Băncile europene au nevoie de 150 de miliarde de euro pentru recapitalizare – Deutsche Bank

Europa are nevoie urgent de un fond de salvare, în valoare de 150 de miliarde de euro (166 miliarde de dolari), pentru a-şi recapitaliza băncile care se confruntă cu probleme financiare, în special cele din Italia, a afirmat economistul şef al Deutsche Bank, într-un interviu acordat publicaţiei germane Welt am Sonntag, transmite Bloomberg.
Economica.net - lun, 11 iul. 2016, 07:21
Băncile europene au nevoie de 150 de miliarde de euro pentru recapitalizare - Deutsche Bank

‘Europa este într-o situaţie extrem de precară şi trebuie să înceapă să-şi rezolve problemele extrem de rapid, altfel ar putea avea loc un accident. Nu sunt un profet, sunt realist’, a declarat David Folkerts-Landau, economistul şef al celui mai mare grup bancar german.

BCE estimează că 7,1% dintre creditele bancare din zona euro erau neperformante la finele lui 2015, un raport de aproape cinci ori mai mare decât cel înregistrat în SUA. Italia şi Grecia se află în cea mai proastă situaţie.

În condiţiile în care băncile italiene au în portofolii credite neperformante în valoare de aproximativ 360 de miliarde de euro, Guvernul de la Roma a discutat cu autorităţile de reglementare soluţii pentru sprijinirea instituţiilor financiare, pe fondul scăderii acţiunilor în urma referendumului la care britanicii au votat pentru ieşirea din UE. Lorenzo Bini Smaghi, fost membru în bordul executiv al Băncii Centrale Europene şi în prezent preşedintele grupului bancar francez Societe Generale, a apreciat săptămâna trecută că criza din sistemul bancar italian ar putea să se extindă în restul Europei, iar regulile care limitează ajutoarele de stat pentru instituţiile financiare ar trebui regândite.

‘Nu mă aştept la o nouă criză financiară globală, aşa cum s-a întâmplat în 2008. Băncile sunt mult mai stabile astăzi şi au mai mult capital. În acest moment ne confruntăm cu o spirală lentă, descendentă’, a explicat Folkerts-Landau.

Acesta a anunţat că, recent, a achiziţionat 100.000 de acţiuni Deutsche Bank şi a afirmat că este optimist în privinţa perspectivelor băncii. În ultima vreme, îngrijorările cu privire la soliditatea financiară a Deutsche Bank au afectat cotaţia acţiunilor băncii germane.

Vicepreşedintele BlackRock, Philipp Hildebrand, a afirmat luna aceasta că autorităţile UE ar trebui să permită guvernelor să preia temporar participaţii în băncile lor, aşa cum s-a întâmplat în SUA, unde Trezoreria a înfiinţat programul Troubled Asset Relief Program (TARP) în luna octombrie 2008, imediat după colapsul Lehman Brothers, pentru a salva sistemul bancar.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Vin facturile noi la gaze, reduse. Avertismentul transmis de Engie clienților, mare atenție!
Vin facturile noi la gaze, reduse. Avertismentul transmis de Engie clienților, mare atenție!
Engie, cel mai mare furnizor de gaze naturale pentru populație și-a informat clienții despre reducerea facturilor la gaze, ...
ONRC: Aproape 53.000 de firme au fost radiate în primele zece luni din acest an
ONRC: Aproape 53.000 de firme au fost radiate în primele zece luni din acest an
Numărul firmelor radiate la nivel naţional a crescut cu peste 28% în primele zece luni ale acestui an, comparativ cu perioada ...
Incidenţa COVID-19 în Bucureşti a ajuns la 1,78 cazuri la mia de locuitori
Incidenţa COVID-19 în Bucureşti a ajuns la 1,78 cazuri la mia de locuitori
Rata de incidenţă a COVID-19 calculată la 14 zile pentru Bucureşti este, miercuri, de 1,78 cazuri la mia de locuitori, ...