Băncile ruseşti şi-ar putea majora capitalul utilizând yuani

Acest an nu va fi uşor pentru băncile ruseşti dar ele îşi vor putea reface capitalul utilizând fonduri în yuani, a afirmat Mikhail Sukhov, adjunctul şefului Băncii Centrale a Rusiei, transmite TASS, citată de Agerpres.
Economica.net - lun, 14 mart. 2016, 08:24
Băncile ruseşti şi-ar putea majora capitalul utilizând yuani

„În general, cred că va fi dificil dar nu sunt motive să înregistrăm situaţii problematice. Acest an nu va fi uşor dar cred că gestionarea situaţiei băncilor într-o situaţie dificilă nu este mai puţin importantă decât într-o perioadă când situaţia de pe piaţă este favorabilă”, le-a declarat jurnaliştilor Mikhail Sukhov, prezent în Elveţia la Forumul Economic Rus.

„Nu au existat eforturi de stimulare artificială a plăţilor în alte monede, noi doar am extins lista valutelor care pot fi folosite la majorarea capitalului. Nu este o măsură artificială, doar menajează disconfortul investitorilor chinezi care vor să facă investiţii în yuani”, a explicat oficialul rus.

Acesta a adăugat că profitul băncilor ruseşti a totalizat 83 miliarde de ruble (1,2 miliarde de dolari) în primele două luni ale acestui an şi ar putea ajunge la 100 miliarde de ruble (1,4 miliarde de dolari) până la sfârşitul lunii martie.

Sectorul bancar rus se confruntă cu dificultăţi, pe fondul recesiunii, care a dus la o deteriorare a calităţii împrumuturilor, iar ratele ridicate ale dobânzilor stabilite de Banca Centrală a Rusiei au afectate marjele de profit. Multe bănci ruseşti au înregistrat pierderi anul trecut, cu excepţia celui mai mare grup bancar, Sberbank.

Economia rusească a înregistrat anul trecut cel mai semnificativ declin de după 2009, în condiţiile în care preţul petrolului (unul din principalele produse de export ale Rusiei) s-a prăbuşit, iar sancţiunile impuse din cauza conflictului din Ucraina au limitat accesul la finanţarea internaţională.

Serviciul Federal de Statistică (Rosstat) a anunţat recent că Produsul Intern Brut s-a contractat cu 3,7% în 2015, după un avans de 0,6% în 2014.

Preţul barilului de petrol a scăzut cu peste 70% în ultimele 18 luni, iar acest lucru reprezintă o problemă pentru Rusia, ţară care realizează jumătate din venituri din exporturile de petrol şi gaze naturale.

Profitul sectorului bancar rus a scăzut anul trecut cu 67%, la 192 miliarde de ruble (2,4 miliarde de dolari), a anunţat în ianuarie Banca Centrală a Rusiei.

Provizioanele pentru creditele neperformante au urcat cu 33% la sfârşitul anului trecut, comparativ cu începutul anului, în timp ce activele băncilor au scăzut în 2015 cu 1,6%, dacă sunt incluse şi fluctuaţiile de curs valutar.

Te-ar mai putea interesa și
Allview Solar Energy finalizează un proiect fotovoltaic de 1,3 MW în Drobeta-Turnu Severin
Allview Solar Energy finalizează un proiect fotovoltaic de 1,3 MW în Drobeta-Turnu Severin
Visual Fan, companie listata la Bursa de Valori București și deținătoarea brandului Allview, anunță finalizarea cu succes a unui nou proiect fotovoltaic. Acesta a constat în proiectarea și......
Cod galben de vijelii şi averse torenţiale în Muntenia, Dobrogea, sudul Moldovei şi sud-estul Transilvaniei. Vremea se va răci în întreaga ţară
Cod galben de vijelii şi averse torenţiale în Muntenia, Dobrogea, sudul Moldovei şi sud-estul Transilvaniei. Vremea se ...
Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, miercuri, o atenţionare Cod galben de instabilitate atmosferică temporar ...
Raiffeisen face angajări în Rusia, chiar dacă oficial susţine că vrea să plece de pe această piaţă
Raiffeisen face angajări în Rusia, chiar dacă oficial susţine că vrea să plece de pe această piaţă
Grupul bancar austriac Raiffeisen Bank International (RBI) a postat recent anunţuri de angajare în Rusia, ceea ce indică ...
Electrica a câștigat definitiv în instanță un proces cu Curtea de Conturi, cu o miză de 46 de milioane de euro UPDATED
Electrica a câștigat definitiv în instanță un proces cu Curtea de Conturi, cu o miză de 46 de milioane de euro UPDATED
Electrica a câștigat definitiv procesul cu instituția de control, inițiat acum șapte ani după ce Curtea a acuzat compania ...