Băncile din Grecia ispitesc investitorii să intre pe piaţa bursieră elenă – Reuters

Interesul investitorilor străini pentru intrarea pe piaţa bursieră elenă este determinat în special de redresarea băncilor din Grecia, care reprezintă acum aproximativ 40% din indicele principal, faţă de 20% în 2012, se arată într-o analizată publicată joi de Reuters.
Economica.net - vin, 18 oct. 2013, 06:09
Băncile din Grecia ispitesc investitorii să intre pe piaţa bursieră elenă - Reuters

Decizia companiei Coca-Cola Hellenic Bottling Co de a-şi transferă cotarea principală a acţiunilor sale de la bursa de la Atena la bursa de la Londra a extins dominaţia băncilor pe piaţa bursieră elenă. Deşi relativă lipsă de diversificare i-ar putea îndepărta pe unii investitori, alţii sunt pregătiţi să-şi asume riscuri.

Băncile elene s-a confruntaţi cu dificultăţi masive în timpul declinului economic, rămânând doar trei jucători importanţi, Piraeus, National Bank of Greece şi Alpha, în timp ce al patrulea jucător, Eurobank, este deţinut aproape în întregime de Fondul de Stabilitate Financiară al Greciei (HFSF).

Instituţiile elene de creditare încă sunt afectate de nivelul ridicat al creditelor neperformante, ca rezultat al celor şase ani de recesiune, care a dus şi la scăderea semnificativă a depozitelor. Totuşi, indicele FTSE Greek Banking a crescut cu aproximativ 60% din iulie, în urma injecţiilor de capital de la Fondul de Stabilitate Financiară al Greciei.

Directorul companiei BCM & Partners, Matteo Pusineri, susţine că băncile elene vor beneficia de reglementările adoptate de autorităţile UE pentru stabilizarea şi sprijinirea instituţiilor de creditare după criza din zona euro.

Volumele săprămânale de tranzacţionare labursa de la Atena au urcat anul acesta, ajungând la 678 milioane de acţiuni, faţă de 400 milioane de acţiuni în 2012.

‘Din punctul de vedere al clienţilor, există o încredere mai mare în bănci. Cred că fluxuri masive de capital revin în Grecia’, a explicat directorul companiei EGR Broking, Kyri Kangellaris. În schimb, analistul Gregoire Laverne de la Roche Brune Asset Management consideră că ‘Firmele din Grecia sunt încă în convalescenţă. Există oportunităţi mai bune în alte părţi de la periferia Europei, cum ar fi Italia’.

Indicele bursei de la Atena a înregistrat anul acesta o creştere de 24%, faţă de 15% al indicelui DAX 30 al bursei de la Frankfurt.

Fonduri străine de peste 2,1 miliarde de dolari ar putea intra pe piaţa bursieră elenă din 26 noiembrie, când Grecia va deveni prima naţiune dezvoltată retrogradată la statutul de piaţă emergentă, conform unui raport realizat luna trecută de banca americană Citigroup. În primele 16 zile ar putea intra în Grecia peste 500 milioane de dolari, din aşa numitele fonduri pasive, şi încă 1,6 miliarde de dolari din fondurile active, după repoziţionarea pieţei elene pe locul 18 al indicelui MSCI, înaintea Ungariei, Cehiei şi Egiptului.

De asemenea, Citigroup se aşteaptă ca profiturile companiilor listate la bursa de la Atena să ajungă la cel mai redus nivel în 2013, dar în 2014 se va înregistra o redresare semnificativă. Prognoza nu se referă şi la băncile listate la bursă.
Datele publicate luna trecută arată că, în perioada august 2012 – august 2013, fluxul net de investiţii de capital pe bursa de la Atena s-a ridicat la 917,24 milioane de euro. Majorarea intrărilor de capital se datorează preţului scăzut al acţiunilor şi aşteptărilor unei redresări semnificative, precum şi perspectivei ca bursa de la Atena să beneficieze de plasarea sa în rândul pieţelor emergente, care ar urma să aducă intrări masive de capital, de până la trei miliarde de euro. În iunie, Grecia a devenit prima naţiune dezvoltată retrogradată la statutul de piaţă emergentă de către furnizorul de indici de referinţă şi soluţii de management al riscurilor financiare MSCI, după ce indicele bursei de la Atena a scăzut din 2007 cu 83%.

În 2012, MSCI a plasat bursa de valori a Greciei sub revizuire pentru reclasificare la statutul de piaţă emergentă, urmând ca o decizie finală să fie luată în 2013. Decizia MSCI a venit în urma anunţului companiei Coca-Cola Hellenic Bottling Co potrivit căruia aceasta îşi transferă cotarea principală a acţiunilor sale de la bursa de la Atena la bursa de la Londra.

Grecia nu a reuşit să îndeplinească criteriile privind privind obligaţiunile şi facilităţile de creditare, vânzarea în lipsă (short selling) şi transferabilitatea, susţine MSCI, care gestionează active de 7.000 de miliarde de dolari.

Principalele bănci din Grecia sunt prezente şi pe piaţa din România: National Bank of Greece (NBG), acţionar majoritar la Banca Românească, EFG Eurobank, care controlează Bancpost, Alpha Bank, Piraeus Bank şi ATE Bank (fosta Mindbank).

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...