Băncile pentru locuinţe au acordat credite de 100 de milioane lei în ultimii doi ani

Cele două bănci pentru locuinţe care activează în România au acordat credite de 100 de milioane de lei în ultimii doi ani şi aşteaptă clarificarea cadrului legislativ privind sistemul de economisire-creditare pentru domeniul locativ, a declarat luni, într-o conferinţă de presă, preşedintele BCR Banca pentru Locuinţe, Lucian Anghel.
Economica.net - lun, 19 feb. 2018, 14:26
Băncile pentru locuinţe au acordat credite de 100 de milioane lei în ultimii doi ani

‘În continuare, la nivelul Asociaţiei Asociaţiei Băncilor pentru Domeniul Locativ din România (ABDLR), ne exprimăm speranţa să se clarifice (proiectul legislativ – n.a.) şi să avem o lege votată în Camera Deputaţilor (…) Cred că în momentul de faţă discutăm de circa 400.000-500.000 de români care sunt încă în sistem. Nu mai intră niciun client nou, de aproape doi ani de zile. În perioada aceasta acordăm credite, în ultimii doi ani peste 100 de milioane lei, şi încercăm să ajutăm românii, pe cei care au contracte în derulare, să acceseze un credit respectând ceea ce a fost trecut în contract de la bun început, acea dobândă fixă. Toate creditele noastre sunt cu dobândă fixă’, a afirmat Lucian Anghel.

În România activează două instituţii de economisire-creditare în sistem colectiv pentru domeniul locativ – Raiffeisen Banca pentru Locuinţe şi BCR Banca pentru Locuinţe. Creditele pot fi acordate pe o perioadă maximă de 40 de ani şi au o dobândă fixă de 4,5-5%.

În cazul BCR BpL, valoarea medie a creditelor acordate depăşeşte 20.000 de euro, iar cele mai multe au fost acordate pentru renovări.

‘Conform studiului IRSOP, foarte mulţi români nu sunt dornici să ia un credit şi prima prioritate investiţională este nu să îşi achiziţioneze o nouă casă, ci să îşi renoveze casa – mică, supraaglomerată, veche (conform statisticilor – n.a.), care sigur are nevoie de îmbunătăţire. Aceasta se poate realiza prin credit sau din ceea ce au economisit. Este foarte important să economiseşti pe termen lung, iar sistemul de economisire-creditare poate fi una din soluţiile prin care românii îşi pot renova casele şi îmbunătăţi confortul locativ sau chiar muta într-o altă casă. Numai 11% dintre locuinţele din România sunt construite după anul 2000. Casa în care te muţi este deja veche şi probabilitatea este foarte mare să fie nevoie de renovare’, a subliniat Lucian Anghel.

Clădirile rezidenţiale din România sunt vechi şi au nevoie de modernizări şi reabilitări, iar locuinţele din România se caracterizează prin cea mai scăzută suprafaţă locuibilă din Uniunea Europeană /UE/, a declarat luni Ionuţ Dumitru, economist-şef al Raiffeisen Bank România, la o conferinţă a Asociaţiei Băncilor pentru Domeniul Locativ din România (ABDLR).

Suprafaţa medie locuibilă a unei locuinţe din România este de 41 mp, de peste două ori mai mică comparativ cu media din UE – 90,1 mp, conform datelor prezentate de Ionuţ Dumitru.

Locuinţele construite după anul 1990 reprezintă numai 18% din fondul de locuinţe, România situându-se în partea inferioară a clasamentului european, iar procesul de înlocuire a fondului de locuinţe cu unele având confort şi specificaţii tehnice ridicate este unul lent, influenţat de dinamica condiţiilor economice, raportul dintre locuinţele terminate şi fondul de locuinţe fiind de 0,5%. Lucrările de modernizare a locuinţelor existente vor rămâne principala modalitate de îmbunătăţire a confortului, a afirmat economistul-şef al Raiffeisen Bank.

Prezent la conferinţa ABDLR, Christian König, managing director al Federaţiei Europene a Băncilor de Locuinţe (European Federation of Building Societies), a subliniat avantajele sistemului Bauspar de economisire-creditare în sistem colectiv pentru domeniul locativ.

În Germania, sistemul Bauspar are o lungă tradiţie, iar Asociaţia băncilor private tip Bauspar reprezintă interesele a 12 astfel de instituţii financiare, cu 16 milioane clienţi. Din 1948, fonduri de peste 1.000 de miliarde de euro au fost investite în domeniul locativ, finanţând peste 13 milioane de locuinţe. În prezent, sunt active 33 de milioane de contracte în valoare de 670 miliarde de euro. Fiecare a doua locuinţă deţine un contract Bauspar.

Sistemul a fost implementat în Austria, China, Croaţia, Republica Cehă, Germania, Ungaria, Kazahstan, Luxemburg, România, Slovacia şi se află în discuţie în ţări precum Rusia, Polonia, Belarus, Azerbaidjan, Armenia, Africa de Sud, Vietnam, Thailanda, Nigeria, Chile, Elveţia.

Băncile de locuinţe sunt foarte populare în multe ţări europene – 6 din 10 austrieci, 4 din 10 cehi şi germani au un astfel de contract. Penetrarea acestui sistem de economisire-creditare este încă redusă în România – 3% din populaţie. În Ungaria ponderea este de 12%, în Croaţia – 16%, Slovacia – 18%, Austria – 59%, Republica Cehă – 36%, Germania – 37%.

Pieţele din Croaţia, Ungaria, România şi Slovacia oferă încă un potenţial ridicat, a subliniat Konig.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Care sunt cele mai vizibile bănci în căutările online ale românilor
Care sunt cele mai vizibile bănci în căutările online ale românilor
Românii caută online cel mai mult și cel mai des servicii de creditare sub formă de credit de nevoi personale, carduri ...
ANAF: Termenul de depunere a declaraţiilor D 100 şi D 101 este 25 iunie
ANAF: Termenul de depunere a declaraţiilor D 100 şi D 101 este 25 iunie
 Contribuabilii persoane juridice trebuie să depună declaraţiile D 100 şi D 101 până la data de 25 iunie inclusiv, ...
Metroul de Otopeni: Azi se depun candidaturile pentru secțiunea Tokyo – Aeroport Henri Coandă
Metroul de Otopeni: Azi se depun candidaturile pentru secțiunea Tokyo – Aeroport Henri Coandă
Vineri, 28 ianuarie, se depun candidaturile la licitația pentru proiectarea și execuția structurii de rezistență a secțiunii ...