Băncile elene au vândut bonduri guvernamentale de 4,84 miliarde de euro, un nivel record în ultimii 13 ani

Băncile greceşti au înregistrat în luna mai cel mai semnificativ declin lunar al deţinerilor de obligaţiuni guvernamentale din ultimii 13 ani, arată datele publicate luni de Banca Centrală Europeană (BCE), transmite Reuters.
Economica.net - lun, 30 iun. 2014, 10:46
Băncile elene au vândut bonduri guvernamentale de 4,84 miliarde de euro, un nivel record în ultimii 13 ani

Luna trecută, creditorii eleni au vândut bonduri guvernamentale în valoare de 4,84 miliarde de euro (6,60 miliarde de dolari), după ce au vândut obligaţiuni de 256 milioane de euro în aprilie, înregistrând cel mai cel mai semnificativ declin din august 2011.

În mai, băncile italiene au vândut obligaţiuni guvernamentale de 5,122 miliarde de euro, după ce în aprilie au cumpărat bonduri de 9,463 miliarde de euro. La o valoare de piaţă de 425,80 miliarde de euro, valoarea bondurilor guvernamentale deţinute de creditorii italieni rămâne cea mai ridicată din zona euro.

Băncile din Franţa au cumpărat în mai obligaţiuni guvernamentale de 12,52 miliarde de euro, după ce în aprilie au vândut bonduri de 1,93 miliarde de euro, cea mai mare creştere lunară din ianuarie.

Şi băncile spaniole au cumpărat în mai obligaţiuni guvernamentale de 6,30 miliarde de euro, după ce au achiziţionat în aprilie bonduri de 170 milioane de euro.

Şi finanţarea oferită de Banca Centrală Europeană (BCE) creditorilor eleni a scăzut semnificativ în mai, arată cifrele publicate săptămâna trecută de autorităţile de la Atena.

Potrivit acestor date, suma totală a creditelor oferite de BCE băncilor comerciale greceşti a ajuns la 50,7 miliarde de euro la finele lunii mai, faţă de 135 miliarde de euro în iunie 2012.

Declinul dependenţei băncilor elene de finanţarea BCE reflectă îmbunătăţirea semnificativă a condiţiilor de creditare din Grecia şi evoluţia economiei. În ultimii doi ani, băncile elene au reuşit să returneze aproximativ 85 miliarde de euro sau 63% din lichidităţile primite în cea mai grea perioadă a crizei, în iunie 2012.

Principalele bănci din Grecia sunt prezente şi pe piaţa din România: National Bank of Greece (NBG), acţionar majoritar la Banca Românească, EFG Eurobank, care controlează Bancpost, Alpha Bank, Piraeus Bank şi ATE Bank (fosta Mindbank).

Te-ar mai putea interesa și
Numărul investitorilor participanți la Fondul de Compensare a Investitorilor era de 191.743 la sfârșitul trimestrului unu din 2024
Numărul investitorilor participanți la Fondul de Compensare a Investitorilor era de 191.743 la sfârșitul trimestrului ...
Numărul total al investitorilor raportaţi de participanţii la Fondul de Compensare a Investitorilor la sfârşitul trimestrului I al anului 2024 era de 191.743, în creştere faţă de sfârşitul......
Nicușor Dan: Primăria Capitalei nu a avut bani să plătească factura pe aprilie către Termoenergetica. O să corectăm în lunile mai şi iunie
Nicușor Dan: Primăria Capitalei nu a avut bani să plătească factura pe aprilie către Termoenergetica. O să corectăm ...
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a precizat joi că în luna aprilie nu a fost plătită factura curentă la Termoenergetica, ...
Comisia Europeană vrea să introducă gazele lichefiate în noul pachet de sancțiuni împotriva Rusiei – surse Reuters
Comisia Europeană vrea să introducă gazele lichefiate în noul pachet de sancțiuni împotriva Rusiei – surse Reuters
Următorul pachet de sancţiuni al Comisiei Europene ar urma să propună, pentru prima dată, restricţii cu privire la ...
Producția de cărbune a României a scăzut cu 5,6% în primele două luni din an. Importurile s-au redus și ele cu 2,2%
Producția de cărbune a României a scăzut cu 5,6% în primele două luni din an. Importurile s-au redus și ele cu 2,2%
Producţia netă de cărbune a României a totalizat, în primele două luni ale acestui an, 344.600 de tone echivalent petrol, ...