Băncile din Grecia au închis 1.200 de sucursale de la începerea crizei financiare

Băncile din Grecia au închis în ultimii ani aproximativ 1.200 de sucursale, pe fondul reducerii masive a cheltuielilor, transmite site-ul ekathimerini.com.
Economica.net - mie, 10 sept. 2014, 10:26
Băncile din Grecia au închis 1.200 de sucursale de la începerea crizei financiare

La 30 iunie 2014, principalele patru bănci elene – National Bank of Greece, Piraeus, Eurobank şi Alpha – aveau 2.532 de sucursale pe teritoriul Greciei, cu 981 mai puţine faţă de 3.513 filiale înainte de începerea crizei financiare, în 2008. Incluzând şi sucursalelor băncilor mai mici, totalul sucursalelor închise se ridică la aproximativ 1.200. Se estimează că în următorii patru ani vor mai fi închise încă 300 de filiale.

Piraeus Group, care a absorbit şase creditori în Grecia, avea 1.354 de sucursale la sfârşitul lui 2012, în prezent mai deţine doar 873 şi intenţionează să ajungă la 800. De asemenea, Piraeus a renunţat la 2.700 de angajaţi.

Alpha Bank şi-a redus reţeaua de filiale de la 794 în decembrie 2008 la 607 în iunie 2014, iar costurile operaţionale au scăzut cu 35%.

National Bank of Greece a închis 181 de sucursale în Grecia. Dintr-un total de 709 de filiale deţinute împreună cu Probank şi First Business Bank (FBB), pe care le-a preluat anul trecut, are acum doar 528 de sucursale. Şi cheltuielile operaţionale au fost reduse de la 1,3 miliarde de euro în 2008 la 950 milioane de euro în iunie 2014.

Eurobank are în prezent 517 de filiale, faţă de 656 în 2008.

Înainte de începerea crizei financiare, în 2008, existau în Grecia 19 bănci, acum au rămas doar şapte. Printre instituţiile care au dispărut din sistemul bancar elen se află ATEbank, Emporiki, Marfin Egnatia, Bank of Cyprus, Hellenic Bank, Hellenic Postbank (care a fost absorbită de Eurobank), Millennium Bank, Proton, Probank şi FBB, în timp ce Piraeus este pe punctul de a finaliza preluarea Geniki, iar Alpha a achiziţionat divizia de retail din Grecia a Citibank.

National Bank of Greece, Piraeus Bank, Eurobank Ergasias şi Alpha Bank se numără printre băncile care vor fi supuse testelor de stres derulate de BCE, rezultatele preliminare urmând să fie publicate în a doua jumătate a lunii octombrie.

Cele patru instituţii, care împreună controlează aproximativ 90% din industria bancară grecească, au fost sprijinite de Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional care, în cadrul programului de asistenţă financiară a Greciei, au pus deoparte 50 de miliarde de euro pentru curăţarea sectorului bancar elen.

HFSF a injectat 25,5 miliarde de euro în cele patru bănci şi a cheltuit alte 14,4 miliarde de euro pentru a închide alte bănci considerate neviabile. În prezent, HFSF mai dispune de rezerve de lichidităţi în valoare de aproximativ 11,5 miliarde de euro.

Principalele bănci din Grecia sunt prezente şi pe piaţa din România: National Bank of Greece (NBG), acţionar majoritar la Banca Românească, EFG Eurobank, care controlează Bancpost, Alpha Bank, Piraeus Bank şi ATE Bank (fosta Mindbank).

Te-ar mai putea interesa și
INS: Pensia medie lunară în România a ajuns la 2.113 lei, în 2023
INS: Pensia medie lunară în România a ajuns la 2.113 lei, în 2023
Pensia medie lunară a crescut cu 13,9%, în 2023, comparativ cu anul precedent, până la valoarea de 2.113 lei, a anunţat, vineri, Institutul Naţional de Statistică (INS)....
Grupul Agricover a ajuns la un profit net de 44,1 miloane de lei anul trecut și a decis să acorde dividende începând din acest an
Grupul Agricover a ajuns la un profit net de 44,1 miloane de lei anul trecut și a decis să acorde dividende începând ...
Agricover Holding, un grup de companii care activează în sectorul de agribusiness european, lider de piață în România, ...
Scotty The AI își face intrarea pe MEXC cu o creștere de preț de 33% (P)
Scotty The AI își face intrarea pe MEXC cu o creștere de preț de 33% (P)
La momentul redactării acestui articol, moneda meme nou apărută în spațiul crypto, Scotty the AI, a avut un debut surprinzător ...
Explozie la rafinăria Petromidia. Ce spun oficialii Rompetrol (KMG Internaţional)
Explozie la rafinăria Petromidia. Ce spun oficialii Rompetrol (KMG Internaţional)
O explozie a avut loc în această dimineață la Rafinăria Petromidia, cu degajări foarte mari de fum. Explozia nu a fost ...