
Ministerul Finanțelor: A doua ediție din acest an a programului de tilturi de stat Fidelis a doborât trei recorduri
Cea de-a doua ediţie din 2024 a programului de titluri de stat Fidelis a fost marcată de trei recorduri, respectiv cea mai mare sumă investită dintre toate cele 16 ediţii, cel mai mare număr de......
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de îngrijorare, inclusiv inflația
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de ...
Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, a afirmat joi că economia mondială s-a dovedit ...
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Camera Reprezentanţilor a Statelor Unite va examina din nou o propunere de lege ce prevede interzicerea TikTok în ţară ...
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze structura geografică
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze ...
Cea mai mare companie italiană de asigurări, Generali, a anunţat joi că se reorganizează, concentrându-se pe două ...