Băncile la care nu e bine să te duci cu banii cash: ING Bank, Transilvania şi BCR

Majoritatea băncilor din România nu percep nici un fel de comision persoanelor fizice care vin să depună bani în contul curent al unui client al băncii. Totuşi trei din băncile de top cinci din România comisionează această plată, uneori cu sume destul de piperate: de la 0,5% la 1% din suma depusă sau o taxă fixă cuprinsă între 4 şi 15 lei.
Economica.net - mar, 16 oct. 2018, 18:38
Băncile la care nu e bine să te duci cu banii cash: ING Bank, Transilvania şi BCR

Începută în urmă cu doi trei ani, bătălia împotriva cash-ului se acutizează. Chiar dacă majoritatea băncilor nu percep nici un fel de comision pentru depunerea de numerar în contul unei persoane, trei bănci, din cele 10 analizate, au introdus plata unei sume fixe sau procentuale pentru cei care apar cu cash la ghişeul băncii.

Astfel, la ING Bank pentru depuneri sub 300 de lei comisionul este de 0,5% din suma depusă. Pentru depuneri de 301 lei – 19.999 de lei comisionul este de 1% din suma depusă, dar nu mai puţin de 15 lei. De la 1 noiembrie, dată de la care banca olandeză a anunţat că va desfiinţa casieriile din sucursalele sale, conturile clienţilor ING vor putea să fie alimentate de către alte persoane direct la ATM-urile ING, pe baza unui cod de depunere ce poate fi solicitat în ING Office, pentru lei sau prin transfer bancar. Reprezentanţii ING Bank ne-au raspuns în cursul zilei de astăzi, 17 octombrie, că, de la 1 noiembrie toate depunerile de cash vor fi gratuite. „Depunerea cu cod e funcţionalitatea prin care chiar şi non clienţii pot depune bani în conturile clienţilor ing, gratuit şi pentru deponent şi pentru beneficiar”, spune ING Bank.

Cea de-a doua instituţie de credit care percepe comision pentru depunerile de numerar este Banca Transilvania, comision de depunere de numerar de 10 lei, indiferent de suma depusă. Comisionul a fost introdus în 2016, când banca a schimbat grila de taxe şi comisioane. Cândva, Banca Transilvania era singura bancă la care nu se percepea comision de retragere de numerar.

BCR este cea de-a treia bancă ce percepe un comision de 4 lei, indiferent de suma depusă. BCR a început acum mai mulţi ani războiul împotriva cash-ului, când pentru orice plată, oricât de mică, banca te taxa cu 5 lei. Interesant că, în timp, acest comision a avut o uşoară scădere.

Mai sunt câteva bănci care percep comision pentru depunerile de numerar în momedă, dar această operaţiune este foarte puţin folosită de persoanele fizice.

Toate cele trei bănci menţionate sunt în procese ample de robotizare şi digitalizare a multor activbităţi şi operaţiuni. Dacă ING Bank a fost dintotdeauna vârful de lance în materie de tehnologie, Banca Transilvania are deja robotul Livia care răspunde unor solicitări ale clienţilor, iar în colaborare cu UiPath a automatizat până acum, începând din iunie 2017, mai multe procese din diferite zone de business, cum sunt: contabilitate, audit, conformare, call center, resurse umane. Astfel, compania a reușit să scurteze timpul pentru anumite activități repetitive.

Pe modelul ING Bank merg şi BCR şi Raiffeisen Bank. BCR are ca obiectiv ca în 2018 să ajungă la 125 de agenţii de tip „cashless” care vor derula operaţiuni în regim electronic, fără casierii. Tot anul acesta BCR trebuie să deschidă 7 sucursale noi de tip Centru de Dialog Financiar. De asemenea, maşinile multifuncţionale sunt la mare căutare în sucursalele bancare. Raiffeisen Bank deţine peste 450 de agenţii şi 170 de maşini multifuncţionale (la care se pot efectua o multitudine de tipuri de plăţi, depuneri de numerar, etc.

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Autovit demarează o campanie dedicată mașinilor noi care implică „peste 100 de dealeri”
Autovit demarează o campanie dedicată mașinilor noi care implică „peste 100 de dealeri”
Autovit, platformă online din România dedicată vânzării și cumpărării de mașini, demarează o campanie prin care pune la dispoziția potențialilor clienți „peste 1200 de autoturisme cu......
Fondul suveran de investiţii al Norvegiei a câştigat 109 miliarde de dolari în primul trimestru
Fondul suveran de investiţii al Norvegiei a câştigat 109 miliarde de dolari în primul trimestru
Fondul suveran de investiţii al Norvegiei, cel mai mare din lume în condiţiile în care deţine active de peste 1.600 ...
Ţările UE trebuie să trimită sisteme antirachetă Ucrainei, spune Borrell
Ţările UE trebuie să trimită sisteme antirachetă Ucrainei, spune Borrell
Ţările Uniunii Europene trebuie să îşi trimită sistemele antirachetă pentru a consolida apărarea antiaeriană a Ucrainei, ...
Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut cu 10,8% în primele două luni
Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut cu 10,8% în primele două luni
Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut ca serie brută cu 10,8%, în perioada 1 ianuarie -29 februarie 2024, faţă ...