Băncile menţin în contractele de credit clauze abuzive pe care au pierdut procese cu clienţii

Comisioanele de administrare şi clauzele referitoare la declararea scadenţei anticipate a creditului sunt două dintre clauzele abuzive cel mai frecvent întâlnite în contractele de credit nou încheiate de bănci cu clienţii persoane fizice, deşi este vorba despre clauze pe care băncile au pierdut, în trecut, procese cu clienţii, susţin reprezentanţii unui cabinet de avocatură.
Economica.net - joi, 20 mart. 2014, 14:33
Băncile menţin în contractele de credit clauze abuzive pe care au pierdut procese cu clienţii

‘Nu le-au introdus în modul în care erau formulate în vechile contracte. Însă, de exemplu, întâlnim şi acum comisionul de administrare care sună perfect legal, dar nu pare a fi pentru că nu este definit, deci nu ştim modul în care se percepe, scopul pentru care se percepe, serviciile pentru care se încasează. Nefiind definit şi neştiind pentru ce servicii îl plăteşte clientul, se presupune că este perceput pentru aceleaşi servicii pentru care banca încasează dobânda. Deci, banca face aceleaşi lucruri şi pentru dobândă şi pentru comisionul de administrare/gestiune. Este un abuz contractual’, a declarat, joi, Ioana Sturza, avocat.

Ea a mai spus că, în prezent, majoritatea băncilor percep comision de administrare.

‘Acestea sunt nejustificate şi nu au temei legal’, a subliniat Ioana Sturza.

Alte clauze abuzive care încă se regăsesc în contractele de credit sunt cele referitoare la executarea silită şi la declararea scadenţei anticipate.

Categoriile de clauze abuzive cel mai des întâlnite în contractele de credit sunt plata comisionului de risc sau de administrare şi modificarea unilaterală a dobânzii, susţin reprezentanţii cabinetului de avocatură.

În aceste cazuri, în instanţă, avocatul solicită eliminarea clauzelor declarate abuzive, dar şi rambursarea costurilor pe care clientul le-a suportat din cauza efectelor acestor clauze.

În plus, din toamna anului trecut, clienţii au depus acţiuni în instanţă şi pe clauza de risc valutar, în special pentru creditele în franci elveţieni, solicitând ‘stabilizarea cursului de schimb la momentul semnării contractului’, a spus Ioana Sturza.

‘Deocamdată, nu există niciun dosar cu acest obiect care să se fi judecat. Primele acţiuni de acesta gen au fost introduse în toamna anului trecut şi, pe noua procedură civilă, avem o etapă de regularizare care presupune mai mult timp pentru comunicarea cu instanţa’, a explicat Ioana Sturza.

Spre exemplu, pentru dosarele depuse în toamna anului 2013, primul termen este decembrie 2014, a precizat ea.

Reprezentantul cabinetului de avocatură susţine că cei care au acţionat banca în instanţă pe clauza de risc valutar au şanse reale de câştig în măsura în care, în Europa, deja au fost admise astfel de acţiuni.

‘Dacă ţinem cont de faptul că legea noastră – 193/2000 – a transpus Directiva Europeană care avea ca scop armonizarea prevederilor contractuale europene, prin analogie, înseamnă că există şanse mari şi la noi’, a adăugat Sturza.

 

Te-ar mai putea interesa și
Cheltuielile turiștilor care vizitează Bulgaria în acest an ar putea să fie mai mari cu 10-15% față de 2023
Cheltuielile turiștilor care vizitează Bulgaria în acest an ar putea să fie mai mari cu 10-15% față de 2023
În condiţiile în care sărbătorile din luna mai marchează debutul turismului la Marea Neagră, bulgarii şi turiştii străini care se pregătesc de evadările lor anuale se confruntă cu o......
Marcel Boloș: Schema de ajutor de stat IMM Plus este oficial operaţională. Antreprenorii și autoritățile locale au la dipoziție 12,5 miliarde de lei
Marcel Boloș: Schema de ajutor de stat IMM Plus este oficial operaţională. Antreprenorii și autoritățile locale au ...
Schema de ajutor de stat IMM Plus este oficial operaţională şi se pot demara procedurile pentru ca de la începutul lunii ...
Câștigurile realizate de Grecia din turism au crescut în primele două luni din an cu 24,5%
Câștigurile realizate de Grecia din turism au crescut în primele două luni din an cu 24,5%
Veniturile Greciei din turism au crescut în primele două luni din acest an cu 24,5%, arată datele oficiale publicate vineri, ...
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas ...