Băncile din zona euro vor achita 7,2 miliarde de euro din împrumuturile acordate de BCE

Banca Centrală Europeană (BCE) a anunţat că băncile din zona euro vor achita săptămâna viitoare 7,235 de miliarde de euro din împrumuturile pe trei ani acordate de BCE, în timp ce analiştii se aşteptau la 4,5 miliarde de euro, transmite Reuters.
Economica.net - vin, 29 nov. 2013, 18:00
Băncile din zona euro vor achita 7,2 miliarde de euro din împrumuturile acordate de BCE

BCE a redus luna aceasta rata dobânzii la nivelul scăzut record de 0,25%, automat fiind redusă şi rata dobânzii pe care trebuie să o achite băncile pentru împrumuturile pe trei ani. De asemenea, BCE a anunţat că va furniza nelimitat lichidităţi pentru băncile din zona euro, cel puţin până în iulie 2015.

Prin achitarea în avans a fondurilor de criză puse la dispoziţia băncilor din zona euro de BCE, instituţiile au redus nivelul lichidităţilor excesive din sistemul bancar. În prezent, nivelul lichidităţilor în exces este de 159 miliarde de euro.

Banca Centrală Europeană a demarat, în aprilie, a doua operaţiune de refinanţare pe 36 de luni, dând împrumuturi de 530 de miliarde de euro unui număr de 800 de bănci din zona euro, pentru a stimula acordarea de credite companiilor şi a reduce costurile de creditare ale guvernelor.

Anterior, la finele lunii decembrie 2011, BCE a acordat unui număr de 523 de bănci împrumuturi pe trei ani, în valoare de 489 de miliarde de euro, la o dobândă de 1%.

Cinci instituţii financiare vor achita, în 4 decembrie, suma de 5,105 miliarde de euro, din prima operaţiune de refinanţare, iar alte trei bănci vor achita 2,13 miliarde de euro din a doua, a anunţat, vineri, BCE.

Banca Centrală Europeană (BCE) a decis săptămâna trecută să suspende posibilitatea rambursării anticipate a fondurilor de urgenţă pe care le-a acordat băncilor în timpul crizei datoriilor din zona euro.

BCE a precizat că suspendarea are doar un caracter temporar, acoperind perioada cuprinsă între 23 decembrie şi 15 ianuarie, şi este destinată să asigure că pieţele dispun de suficientă lichiditate la trecerea în noul an.
Luna trecută, Ewald Nowotny, membru în consiliul guvernatorilor BCE, a declarat că Banca Central Europeană va furniza mai multă lichiditate în momentul în care vor expira împrumuturile ieftine pe trei ani puse la dispoziţia băncilor la finele lui 2011 şi începutul lui 2012.

‘Ceea ce este clar este că va exista o furnizare de lichidităţi’, a declarat Ewald Nowotny refuzând însă să precizeze dacă BCE va face acest lucru printr-un nou program de refinanţare pe termen lung (LTRO) sau prin alte mijloace.

Nowotny a subliniat că BCE vrea să evite apariţia stresului pe pieţele financiare care ar putea apărea de pe urma încheierii abrupte a împrumuturilor LTRO.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
România celor două cutremure pe zi! Peste 18 cutremure cu magnitudine de peste 4 grade pe Richter au avut loc în ultimii doi ani. Asigurări de dezastru?
România celor două cutremure pe zi! Peste 18 cutremure cu magnitudine de peste 4 grade pe Richter au avut loc în ultimii ...
În ultimele 24 de ore,în România au avut loc două cutremure,unul de 3,5 altlul de 4,4 grade magnitudine pe scara Richter. ...
Coronavirus: Vaccinarea va fi obligatorie din luna februarie în Austria. Doar pentru persoanele peste 18 ani
Coronavirus: Vaccinarea va fi obligatorie din luna februarie în Austria. Doar pentru persoanele peste 18 ani
Austria va introduce obligativitatea vaccinării pentru adulţi împotriva coronavirusului de la începutul lui februarie, ...
Cutremur cu magnitudinea 4,4 în judeţul Vrancea astăzi, 16 ianuarie 2022, la ora 15.43
Cutremur cu magnitudinea 4,4 în judeţul Vrancea astăzi, 16 ianuarie 2022, la ora 15.43
Un cutremur cu magnitudinea de 4,4 s-a produs duminică, la ora locală 15:43, în zona seismică Vrancea, judeţul Vrancea, ...