Băncile din Ungaria ar putea fi nevoite să plătească compensaţii de 1,36 mld. dolari – Moody’s

Decizia anunţată săptămâna trecută de Curtea Supremă a Ungariei, Kuria, privind creditele ipotecare în valută, este negativă pentru ratingurile de credit ale instituţiilor financiare din această ţară deoarece creşte posibilitatea ca băncile să fie obligate să plătească compensaţii către cei care au luat credite ipotecare în valoare de aproximativ 11% din capitalul total al sistemului bancar, se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară Moody's Investor Service, transmit MTI şi Dow Jones Newswires.
Economica.net - lun, 23 iun. 2014, 13:09
Băncile din Ungaria ar putea fi nevoite să plătească compensaţii de 1,36 mld. dolari - Moody's

Kuria a decis săptămâna trecută că majorarea unilaterală de către bănci a ratelor dobânzii pentru creditele ipotecare în valută este incorectă dacă băncile nu au stipulat clar în contracte posibilitatea unei astfel de modificări şi efectele asupra obligaţiilor de plată ale celor care au luat credite ipotecare. Moody’s apreciază că nivelul compensaţiilor pe care ar putea fi nevoite să le plătească băncile din cauza acestei decizii s-ar putea ridica la aproximativ un miliard de euro (1,36 miliarde de dolari).

Printre băncile din Ungaria evaluate de Moody’s, cele care riscă să plătească cel mai ridicat nivel al compensaţiilor sunt: OTP Bank Nyrt, FHB Nyrt, Erste Bank Hungary Zrt şi K&H Bank Zrt, subsidiară a grupului belgian KBC.

Agenţia apreciază că împrumuturile ipotecare în valută, în special în franci elveţieni, reprezintă 26% din totalul creditelor din sistemul bancar al Ungariei.

‘Deşi o soluţie cuprinzătoare a problemei creditelor ipotecare în valută va impune băncilor costuri semnificative, va reduce de asemenea riscurile legate de continuarea măsurilor punitive ale Guvernului de la Budapesta şi va elimina riscul moral care i-a determinat pe cei care au luat credite ipotecare să rămână în urmă cu plata datoriilor, anticipând îmbunătăţirea condiţiilor pentru împrumuturile ipotecare în valută’, se arată în comunicatul Moody’s.

Premierul Viktor Orban, ales pentru un al doilea mandat în luna aprilie, intenţionează să introducă o nouă schemă de sprijinire a gospodăriilor care au probleme la rambursarea creditelor în franci elveţieni şi euro. Băncile se tem că programul le va provoca noi pierderi după mai mulţi ani de taxe împovărătoare şi alte măsuri guvernamentale anterioare destinate sprijinirii celor care au probleme cu creditele în valută.

Creditele în valută, în principal în franci elveţieni, erau populare în Ungaria înaintea crizei financiare din 2008 însă ulterior s-au dovedit a fi păgubitoare după ce forintul ungar s-a depreciat, ceea ce a făcut mai scumpă rambursarea împrumuturilor.

OTP Bank oferă servicii financiare universale în Ungaria, România, Muntenegru, Croaţia, Bulgaria, Rusia, Ucraina, Slovacia şi Serbia, pentru mai mult de 13 milioane de clienţi, prin intermediul unei reţele teritoriale de peste 1.500 de unităţi, ATM-uri şi canale electronice.

Te-ar mai putea interesa și
Vicepremierul rus spune că Moscova nu are de gând să interzică exporturile de motorină
Vicepremierul rus spune că Moscova nu are de gând să interzică exporturile de motorină
Rusia nu are nevoie să interzică exporturile de motorină, pentru a răspunde la creşterea preţurilor şi posibilele deficienţe în aprovizionarea cu carburant, după ce atacurile cu drone au......
Producţia de cereale a României a crescut în 2023 cu peste 9%, la 20,57 milioane de tone
Producţia de cereale a României a crescut în 2023 cu peste 9%, la 20,57 milioane de tone
Producţia de cereale pentru boabe a României a crescut anul trecut cu 9,1% respectiv cu 1,71 milioane de tone, de la 18,861 ...
Autostrada Sibiu – Pitești: Porr a săpat 855 de metri din primul tunel veritabil de autostradă din România VIDEO
Autostrada Sibiu – Pitești: Porr a săpat 855 de metri din primul tunel veritabil de autostradă din România VIDEO
Constructorul austriac Porr a săpat 855 de metri pe ambele fire ale primului tunel veritabil de autostradă din România, ...
Leferman, Berarii României: Suntem la 20% grad de colectare a ambalajelor SGR puse în piaţă
Leferman, Berarii României: Suntem la 20% grad de colectare a ambalajelor SGR puse în piaţă
Gradul de colectare înregistrat prin Sistemul de Garanţie-Returnare (SGR) a înregistrat o creştere exponenţială de ...