Băncile europene înregistrează scăderi semnificative la burse, după ce Grecia a impus restricţii asupra mişcărilor de capital

Acţiunile băncilor europene înregistrează luni declinuri semnificative, cele mai afectate fiind cele din Spania, Portugalia, Italia, Franţa şi Germania, după ce Atena a anunţat impunerea unor restricţii asupra mişcărilor de capital şi închiderea băncilor, transmit Bloomberg şi Reuters.
Economica.net - lun, 29 iun. 2015, 09:25
Băncile europene înregistrează scăderi semnificative la burse, după ce Grecia a impus restricţii asupra mişcărilor de capital

‘Evoluţiile din acest weekend au crescut profilul de risc al băncilor din Grecia’, a apreciat Ronit Ghose, analist la Citi.

Riscul ca turbulenţele din Grecia să afecteze şi băncile din statele aflate la periferia zonei euro au afectat încrederea investitorilor, scrie Agerpres.

Luni dimineaţă, indicele bursier Stoxx Europe 600 înregistra un declin de 4,4%. Acţiunile băncilor italiene UniCredit, Intesa Sanpaolo şi Banca Popolare di Milano Scarl au pierdut peste 7%, titlurile Santander şi BBVA (Spania), ale BNP Paribas, Societe Generale (Franţa) şi Deutsche Bank (Germania) înregistrau un recul de peste 6%. Acţiunile Banco Comercial Portugues au scăzut cu 8,1%. Principalele bănci austriece, Erste şi Raiffeisen, înregistrau luni un declin de 6,1% şi, respectiv, 14,1%.

Expunerea băncilor străine la Grecia este relativ modestă, după ce băncile – în special cele din Franţa şi Germania – şi-au vândut subsidiarele elene în ultimii trei ani. Deşi riscul contagiunii s-a atenuat faţă de criza datoriilor din 2009, când băncile străine aveau o expunere mai ridicată la Grecia, creditorii rămân vulnerabili la ameninţarea ieşirii Greciei din zona euro (Grexit).

Luni dimineaţă, indicele principal DAX 30 al Bursei de la Frankfurt a scăzut cu 4%, în timp ce la Paris indicele principal CAC 40 înregistra un declin de 4,7%. În Asia, bursa japoneză a închis în scădere cu 2,9%, indicele Hang Seng a închis prima şedinţă de luni în scădere cu 2,5%, iar la Bursa de la Shanghai s-a înregistrat un recul de 3,34%.

‘Pe termen scurt, vom vedea o înrăutăţire a încrederii pe pieţe. Bondurile suverane, băncile din statele de la periferia zonei euro vor fi cele mai afectate de incertitudini’, a apreciat analistul Jacopo Ceccatelli, de la Marzotto SIM SpA, în Milano.

La sfârşitul anului trecut, cea mai mare expunere la Grecia o aveau HSBC Holdings Plc şi Credit Agricole SA, de cinci miliarde de euro şi, respectiv, 4,2 miliarde de euro, au anunţat recent analiştii de la Berenberg. Luni, acţiunile HSBC şi Credit Agricole au scăzut cu 2,5% şi, respectiv, 8%.

Premierul elen Alexis Tsipras a anunţat duminică impunerea unor restricţii asupra mişcărilor de capital, limitând extragerile zilnice de numerar la 60 de euro, în dorinţa de a evita colapsul sistemului financiar. Băncile şi Bursa de la Atena vor fi închise până în 6 iulie. Sunt afectate şi sucursalele băncilor străine din Grecia.

Într-un discurs televizat adresat naţiunii, oficialul a afirmat că Banca Centrală a Greciei a recomandat închiderea băncilor şi impunerea de restricţii asupra mişcărilor de capital, după ce Banca Centrală Europeană a decis duminică să nu majoreze finanţarea de urgenţă (ELA) destinată băncilor greceşti. Ameninţarea intrării Greciei în incapacitate de plată a determinat populaţia să-şi retragă masiv banii din conturi, astfel încât plafonul liniei de finanţare de urgenţă, situat în prezent la 89 miliarde de euro (99 miliarde de dolari), ar putea să nu fie suficient.

Luni, euro s-a depreciat în tranzacţiile din Asia cu 1,9%, ajungând la 1,0955 dolari, cel mai scăzut nivel din aproape o lună. Faţă de yen, euro s-a depreciat cu peste 3%, la 133,80 yeni, cel mai redus nivel din ultimele cinci săptămâni. Toate bursele din Asia înregistrau scăderi luni, din cauza problemelor din Grecia.

Grecia devine astfel a doua ţară din zona euro care impune restricţii asupra mişcărilor de capital, după decizia similară adoptată de Cipru în 2013. În aprilie 2015, Nicosia a ridicat şi ultimele restricţii impuse asupra mişcărilor de capital în timpul crizei financiare din 2013.

Dar situaţia Greciei este mult mai dificilă, întrucât statul elen trebuie să achite marţi FMI 1,6 miliarde de euro, altfel intră în incapacitate de plată.

Te-ar mai putea interesa și
Niciun pat liber la ATI pentru bolnavii de COVID-19
Niciun pat liber la ATI pentru bolnavii de COVID-19
Grupul de Comunicare Strategică a anunţat sâmbătă că, la nivel naţional, nu există niciun pat liber la Terapie Intensivă pentru pacienţii bolnavi de COVID-19, altele decât cele rezervate......
Cinci sfaturi importante pentru românii care au card virtual și pentru cei care își vor face unul
Cinci sfaturi importante pentru românii care au card virtual și pentru cei care își vor face unul
ING Bank, cea mai dinamică bancă din România în ceea ce privește digitalizarea și una dintre cele mai mari ca număr ...
Peste 15.200 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore. 350 de decese, printre care și o fată de șase ani
Peste 15.200 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore. 350 de decese, printre care și o fată de ...
Un număr de 15.239 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind ...
Cîţu consideră că există mici șanse ca ratingul de țară să fie schimbat
Cîţu consideră că există mici șanse ca ratingul de țară să fie schimbat
Premierul interimar, Florin Cîţu, a afirmat, sâmbătă, că există "foarte mici şanse" ca ratingul de ţară să fie ...