Băncile italiene ar putea fuziona după testele de stres – ABI

Rezultatele testelor de stres derulate de Banca Central Europeană ar putea duce la o consolidare a industriei financiare italiene, a afirmat directorul general al Asociaţiei Bancare Italiene (ABI), Giovanni Sabatini, transmite Bloomberg.
Economica.net - lun, 27 oct. 2014, 13:29
Băncile italiene ar putea fuziona după testele de stres - ABI

‘Este ceva ce se poate întâmpla. Modelul băncilor comerciale este sub presiune şi există o necesitate de restructurare a sistemului, pentru a ajunge la o eficienţă sporită, în vederea creşterii productivităţii şi a reducerii costurilor’, a explicat şeful ABI.

În urma testelor de stres, cel mai mare deficit combinat de capital se înregistrează în rândul băncilor italiene. Astfel, Banca Monte dei Paschi di Siena, a treia mare bancă a ţării, trebuie să-şi majoreze capitalul cu 2,1 miliarde de euro (2,7 miliarde de dolari).

Banca Centrală a Italiei va favoriza o potenţială fuziune a Monte Paschi, atât timp cât banca devine mai solidă şi economia italiană va primi mai multe credite, a afirmat duminică directorul general Fabio Panetta.

Testele de stres au arătat că sistemul bancar italian rămâne solid, doar Monte Paschi şi Banca Carige SpA au nevoie de majorarea capitalului, a subliniat Sabatini. Acesta a adăugat că rezultatele anunţate de BCE indică faptul că, pe ansamblu, industria bancară italiană este ‘solidă şi capabilă să sprijine economia reală’.

La bursa de la Milano, acţiunile Monte Paschi şi Banca Carige SpA au fost suspendate luni de la tranzacţionare, în urma declinului accentuat al titlurilor celor două instituţii.

Şi alte bănci europene – Lloyds Banking Group, Barclays, RBS, HSBC, Standard Chartered, TSB – înregistrau luni dimineaţă scăderi pe pieţele bursiere. În schimb, titlurile grupurilor austriece Erste Bank şi Raiffeisen şi a băncii germane Commerzbank înregistrau un avans de peste 5%.

Banca Central Europeană a informat, duminică, despre faptul că 25 de bănci din zona euro nu au trecut testele de stres. Eşecurile sunt concentrate în rândul băncilor italiene, cu nouă instituţii care nu au trecut testele, dar şi în rândul băncilor greceşti şi cipriote, cu câte trei instituţii din fiecare ţară. Urmează câte două bănci din Belgia şi Slovenia, urmate de câte o bancă din Franţa, Germania, Austria, Irlanda şi Portugalia.

Pe lista băncilor din zona euro care au operaţiuni în România şi au picat testele de stres se regăsesc National Bank of Greece (NBG), Eurobank, Piraeus Bank, Volksbanken, Veneto Banca, Banco Comercial Portugues – BCP şi Bank Of Cyprus.

Băncile cu deficit de capital trebuie să spună în următoarele două săptămâni cum intenţionează să-l acopere. Ulterior, vor avea la dispoziţie nouă luni pentru a acoperit deficitul de capital.

Te-ar mai putea interesa și
Generarea de idei a devenit mai simplă
Generarea de idei a devenit mai simplă
Una dintre principalele dificultăți întâmpinate în munca de la distanță sau în regim hibrid este găsirea unor metode noi și eficiente de a organiza sesiuni de brainstorming și de a colecta......
Tona de cupru a trecut pragul de 10.000 de dolari, pe fondul unui aşteptat deficit de aprovizionare
Tona de cupru a trecut pragul de 10.000 de dolari, pe fondul unui aşteptat deficit de aprovizionare
Cotaţiile la cupru au trecut vineri pragul de 10.000 de dolari pe tonă, pentru prima dată în ultimii doi ani, pe fondul ...
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei
Parchetul General a anunţat oficial, vineri, punerea sub acuzare a fostului preşedinte Ion Iliescu pentru săvârşirea ...
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2 se prelungesc, din cauza vremii
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2 se prelungesc, din cauza vremii
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2, accesul C, ieşirea spre Hanul lui Manuc, se vor prelungi până pe 10 mai, ...