Băncile din zona euro vor achita 3,36 miliarde de euro din împrumuturile acordate de BCE

Banca Centrală Europeană (BCE) a anunţat că băncile din zona euro vor achita săptămâna viitoare 3,365 miliarde de euro (2,76 miliarde de lire sterline) din împrumuturile pe trei ani acordate de BCE, care sunt scadente în 2015, transmite Reuters.
Economica.net - vin, 09 mai 2014, 15:18
Băncile din zona euro vor achita 3,36 miliarde de euro din împrumuturile acordate de BCE

Suma pe care o vor plăti băncile în 14 mai este mare comparativ cu cei 1,75 miliarde de euro achitaţi de instituţiile financiare săptămâna aceasta şi sub nivelul de şase miliarde de euro estimat de analiştii Reuters.

BCE a menţinut luna aceasta rata dobânzii la nivelul scăzut record de 0,25%, automat fiind redusă şi rata dobânzii pe care trebuie să o achite băncile pentru împrumuturile pe trei ani. De asemenea, BCE a anunţat recent că va furniza nelimitat lichidităţi pentru băncile din zona euro, cel puţin până în iulie 2015.

Prin achitarea în avans a fondurilor de criză puse la dispoziţia băncilor din zona euro de către BCE, instituţiile au redus nivelul lichidităţilor excesive din sistemul bancar. În prezent, nivelul lichidităţilor în exces este de 77 miliarde de euro, faţă de nivelul ridicat de 180 miliarde de euro înregistrat săptămâna trecută.

Banca Centrală Europeană a demarat, în aprilie 2013, a doua operaţiune de refinanţare pe 36 de luni, acordând împrumuturi de 530 de miliarde de euro unui număr de 800 de bănci din zona euro, pentru a stimula acordarea de credite companiilor şi a reduce costurile de creditare ale guvernelor.

Anterior, la finele lunii decembrie 2011, BCE a acordat unui număr de 523 de bănci împrumuturi pe trei ani, în valoare de 489 de miliarde de euro, la o dobândă de 1%.

Referindu-se la speculaţiile potrivit cărora BCE va furniza băncilor noi credite pe termen lung cu dobânzi reduse, preşedintele BCE, Mario Draghi, a avertizat recent că un nou program de tip LTRO (operaţiuni de furnizare de lichidităţi pe termen lung) va fi derulat doar dacă BCE va fi încrezătoare că banii vor ajunge în economia reală şi nu pentru subvenţionarea bilanţurilor băncilor.

Şase instituţii financiare vor achita, în 14 mai, suma de 2,609 miliarde de euro, din prima operaţiune de refinanţare, iar alte patru bănci vor achita 0,756 miliarde de euro din a doua, a anunţat, vineri, BCE.

 

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada A7 Buzău – Focșani: Imagini noi cu lotul 2 Vadu Pașii – Râmnicu Sărat, realizat 31%
Autostrada A7 Buzău – Focșani: Imagini noi cu lotul 2 Vadu Pașii – Râmnicu Sărat, realizat 31%
Direcția Regională de Drumuri și Poduri Buzău a prezentat marți imagini noi de pe lotul 2 Vadu Pașii - Râmnicu Sărat al Autostrăzii A7 Buzău - Focșani. Grupul UMB, în asociere cu......
Cabinetul de război al Israelului se întruneşte din nou pentru a analiza răspunsul la atacul iranian
Cabinetul de război al Israelului se întruneşte din nou pentru a analiza răspunsul la atacul iranian
Cabinetul de război al Israelului se întruneşte din nou, marţi, pentru a analiza răspunsul potenţial la atacul din ...
Armenia acuză Azerbaidjanul la CIJ că „şi-a finalizat epurarea etnică” în Karabah
Armenia acuză Azerbaidjanul la CIJ că „şi-a finalizat epurarea etnică” în Karabah
Armenia a acuzat marţi Azerbaidjanul, inamicul său implacabil, în faţa celei mai înalte jurisdicţii a ONU, că "şi-a ...
Investigaţia UE asupra parcurilor eoliene tensionează relaţiile dintre Bruxelles şi Beijing – articol European Newsroom
Investigaţia UE asupra parcurilor eoliene tensionează relaţiile dintre Bruxelles şi Beijing – articol European ...
Comisia Europeană a anunţat că va demara investigaţii asupra proiectelor de construire a unor parcuri eoliene din mai ...