Băncile europene intensifică procesul de vânzare a activelor „non-core”, estimate la 2.400 mld. euro

Băncile europene ar urma în acest an să vândă împrumuturi care nu mai fac parte din afacerile lor de bază în valoare de 80 miliarde de euro, în vederea îndeplinirii cerinţelor privind capitalul, stabilite de Banca Central Europeană, şi a intensificării procesului de vânzare a activelor 'non-core' (care nu reprezintă afacerile de bază ale grupului), estimate la 2.400 miliarde de euro (3.300 miliarde de dolari), transmit Bloomberg şi Reuters.
Economica.net - mar, 25 mart. 2014, 07:32
Băncile europene intensifică procesul de vânzare a activelor

Marţi, compania de consultanţă PricewaterhouseCoopers (PwC) a estimat că băncile europene vor vinde anul acesta cu un sfert mai multe active care nu sunt de bază, faţă de cele 64 miliarde de euro vândute anul trecut, care au reprezentat o creştere de 40% faţă de 2012.

Deja au fost vândute împrumuturi de 30 miliarde de euro în acest an.

‘Procesul de restructurare al băncilor va continua cel puţin în următorii cinci ani – activitatea urmând probabil să depindă de rezultatele verificării calităţii activelor şi de testele de stres ce vor fi derulate de BCE. Ne aşteptăm ca 2014 să fie încă un an de vânzări record pentru activele care nu sunt de bază’, explică Richard Thompson, partener la PwC.

Băncile din Marea Britanie, Irlanda, Germania, Belgia, Spania şi alte state continuă să-şi vândă împrumuturile pentru proprietăţi imobiliare comerciale, pentru a îndeplini cerinţele privind capitalul stabilite de BCE la testele de stres.

Conform datelor Pwc, băncile din Marea Britanie au vândut active de 23,5 miliarde de euro, cele din Belgia de 11,5 miliarde de euro, cele din Germania şi Spania de zece miliarde de euro fiecare.
Instituţiile de creditare care vor înregistra rezultate foarte slabe la testele de stres ce vor fi derulate în acest an de Banca Central Europeană (BCE) vor trebui să-şi închidă porţile, a avertizat recent preşedintele grupului miniştrilor de Finanţe din zona euro, Jeroen Dijsselbloem.

Testele de stres vor începe la sfârşitul lunii mai, iar rezultatele vor fi anunţate la sfârşitul lui octombrie.

Pentru a trece testele de stres, băncile vor trebui să aibă un indice de adecvare a capitalului Tier 1 de 8% în scenariul de bază şi de 5,5% într-un scenariu nefavorabil.

BCE va începe verificarea calităţii activelor băncilor din zona euro în noiembrie şi va finaliza procesul în octombrie 2014, înainte de a-şi asuma supervizarea instituţiilor de creditare din regiune. UE va implementa total reglementările globale privind capitalul băncilor până în 2019.

Precedentele teste de stres din UE au fost criticate pentru că nu au ţinut cont de deţinerile de obligaţiuni guvernamentale de către instituţiile de creditare. În perioada de vârf a crizei din zona euro, unele bonduri au fost sub o presiune intensă.

Te-ar mai putea interesa și
Antibiotice Iași a pus în funcțiune o centrală fotovoltaică de 2,5 MW, proiect finanțat din PNRR
Antibiotice Iași a pus în funcțiune o centrală fotovoltaică de 2,5 MW, proiect finanțat din PNRR
Antibiotice Iași a pus în funcțiune o centrală electrică fotovoltaică de 2,5 MW, investiție ce face parte din strategia de dezvoltare durabilă a companiei, construită de firma autohtonă......
Lista autostrăzilor şi drumurilor expres preluate de CNIR de la CNAIR, după operaţionalizarea sa
Lista autostrăzilor şi drumurilor expres preluate de CNIR de la CNAIR, după operaţionalizarea sa
Compania Naţională de Investiţii Rutiere (CNIR) a preluat de la Compania Naţională pentru Administrarea Infrastructurii ...
Progresul tehnologic al Chinei nu poate fi frânat – Xi Jinping, la întâlnirea cu premierul olandez
Progresul tehnologic al Chinei nu poate fi frânat – Xi Jinping, la întâlnirea cu premierul olandez
Progresul tehnologic al Chinei nu poate fi frânat, a declarat preşedintele chinez Xi Jinping, care l-a primit miercuri ...
Autoritatea pentru concurenţă din Polonia a amendat Amazon cu 7,8 milioane de dolari
Autoritatea pentru concurenţă din Polonia a amendat Amazon cu 7,8 milioane de dolari
 Autoritatea pentru concurenţă din Polonia (UOKiK) a amendat compania americană Amazon cu 31 de milioane de zloţi (7,8 ...