Băncile din zona euro se confruntă cu noi riscuri – oficial BCE

Creditorii din zona euro se confruntă cu perspective de risc în permanentă schimbare, ceea ce modifică modul lor de operare, a afirmat, în discursul său inaugural, Claudia Buch, noul preşedinte al Consiliului de supraveghere al Băncii Centrale Europene, transmite Reuters.
AGERPRES - mar, 13 feb. 2024, 11:46
Băncile din zona euro se confruntă cu noi riscuri - oficial BCE

Majorarea dobânzilor, sporirea riscurilor geopolitice, mişcările mai rapide legate de depozite, multiplicarea atacurilor cibernetice şi riscurile climatice schimbă natura fundamentală a afacerilor, iar creditorii ar putea să nu fie suficient de pregătiţi, a declarat Claudia Buch, care l-a înlocuit în funcţie pe Andrea Enria, la începutul anului, scrie Agerpres.

„Ratele dobânzilor şi preţurile la energiei au crescut deja, proiecţiile economice au fost revizuite în scădere, riscurile climatice devin din ce în ce mai vizibile, iar numărul atacurilor cibernetice creşte. Multe din aceste schimbări sunt mai degrabă structurale decât temporare”, susţine Buch.

BCE este însărcinată cu supravegherea directă a celor mai importante bănci în cadrul Mecanismului Unic de Supraveghere (MUS). În prezent, 109 bănci fac obiectul supravegherii directe de către BCE. Aceste bănci fie sunt cele mai mari din ţările lor sau deţin active totale de peste 30 de miliarde euro, fie desfăşoară operaţiuni transfrontaliere semnificative. Ele deţin aproape 82% din activele bancare ale ţărilor în cauză.

Schimbarea mediului economic, inclusiv majorările record ale dobânzilor de către BCE, afectează deja companiilor şi există „indicii clare” că începe să se deterioreze calitatea activelor. O problemă cheie o reprezintă faptul că băncile nu au încă expertiza necesară pentru a opera într-un astfel de mediu, a avertizat Buch.

Oficialul a adăugat: „Noile riscuri nu sunt suficient integrate în procesele băncilor de gestionare a riscurilor. Deciziile creditorilor ar putea fi bazate pe informaţii incomplete sau defectuoase”.

Extinderea digitalizării în sectorul bancar poate duce de asemenea la mişcări mai rapide legate de depozitele băncilor cu probleme, aşa cum s-a întâmplat anul trecut în rândul unor bănci regionale din SUA, astfel încât BCE trebuie să revizuiască planurile de finanţare ale instituţiilor financiare, a explicat Buch.

Oficialul a avertizat că digitalizarea sporeşte riscul cibernetic şi ar putea duce la mai multă concurenţă în rândul băncilor, afectând marjele, reducând profitabilitatea şi determinându-le să-şi asume riscuri excesive.

În calitate de autoritate de supraveghere, BCE depune eforturi pentru a monitoriza îndeaproape sănătatea şi integritatea sistemului bancar european. BCE deţine autoritatea necesară pentru a efectua inspecţii de verificare a respectării de către bănci a normelor UE, pentru a solicita băncilor să rezerve capital suplimentar pentru atenuarea riscurilor şi chiar pentru a retrage licenţele bancare.

Te-ar mai putea interesa și
Cum va fi vremea în următoarele două săptămâni – pronoza meteo ANM
Cum va fi vremea în următoarele două săptămâni – pronoza meteo ANM
Ultimele zile din februarie vor aduce valori termice maxime de 19 - 20 de grade în unele regiuni, iar temperaturile vor rămâne ridicate şi în următoarea lună, în timp ce precipitaţiile vor......
Companiile din România sunt la coada clasamentului în UE, când vine vorba de vânzările online – date Eurostat
Companiile din România sunt la coada clasamentului în UE, când vine vorba de vânzările online – date Eurostat
Aproximativ 22,9% dintre companiile din Uniunea Europeană au efectuat vânzări online în 2022, un nivel cu 0,1 puncte ...
Ministerul de Finanţe din Rusia discută cu China posibilitatea de a contracta împrumuturi în yuan
Ministerul de Finanţe din Rusia discută cu China posibilitatea de a contracta împrumuturi în yuan
Ministerul de Finanţe din Rusia discută cu omologii din China posibilitatea de a contracta împrumuturi în yuani, dar ...
Stellantis vinde companiei de leasing Ayvens până la 500.000 de vehicule în Europa
Stellantis vinde companiei de leasing Ayvens până la 500.000 de vehicule în Europa
Grupul franco-italian Stellantis a anunţat luni că a ajuns la un acord în valoare de mai multe miliarde de euro cu compania ...