Băncile din Marea Britanie trebuie să aibă acces la piaţa unică a UE după Brexit – oficial englez

Marea Britanie trebuie să găsească un 'mecanism' prin care băncile cu sediul în Regatul Unit să aibă acces la piaţa unică a Uniunii Europene, după Brexit, a afirmat joi Mark Garnier, subsecretar de stat în Ministerul Comerţului, transmite Reuters.
Economica.net - joi, 20 oct. 2016, 10:21
Băncile din Marea Britanie trebuie să aibă acces la piaţa unică a UE după Brexit - oficial englez

În prezent, băncile cu sediul în Marea Britanie pot oferi gratuit servicii în UE pe baza unui sistem de tip ‘paşaport’, considerat drept cea mai importantă caracteristică a pieţei unice europene pentru firmele din sectorul financiar. Însă, acest lucru este pus sub semnul întrebării după ce britanicii au votat în favoarea ieşirii din Uniunea Europeană.

Drepturile de paşaport sunt un factor important care stă la baza poziţiei Londrei de centru financiar global. Pierderea acestor drepturi ar fi o lovitură pentru industria serviciilor financiare, responsabilă pentru 12% din Produsul Intern Brut al Marii Britanii.

În acest context, instituţiile financiare sunt îngrijorate că nu-şi vor mai putea oferi serviciile clienţilor din Europa continentală.

‘Ştim că industria bancară are nevoie de ceva prin care să aibă acces la piaţa unică’, a afirmat Mark Garnier, la conferinţa anuală a Asociaţiei Bancherilor Britanici.

O soluţie ar fi aşa numita echivalenţă, cu ajutorul căreia băncile cu sediul în Marea Britanie vor avea acces la piaţa unică dacă respectă regulile similare celor aflate în vigoare în UE. Criticii susţin că un astfel de sistem este instabil, deoarece UE ar putea retrage recunoaşterea echivalenţei de pe o zi pe alta.

‘Trebuie să găsim un mecanism care să funcţioneze ca sistemul de tip ‘paşaport’ şi care să ofere garanţii mai extinse decât echivalenţa’, a explicat Garnier.

Acesta a evitat să spună dacă Marea Britanie se îndreaptă spre un hard Brexit sau un soft Brexit. Guvernul nu are în vedere niciuna dintre cele două variante, susţinând un Brexit ‘corect’. ‘Discuţiile despre un Brexit soft sau hard sunt probabil o distracţie’, susţine oficialul britanic.

Potrivit datelor Băncii Reglementelor Internaţionale (BIS), băncile din Marea Britanie sunt cei mai mari creditori şi debitori de euro din afara zonei unice, ceea ce scoate în evidenţă care este miza pentru industria financiară britanică dacă băncile sale îşi vor pierde accesul la piaţa UE.

Industria financiară a Marii Britanii ar putea pierde venituri de până la 38 de miliarde de lire sterline (48,34 miliarde de dolari) în eventualitatea unui ”hard Brexit” (”Brexit dur”), care va impune ţării un acces restricţionat la piaţa unică europeană, potrivit unui raport recent al firmei de consultanţă Oliver Wyman, realizat la cererea grupului de lobby TheCityUK.

Dacă firmele financiare îşi pierd dreptul de a-şi vinde liber serviciile în toată Europa, ar putea dispărea 75.000 de locuri de muncă, avertizează raportul Oliver Wyman. Sunt în creştere speculaţiile conform cărora acest sector – care include băncile de retail, de investiţii, firmele care gestionează active, companiile de asigurări – îşi va pierde drepturile în urma ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Viitorul Londrei ca şi centru financiar european va fi unul dintre principalele subiecte de negociere în procesul ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, deoarece este cel mai mare sector de export al ţării şi cea mai mare sursă de venituri din taxe.

Serviciile financiare din Marea Britanie generează anual venituri între 190 – 250 miliarde de lire sterline şi are aproximativ 1,1 milioane de angajaţi, se arată în raport. Taxele plătite de industria financiară se ridică la aproximativ 60 – 67 miliarde de lire sterline.

Raportul subliniază impactul unui ”hard Brexit” sau a unui ”soft Brexit”. În cel mai rău scenariu, în care băncile internaţionale pierd complet accesul la piaţa unică europeană – ”hard Brexit” – veniturile ar putea scădea cu 32 – 38 miliarde de lire sterline şi s-ar pierde 65.000 – 75.000 de locuri de muncă. Dacă Marea Britanie îşi păstrează accesul la spaţiul economic european – ”soft Brexit” – atunci vor dispărea numai 4.000 de locuri de muncă şi se vor pierde venituri de aproximativ două miliarde de lire sterline

Te-ar mai putea interesa și
Grindeanu: România are, de astăzi, peste 1.091 kilometri de autostradă și de drum expres în circulație
Grindeanu: România are, de astăzi, peste 1.091 kilometri de autostradă și de drum expres în circulație
Rețeaua de autostrăzi și drumuri expres în exploatare a României a ajuns la peste 1.091 de kilometri, transmite pe pagina proprie ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu. Amintim că joi a......
Grupul Lavazza raportează realizarea unei cifre de afaceri de peste 3 miliarde de euro în 2023, în creștere cu 13%. Profitul însă a scăzut
Grupul Lavazza raportează realizarea unei cifre de afaceri de peste 3 miliarde de euro în 2023, în creștere cu 13%. Profitul ...
Consiliul director al Grupului Lavazza a aprobat declarațiile financiare consolidate la 31 decembrie 2023 și a anunțat ...
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei în mediul corporativ nu este neapărat o chestiune de politici și proceduri, ci ține de crearea unei ...
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite două condiții cumulative (Video)
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite ...
Creşterea numărului de posturi de conducere de la 8% la 10% în instituţiile publice poate fi făcută doar dacă în ...