Băncile italiene, sub presiunea crizei datoriilor şi austerităţii

Băncile italiene au probleme în privinţa consolidării rezervelor de capital, efectele crizei datoriilor de stat în combinaţie cu cea de-a treia rundă de recesiune din ultimul deceniu pe plan local generând un avans puternic al creditelor neperformante, care forţează creşterea provizioanelor.
Economica.net - mie, 20 iun. 2012, 10:42
Băncile italiene, sub presiunea crizei datoriilor şi austerităţii

Creditele neperformante din sectorul privat s-au plasat la 109 miliarde euro în aprilie, în urcare cu 15% faţă de nivelul din perioada corespunzătoare a anului trecut, potrivit datelor băncii centrale a Italiei, citate de Bloomberg.

Deprecierile de capital, excluzând reevaluarea în scădere a activelor, au avansat în aceeaşi perioadă de la 50 miliarde de euro la 58 miliarde euro.

„Calitatea activelor şi creditele neperformante ridicate reprezintă probleme tot mai mari pentru băncile italiene, în special deoarece rezervele de capital şi capacitatea internă de generare a capitalului nu oferă destulă siguranţă. Economia este deja într-o stare fragilă, iar creditul a îngheţat”, comentează într-un raport recent Francesca Tondi, analist la Morgan Stanley.

Comisia Europeană estimează că economia Italiei se va contracta în acest an cu 1,4%, după o evoluţie constant sub media zonei euro în ultimul deceniu.

Recesiunea reduce capacitatea debitorilor să-şi onoreze obligaţiile financiare, forţând băncile să crească provizioanele şi afectând profitabilitatea sistemului.

Analiştii Morgan Stanley esimează că băncile italiene ar putea avea nevoie de capital suplimentar de 42 miliarde euro pentru a balansa impactul creşterii creditelor neperformante.

Moody’s a retrogradat în luna mai ratingurile a 26 de bănci italiene, din cauza profitabilităţii în scădere şi perspectivelor economice neplăcute.

Temerile din pieţe privind economia italiană şi situaţia băncilor s-au intensificat după ce guvernul spaniol a anunţat, pe 9 iunie, că va solicita o linie de finanţare de 100 miliarde euro de la zona euro pentru recapitalizarea sistemului bancar local, grav afectat de prăbuşirea pieţei imobiliare.

Acţiunile UniCredit, cea mai mare bancă italiană, au scăzut în acest an la Milano cu 39%, valoarea de piaţă a instituţiei de credit coborând astfel la 15 miliarde euro. Intesa Sanpaolo, al doilea jucător de pe piaţă, a consemnat un declin de 20%, în timp ce Banca Monde dei Paschi di Siena afişează o depreciere de 26%.

Contractele credit-default swap de asigurare a datoriilor cu senioritate ale UniCredit faţă de posibilitatea de neplată au crescut la 532 puncte de bază, sau 5,32 puncte procentuale, de la 2,92 puncte la jumătatea lunii martie. Pentru Intesa, aceeaşi cotaţie a urcat de la 2,72 puncte la 4,83 puncte, iar Monte dei Paschi preia conducerea cu 6,62 puncte, dublu faţă de nivelul din martie.

Măsurile de austeritate implementate de guvernul condus de Mario Monti accentuează dificultăţile economice, şomajul fiind în creştere în paralel cu creditele neperformante şi accesul tot mai dificil la finanţare. Astfel, rata şomajului a urcat în Italia la 10,2% în luna aprilie, maximul ultimilor 12 ani.

Rata creditelor neperformante a urcat la 5,4% în martie, faţă de 3% în iunie 2008, înainte de declanţarea crizei financiare mondiale, potrivit datelor Asociaţiei Bancare Italiene.

Criza datoriilor de stat a împins opt state membre în recesiune, din cauza accesului dificil la credit în combinaţie cu efectele măsurilor de austeritate.

Indicele încrederii în economie la nivelul zonei euro a scăzut în mai la cel mai redus nivel din ultimii doi ani, în timp ce producţia din industria manufacturieră şi sectorul serviciilor a scăzut pentru cea de-a patra lună consecutiv.

Italia are datorii de aproximativ 2.000 miliarde euro, reprezentând 120% din PIB, pe locul al treilea la nivel mondial după Grecia şi Japonia, ca procent din PIB.

Investitorii străini se retrag, băncile italiene asumându-şi în tot mai mare măsură statutul de principal finanţator al statului. Instituţiile de credit locale şi-au majorat în acest an deţinerile de obligaţiuni de stat cu 85 miliarde euro, la 295 miliarde euro.

Autoritatea Bancară Europeană a estimat în decembrie, în urma testelor de stres, că cele mai mari cinci bănci din Italia au nevoie de capital suplimentar de 15,4 miliarde euro.

Te-ar mai putea interesa și
Aproape 15.000 de consumatori din zeci de localități din Prahova au rămas fără curent electric
Aproape 15.000 de consumatori din zeci de localități din Prahova au rămas fără curent electric
Aproape 15.000 de consumatori din judeţul Prahova nu beneficiază, sâmbătă, de alimentare cu energie electrică, iar zeci de copaci au fost doborâţi de viscol în ultimele 24 de ore, arată......
Ministrul britanic de Finanțe Jeremy Hunt dă de înțeles că va continua politica de creștere a taxelor
Ministrul britanic de Finanțe Jeremy Hunt dă de înțeles că va continua politica de creștere a taxelor
Ministrul britanic de Finanţe, Jeremy Hunt, a dat de înțeles vineri că va continua să crească taxele în Regatul unit, ...
CNSU a decretat stare de alertă în Vrancea
CNSU a decretat stare de alertă în Vrancea
Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a dispus, sâmbătă, decretarea stării de alertă în judeţul Vrancea, ...
Un al doilea focar de gripă aviară a fost confirmat la „Peneș Curcanul”, plus o nouă suspiciune la una dintre ferme
Un al doilea focar de gripă aviară a fost confirmat la „Peneș Curcanul”, plus o nouă suspiciune la una dintre ferme
Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) confirmă existența unui focar ...