Băncile italiene nu vor avea nevoie de ajutor după rezultatele testelor de stres ale BCE – ABI

Băncile italiene nu vor solicita fonduri de la stat ca rezultat al testelor de stres derulate de Banca Centrală Europeană anul acesta, a declarat, luni, directorul general al Asociaţiei Bancare Italiene (ABI), Giovanni Sabatini, într-un interviu acordat publicaţiei germane 'Handelsblatt', transmite Reuters.
Economica.net - lun, 31 mart. 2014, 09:00
Băncile italiene nu vor avea nevoie de ajutor după rezultatele testelor de stres ale BCE - ABI

Testele de stres vor începe la sfârşitul lunii mai, iar rezultatele vor fi anunţate la sfârşitul lui octombrie, oficialii europeni speră că rezultatele vor restabili încrederea investitorilor în sistemul bancar european.

Pentru a trece testele de stres, băncile vor trebui să aibă un indice de adecvare a capitalului Tier 1 de 8% în scenariul de bază şi de 5,5% într-un scenariu nefavorabil.

Activele celor mai mari 128 de bănci europene, inclusiv UniCredit şi Intesa Sanpaolo, sunt verificate de Banca Centrală Europeană, ca parte a unei estimări cuprinzătoare înainte de a prelua supervizarea bancară în zona euro, în noiembrie.

‘Nu ne aşteptăm la nici o surpriză majoră din partea băncilor italiene la verificarea calităţii activelor şi la testele de stres’, a afirmat Giovanni Sabatini.

‘Chiar dacă vreuna din băncile italiene va înregistra deficit de capital, va putea rezolva problema fără ajutor extern, de exemplu prin vânzarea activelor care nu sunt de bază sau prin tranzacţii pe piaţa de capital. Nu va fi solicitat ajutorul statului’, a adăugat şeful ABI.

Intesa Sanpaolo SpA, cea mai mare bancă de retail din Italia, a înregistrat în 2013 pierderi nete de 4,55 miliarde de euro (6,25 miliarde de dolari), din cauza creditelor neperformante şi a reducerii valorii unor subsidiare. Şi grupul bancar italian UniCredit a raportat recent pierderi record de 14 miliarde de euro, dar banca a anunţat că nu va avea nevoie de o majorare a capitalului şi va trece cu bine procesul de verificare a calităţii activelor demarat de BCE.

Sabatini a declarat, pentru ‘Handelsblatt’, că testele de stres reprezintă un pas important spre restabilirea încrederii investitorilor, dar vor fi necesare şi măsuri suplimentare.

‘Am întrebat investitorii ce cred în legătură cu procesul de verificare a calităţii activelor demarat de BCE’, a spus şeful ABI, adăugând că răspunsul investitorilor a fost că ei au încredere doar parţial în rezultate, deoarece nu toate băncile folosesc aceleaşi modele de calculare a nivelului împrumuturilor riscante.

Precedentele teste de stres din UE au fost criticate pentru că nu au ţinut cont de deţinerile de obligaţiuni guvernamentale de către instituţiile de creditare. În perioada de vârf a crizei din zona euro, unele bonduri au fost sub o presiune intensă.

Printre instituţiile din zona euro ce vor fi supuse verificării calităţii activelor se află şi băncile cu subsidiare în România: Raiffeisen Zentralbank Oesterreich AG şi Erste Group Bank AG (Austria), Bank of Cyprus (Cipru), Groupe Credit Agricole, BNP Paribas şi Societe Generale (Franţa), National Bank of Greece, Eurobank Ergasias, Piraeus Bank, Alpha Bank AE (Grecia), UniCredit SpA şi Intesa Sanpaolo SpA (Italia), ING Groep NV (Olanda), Banco Comercial Portugues (Portugalia).

Cele mai mari bănci italiene, UniCredit şi Intesa Sanpaolo, sunt prezente şi pe piaţa din România.

Te-ar mai putea interesa și
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase pasaje pietonale în Ilfov
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase ...
Companiile TQM Management S.R.L. şi Like Consulting S.R.L. au fost desemnate câştigătoare ale licitaţiilor pentru elaborarea Studiilor de Fezabilitate (SF) şi a Proiectelor pentru Autorizarea......
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Metrorex a prezentat miercuri imagini cu execuția primelor segmente de pereți mulați la Magistrala 6, realizate la viitoarele ...
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
''Portretul domnişoarei Lieser'', de Gustav Klimt, tablou rămas neterminat din cauza morţii artistului austriac, a fost ...
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă nicăieri
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă ...
Președintele american Joe Biden a promulgat astăzi legislația privind acordarea de ajutoare către Ucraina, Israel și ...