Băncile din SUA alimentează suplimentar bancomatele, pentru a face faţă unei eventuale panici

Băncile din SUA alimentează bancomatele cu fonduri suplimentare pentru a face faţă unei eventuale intrări în panică a consumatorilor în următoarele zile, în perspectiva posibilei intrări a Statelor Unite în incapacitate de plată, potrivit Financial Times.
Economica.net - vin, 04 oct. 2013, 09:16
Băncile din SUA alimentează suplimentar bancomatele, pentru a face faţă unei eventuale panici

Trei dintre cele mai mari zece bănci din SUA au afirmat că pun în practică planuri folosite şi în august 2011, când politicienii americani au aprobat pe ultima sută de metri creşterea limitei de îndatorare a ţării. Statul federal american a fost nevoit săptămâna aceasta să implementeze prima oprire parţială a activităţii din ultimii 17 ani, după ce Congresul nu a ajuns la un acord pentru a vota bugetul anului fiscal 2014, care a început la 1 octombrie.

Pregătirile băncilor pentru o intrare a SUA în incapacitate de plată includ conferinţe zilnice între diferitele divizii, în încercarea de a anticipa viitoarele probleme. Un director important de la o bancă din SUA a declarat că instituţia de credit livrează cu 20-30% mai mulţi bani la bancomate pentru eventuale situaţii în care clienţi panicaţi vor să retragă fonduri în masă.

Depozitele bancare sunt garantate în SUA în limita a 250.000 de dolari, dar perturbările majore de pe piaţa financiară – în special criza din 2008 – au cauzat retrageri semnificative indiferent de garanţiile autorităţilor federale.

Un angajat al altei bănci a declarat, de asemenea, că bancomatele sunt alimentate cu mi mulţi bani. O a treia instituţie de credit a refuzat să comenteze, dar a afirmat că majorează în mod obişnuit sumele livrate bancomatelor în perspectiva unor evenimente negative majore, precum uraganele.

Severitatea unei crize legate de limita de îndatorare depinde de cât de rapid sunt reluate negocierile între partidele Democrat şi Republican, notează Financial Times. Fiecare dintre cele două partide controlează câte o cameră a Congresului şi are astfel posibilitatea de a respinge legi.

Băncile pregătesc măsuri de urgenţă pentru a se descurca într-o eventuală situaţie de panică, inclusiv suplimentarea lichidităţilor din bancomate şi sucursale sau facilităţi pentru angajaţii federali trimişi în concediu fără plată din cauza blocării parţiale a activităţii statului.

Măsurile sunt, însă, temporare, iar o perioadă prelungită de blocaj în privinţa bugetului şi a creşterii limitei de împrumut ar avea efecte profunde, afirmă bancherii.

„Putem folosi planurile acestea aproximativ o lună”, a spus directorul uneia dintre cele trei bănci.

Băncile şi-au suplimentat capitalul în ultimii ani, după criza financiară declanşată în 2008, iar Rezerva Federală (Fed) a afirmat că pot rezista unui şoc economic sever. Asigurarea din partea Fed nu a liniştit băncile, care se pregătesc pentru posibile probleme rezultate din intrarea SUA în incapacitate de plată.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Uniunii Europene resping și condamnă anexarea ilegală a patru regiuni din Ucraina de către Rusia
Statele Uniunii Europene resping și condamnă anexarea ilegală a patru regiuni din Ucraina de către Rusia
Liderii celor 27 de state membre ale UE au ''respins" şi "condamnat" vineri "anexarea ilegală" de către Rusia a patru regiuni ucrainene (Doneţk, Lugansk /est/, Herson şi Zaporojie /sud/) într-o......
Bruxelles-ul vrea să negocieze un interval de prețuri cu furnizorii de gaze naturale de încredere
Bruxelles-ul vrea să negocieze un interval de prețuri cu furnizorii de gaze naturale de încredere
Comisia Europeană va căuta să negocieze "un interval de preţuri" cu furnizorii de încredere de gaze naturale, a anunţat ...
OMRO IFN a acordat credite de 18,6 milioane de lei în primul semestru din 2022, dintre care 9,6 milioane de lei prin platforma digitală Filbo
OMRO IFN a acordat credite de 18,6 milioane de lei în primul semestru din 2022, dintre care 9,6 milioane de lei prin platforma ...
OMRO, instituție financiară nebancară cu un istoric de aproape 30 de ani în finanțarea micilor antreprenori, a publicat ...
UniCredit și Allianz vor schimba participațiile pe care le au la subsidiarele lor din Croația
UniCredit și Allianz vor schimba participațiile pe care le au la subsidiarele lor din Croația
Banca italiană UniCredit SpA a anunţat vineri că a semnat un acord cu partenerul din domeniul segmentului asigurărilor ...