Băncile din Uniunea Europeană au trecut testele de stres organizate de EBA și sunt aproape să reia plata dividendelor

Băncile din UE s-au apropiat din ce în ce mai mult de stadiul în care vor putea plăti dividende din nou, după ce au arătat performanţe generale solide la testele de stres derulate de către Autoritatea Bancară Europeană (EBA), ale căror rezultate au fost publicate vineri, transmite Reuters, citată de Agerpres.
AGERPRES - sâm, 31 iul. 2021, 09:45
Băncile din Uniunea Europeană au trecut testele de stres organizate de EBA și sunt aproape să reia plata dividendelor

Testele de stres, primele unde nu sunt incluse băncile britanice, verifică dacă băncile au suficient capital pentru a face faţă şocurilor. Testele au fost amânate anul trecut pentru a permite băncilor să menţină fluxul de creditare în timpul pandemiei. EBA testează rezilienţa principalilor 50 de creditori la şocurile economice. Băncile sunt responsabile pentru 70% din activele bancare din UE.

Testele au arătat că băncile din UE ar primi o lovitură de 265 miliarde de euro într-un test al rezistenţei lor la şocurile economice, care le-ar lăsa cu două treimi din rezervele lor (buffers) intacte, a anunţat EBA.

Rezultatele testelor sunt esenţiale pentru ca băncile să poată relua plata dividendelor.

În primăvara anului trecut, BCE a cerut băncilor pe care le supervizează să înceteze să mai plătească dividende, pentru a-şi păstra fondurile proprii şi a-şi folosi profiturile în vederea sprijinirii economiei afectate de pandemie. În decembrie, Banca Centrală Europeană a decis să lase creditorii din zona euro să îşi recompenseze acţionarii cu o parte din profiturile cumulate în 2019/2020, autorizându-le să plătească dividende sau să răscumpere acţiuni dacă dispun de suficiente fonduri proprii, relaxând interdicţia plăţii dividendelor impusă în primul val al pandemiei.

Săptămâna trecută, Banca Centrală Europeană a anunţat că va ridica după luna septembrie interdicţia plăţii dividendelor şi a răscumpărării de acţiuni, renunţând la o măsură de criză care a forţat creditorii să-şi păstreze capitalul în timpul pandemiei.

„De la începutul pandemiei, a existat problema vizibilităţii calităţii activelor băncilor. Aceste teste de stres sporesc transparenţa în industria bancară”, a apreciat Javier Garcia, partener la firma de consultanţă Oliver Wyman.

Săptămâna aceasta, unele bănci au început să prezinte acţionarilor principiile directoare privind dividendele, iar Garcia spune că asta nu s-ar fi întâmplat dacă creditorii nu ar fi trecut cu bine testele de stres.

Conform celui mai dur scenariu, pentru perioada 2020-2023, ce indică prelungirea efectelor negative în urma pandemiei, standardul minim bazat pe risc pentru adecvarea capitalului a scăzut de la 15% la 10,2% din activele ponderate cu risc.

Capitalul băncilor care se concentrează mai mult pe piaţa internă a fost mai afectat la testele de stres decât în cazul celor cu operaţiuni transfrontaliere.

Autorităţile de reglementare din UE au apreciat că testele de stres sunt în linie cu cele derulate de Rezerva Federală a SUA (Fed) şi Banca Angliei (BoE).

Deşi toate băncile au trecut testele de stres, rezultatele vor fi folosite de BCE, instituţia care supervizează băncile din zona euro, pentru a determina cerinţele de capital.

Surs foto: flickr.

Te-ar mai putea interesa și
Jumătate dintre antreprenorii din construcţii estimează că volumul lucrărilor va creşte – studiu
Jumătate dintre antreprenorii din construcţii estimează că volumul lucrărilor va creşte – studiu
Aproximativ 47% dintre antreprenorii generali în construcţii spun că volumul de muncă va creşte în următoarele 12 luni, potrivit unui studiu realizat de IBC Focus, remis, marţi, AGERPRES....
Afacerile Brico Depot în România: Creștere de peste 19% în primul semestru, sub alte piețe. Compania vorbește de scumpiri pentru a doua jumătate a anului
Afacerile Brico Depot în România: Creștere de peste 19% în primul semestru, sub alte piețe. Compania vorbește de scumpiri ...
Retailerul britanic Kingfisher, proprietarul celor 35 de magazine Brico Depot în România, a raportat în primul semestru ...
Incendiu la Rafinăria Petrotel-Lukoil Ploieşti. Pompierii au reuşit stingerea focului – Ce spune compania despre incident
Incendiu la Rafinăria Petrotel-Lukoil Ploieşti. Pompierii au reuşit stingerea focului – Ce spune compania despre ...
Un incendiu la instalația de cocsare a rafinăriei Petrotel Lukoil din Ploiești a izbucnit marți în jurul orei 11.00. ...
CNCAV: 300.000 doze de vaccin de la compania farmaceutică Johnson&Johnson sosesc în ţară
CNCAV: 300.000 doze de vaccin de la compania farmaceutică Johnson&Johnson sosesc în ţară
Un număr de 300.000 doze de vaccin Janssen vor ajunge, miercuri, la Compania Naţională "Unifarm" SA, informează Comitetul ...