Băncile din Grecia pot apela la investitori pentru majorarea capitalului după testele de stres

Este puţin probabil ca Grecia să fie nevoită să injecteze noi fonduri în băncile sale, în timpul testelor de stres derulate anul acesta de BCE, evoluţie care va sprijini finanţele publice ale ţării, a declarat preşedintele Fondului de Stabilitate Financiară al Greciei (HFSF), transmite Bloomberg.
Economica.net - joi, 17 iul. 2014, 11:28
Băncile din Grecia pot apela la investitori pentru majorarea capitalului după testele de stres

Fondurile de investiţii, inclusiv Paulson & Co, Fairfax Financial Holdings Ltd şi Fidelity, au pompat în primul semestru 8,3 miliarde de euro (11 miliarde de dolari) în principalele patru bănci elene. Investitorii instituţionali ar putea fi solicitaţi din nou să injecteze bani dacă testele de stres derulate anul acesta de BCE arată că va fi necesar, a apreciat Christos Sclavounis.

Cel mai mare acţionar al principalelor patru bănci elene este Fondul de Stabilitate Financiară al Greciei, creat în 2010 pentru a sprijini creditorii afectaţi de criza datoriilor.

Exclusă de pe pieţele financiare după 2010, Grecia a fost ţinută pe linia de plutire graţie unor împrumuturi în valoare de 240 de miliarde de euro acordate de Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional.

Fondul de Stabilitate Financiară al Greciei (HFSF) a fost alimentat cu 50 miliarde de euro, bani proveniţi din programul de salvare convenit cu Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional. HFSF a fost înfiinţat pentru recapitalizarea principalelor bănci din Grecia şi acoperirea costului vânzării activelor care nu sunt considerate viabile.

Din cei 50 de miliarde de euro, Grecia a utilizat 25 de miliarde de euro pentru consolidarea celor mai mari bănci, iar aproximativ 14 miliarde de euro au mers spre restructurarea băncilor mai mici.

‘Cel mai probabil, băncile din Grecia nu vor trebui să utilizeze rezervele din Fondul de Stabilitate Financiară al Greciei (HFSF), estimate la 11 miliarde de euro, iar banii ar putea fi folosiţi pentru reducerea deficitului public’, au anunţat recent oficialii Băncii Centrale a Greciei.

‘Obiectivul nostru strategic este să avem o piaţă deschisă pentru băncile elene, astfel încât ele să-şi poată acoperi necesarul de lichiditate şi necesarul de capital şi cred că această ţintă a fost îndeplinită. Dacă testele de stres arată că va fi nevoie de capital suplimentar şi acesta este furnizat de investitorii instituţionali, concluzia ar fi că ele pot fi folosite ca o rezervă’, a afirmat preşedintele Fondului de Stabilitate Financiară al Greciei.

Una dintre opţiunile luate în considerare de autorităţile elene este crearea unei bănci de rebuturi (bad bank), dar va trebui modificată legislaţia pentru ca HFSF să poată furniza capital pentru o astfel de instituţie, a avertizat Sclavounis. Acesta a adăugat că sunt multe soluţii luate în considerare, care sunt analizate foarte atent.

Recentele date care arată scăderea dependenţei băncilor elene de finanţarea BCE reflectă îmbunătăţirea semnificativă a condiţiilor de creditare din Grecia şi evoluţia economiei. În ultimii doi ani, băncile elene au reuşit să returneze aproximativ 85 miliarde de euro sau 63% din lichidităţile primite în cea mai grea perioadă a crizei, în iunie 2012.

Principalele bănci din Grecia sunt prezente şi pe piaţa din România: National Bank of Greece (NBG), acţionar majoritar la Banca Românească, EFG Eurobank, care controlează Bancpost, Alpha Bank, Piraeus Bank şi ATE Bank (fosta Mindbank).

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...