Băncile europene mici fac lobby pentru a nu fi forţate să limiteze sau să schimbe structura bonusurilor

Mii de bănci mici şi firme de investiţii din Europa se pregătesc de noile reglementări care le-ar putea forţa să limiteze sau să schimbe structura bonusurilor plătite angajaţilor cu cele mai mari salarii, transmite MarketWatch.
Economica.net - lun, 16 nov. 2015, 12:40
Băncile europene mici fac lobby pentru a nu fi forţate să limiteze sau să schimbe structura bonusurilor

Uniunea Europeană a introdus o serie de limite pentru bonusurile plătite angajaţilor băncilor, în ideea de a pune capăt tendinţei bancherilor de a-şi asuma riscuri prea mari, tendinţă care a contribuit la criza financiară din 2007-2009 şi a obligat guvernele să vină în ajutorul băncilor. Legea europeană stipulează că salariaţii din bănci nu trebuie să primească prime mai mari de 100% din salariul de bază sau 200% dacă statul în cauza autorizează acest lucru.

La băncile mai mici şi la firmele de gestionare a activelor nu s-au aplicat reglementările privind bonusurile deoarece se considera că acestea prezintă un risc mai mic la adresa sistemului financiar.

Autoritatea Bancară Europeană (EBA) ar urma să decidă luna următoare dacă va aplica noile reglementări privind salariile şi bonusurile la o gamă mai largă de companii financiare.

Grupurile care reprezintă băncile mici, fondurile speculative şi cele de gestionare a activelor se luptă pentru ca EBA să le excludă de la noile reglementări privind bonusurile. Între timp, directorii companiilor financiare cer consilierilor planuri de urgenţă, susţin surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.

Temerea majoră este că aceste grupuri vor trebui să urmeze modelul băncilor mari, să limiteze structura salariilor şi a bonusurilor, o decizie care ar putea afecta modelul lor de afaceri. ‘Asta ar fi pur şi simplu o lovitură masivă’, a avertizat Jake Green, de la Ashurst LLP.

Un purtător de cuvânt al EBA a anunţat că instituţia recomandă ca aplicarea reglementărilor la micile companii să fie revizuită. Astfel, legislaţia ar putea fi modificată pentru a permite firmelor mici să nu îndeplinească cerinţele mai dure privind bonusurile.

Săptămâna trecută, Autoritatea Bancară Europeană a anunţat că aproape toate statele membre ale Uniunii Europene au permis băncilor să dubleze bonusurile acordate angajaţilor, dacă au primit în prealabil aprobarea acţionarilor.

Potrivit EBA, aproape toate statele membre UE, cu excepţia Belgiei, Suediei, României şi Sloveniei, au permis băncilor să dubleze bonusurile. Cu toate acestea, doar în 15 state membre băncile au recurs la această opţiune de a solicita aprobarea acţionarilor. EBA precizează că băncile din ţările care au plătit cele mai mari salarii înaintea crizei au recurs la această opţiune de a solicita acţionarilor dublarea bonusurilor.

Marea Britanie, cel mai mare centru financiar din UE şi de asemenea ţara care s-a opus de la început limitării bonusurilor, nu aplică limita decisă de UE pentru toate băncile, însă acelaşi lucru este valabil şi în cazul Franţei. Potrivit EBA, în Marea Britanie limitarea bonusurilor se aplică doar băncilor mari, băncilor de locuinţe sau marilor firme de investiţii.

Raportul EBA mai arată că organismele de reglementare bancară din UE au început să introducă recomandările sale privind restrângerea aşa-numitelor ‘alocaţii’, pe care un număr de bănci le plăteau pentru a influenţa astfel salariul fix şi a reduce impactul limitării bonusurilor. Băncile plăteau alocaţii lunare sau trimestriale care potrivit EBA nu ar trebui incluse în salariul fix, ceea ce înseamnă că încălcau legislaţia comunitară. Însă EBA precizează că nu toate organismele de reglementare au putu să ceară băncilor să modifice contractele la timp pentru bonusurile acordate pentru performanţele din 2014 dar vor face acest lucru pentru 2015.

Te-ar mai putea interesa și
Distribuitorul de carburanți JT Grup Oil scoate la vânzare 10.000.000 de acțiuni ordinare noi, emise în urma unei operațiuni de majorare a capitalului social
Distribuitorul de carburanți JT Grup Oil scoate la vânzare 10.000.000 de acțiuni ordinare noi, emise în urma unei operațiuni ...
JT Grup Oil S.A., companie ce activează pe piața distribuției de carburanți și dezvoltatorul celui mai nou terminal privat de produse petroliere din România în portul Constanța, va pune la......
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Copraag Entrepreneur de către Ubitech Construcții
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Copraag Entrepreneur de către Ubitech Construcții
Consiliul Concurenţei a autorizat tranzacția prin care Ubitech Construcții S.R.L. intenționează să preia Copraag Entrepreneur ...
Modificările climatice vor ține turiștii în camere. Zilele „bune” de petrecut afară scad, iar pierderile pentru economie pot fi uriașe
Modificările climatice vor ține turiștii în camere. Zilele „bune” de petrecut afară scad, iar pierderile pentru ...
Anul 2024 se anunță unul bun pentru destinațiile de vârf din sudul continentului, susținând economiile Spaniei, Portugaliei ...
Conglomeratul german BASF are un nou CEO
Conglomeratul german BASF are un nou CEO
La încheierea Adunării Anuale a Acţionarilor 2024 care s-a desfășurat astăzi, Markus Kamieth a fost numit preşedinte ...