Băncile germane trebuie să explice cum vor să folosească împrumuturile ieftine de la BCE

Autoritatea germană de supraveghere a sectorului financiar cere băncilor să explice cum vor să folosească împrumuturile ieftine obţinute de la Banca Centrală Europeană (BCE), din cauza îngrijorării că lichidităţile astfel obţinute ar putea crea o nouă bulă speculativă, transmite Bloomberg.
Economica.net - vin, 11 mai 2012, 18:42
Băncile germane trebuie să explice cum vor să folosească împrumuturile ieftine de la BCE

Băncile care au primit sume „neplauzibil de mari” trebuie să explice cum vor folosi banii, a declarat Raimund Roeseler, şeful departamentului de supraveghere bancară al autorităţii de reglementare a sectorului financiar Bafin.

Cererea instituţiei face parte dintr-o schimbare de strategie prin care atenţia va fi îndreptată spre ceea ce intenţionează să facă băncile, în loc de a analiza ce au făcut în trecut, a explicat Roeseler.

BCE a inundat piaţa financiară cu împrumuturi ieftine de peste 1.000 de miliarde de euro acordate băncilor europene în decembrie şi februarie, pentru a evita blocarea creditării.

Parlamentarii europeni au cerut deja băncilor să dezvăluie profiturile obţinute din tranzacţiile realizate în urma operaţiunilor de refinanţare pe termen lung şi să nu includă acei bani în fondurile destinate bonusurilor.

„Pe termen scurt, principala problemă este criza datoriilor suverane din Europa. Pe termen mediu întrebarea este ce se va întâmpla cu toate aceste lichidităţi. Dacă văd că un număr mare de bănci se îndreaptă în aceeaşi direcţie, mă tem de o nouă bulă speculativă”, a spus Roeseler, adăugând că Bafin va analiza dacă împrumuturile corespund nevoii de refinanţare.

Bafin nu poate spune băncilor să se abţină de la anumite investiţii, dar poate folosi o serie de instrumente de reglementare, dacă constată acumularea de riscuri.

Preşedintele BCE, Mario Draghi, a declarat la începutul lunii martie că 460 de bănci germane au împrumutat fonduri prin a doua operaţiune de împrumuturi pe trei ani a instituţiei.

Interesul pentru aceste împrumuturi are legătură cu dobânda mică, de 1%, oferită de BCE.

Commerzbank, a doua mare bancă germană, a împrumutat 16,2 miliarde de euro de la BCE, potrivit directorului general al instituţiei, Stephan Engels.

Băncile germane se află într-o situaţie bună şi nu au probleme de refinanţare, profitând de ratingul maxim triplu A al Germaniei, a arătat Roeseler. El a spus că toate băncile germane ar supravieţui unui default (incapacitate de plată) al Greciei.

Un default al Spaniei sau al Italiei „ar pune totul sub semnul întrebării”, consideră oficialul Bafin, care consideră astfel de scenarii mai mult decât improbabile.

Te-ar mai putea interesa și
Teatrul online începe să prindă bine în România. Una dintre marile platforme anunță deja peste 10.000 de utilizatori. Cum funcționează sistemul și ce puteți urmări
Teatrul online începe să prindă bine în România. Una dintre marile platforme anunță deja peste 10.000 de utilizatori. ...
Platforma piciordeplay.ro, care arată că este cel mai mare furnizor de teatru online din România, anunță că ad epășit deja 10.000 de utilizatori. Platforma amintită a transmis deja peste 50......
Numărul autorizaţiilor de construire eliberate pentru clădiri rezidenţiale, în scădere cu 7,2% în primul trimestru
Numărul autorizaţiilor de construire eliberate pentru clădiri rezidenţiale, în scădere cu 7,2% în primul trimestru
Numărul autorizaţiilor de construire pentru clădiri rezidenţiale eliberate în primul trimestru din acest an a ajuns ...
Protest spontan la Registrul Comerţului Bucureşti. Activitatea cu publicul este suspendată
Protest spontan la Registrul Comerţului Bucureşti. Activitatea cu publicul este suspendată
Activitatea cu publicul este suspendată luni dimineaţa la Registrul Comerţului Bucureşti şi în mai multe registre din ...
Aproape 30% dintre salariaţi lucrau în întreprinderi din grupuri multinaţionale controlate din străinătate, în 2022 – date INS
Aproape 30% dintre salariaţi lucrau în întreprinderi din grupuri multinaţionale controlate din străinătate, în 2022 ...
Aproape 30% din numărul total de salariaţi din întreprinderile active şi-au desfăşurat activitatea, în 2022, în întreprinderi ...