Băncile și-au păstrat circa 2 miliarde de lei din profitul acţionarilor pe 2019 – echivalentul a 2% din solvabilitatea sistemului bancar

La indicaţiile Băncii Central Europene (BCE) şi a BNR, băncile comerciale din România nu au distribuit integral profitul aferent anului 2019 şi cuvenit acţionarilor, în contextul pandemiei COVID-19. Cu toate acestea, doar 31% din profitul aferent anului 2019 a fost reţinut de bănci pentru a acoperi eventualele probleme de lichiditate. Neretribuirea profitului s-a tradus într-un salt pozitiv, de două procente, la capitolul solvabilitate bancară a sistemului.
Gabriela Ţinteanu - mie, 30 iun. 2021, 22:11
Băncile și-au păstrat circa 2 miliarde de lei din profitul acţionarilor pe 2019 - echivalentul a 2% din solvabilitatea sistemului bancar

Nivelul indicatorului de solvabilitate a sectorului bancar și-a consolidat tendința ascendentă și în anul 2020. Ulterior deciziilor acționarilor cu privire la repartizarea profiturilor, rata fondurilor proprii totale a atins nivelul de 25,1%.

Pe fondul ajustării apetitului pentru risc al băncilor ca urmare a pandemiei COVID-19, se remarcă o scădere a activelor ponderate la risc pentru prima dată în ultimii cinci ani. Evoluția consemnează atât efectul măsurilor luate de autoritățile guvernamentale și de reglementare, cât și impactul reorientării activității instituțiilor de credit către active purtătoare de risc mai scăzut, precum expuneri față de administrația centrală, expuneri purtătoare de garanție guvernamentală sau expuneri cu garanții imobiliare, evoluțiile fiind însă determinate și de partea de cerere.

În perioada 2014-2019, distribuirea sub formă de dividende a profitului a fost relativ limitată din punct de vedere al numărului de instituții, doar șase bănci realizând distribuiri către acționari, acestea deținând, însă, împreună o cotă de piață de peste 72% (decembrie 2020).

Valoarea mediană anuală a ratei distribuirilor în perioada premergătoare Recomandării CERS/2020  pentru băncile care au procedat la distribuirea parțială a profitului obținut a fost de 62%.

În anul 2019, rezultatul financiar pozitiv la nivelul instituțiilor de credit persoane juridice române a fost de 6,1 miliarde de lei. La începutul anului 2020, înainte sau la scurt timp după izbucnirea pandemiei COVID-19, mai multe instituții de credit și-au manifestat intenția (publicată în cadrul ordinii de zi a AGA) de a distribui dividende, dar, pe fondul incertitudinilor cauzate de pandemie și al recomandărilor organismelor europene și ale BNR, o parte dintre acestea au decis să rețină în integralitate profitul consemnat, amânând astfel decizia de distribuire.

Suma adițională astfel reținută este de 1,925 de miliarde de lei (aproximativ 31% din profitul distribuibil), ce poate fi considerată o cuantificare o eficacității recomandărilor autorităților competente de reținere a profitului la nivelul sectorului bancar.

Aşa cum a arătat recent Florian Neagu, director adjunct al Direcţiei de Stabilitate Financiară din BNR, indicatorul de solvabilitate a ajuns la 23,22% datorită acestor neretribuiri a profitului către acţionari. “Totuşi, această retribuire se va face, dacă nu anul acesta, anul viitor, ceea ce va echivala cu o scădere de două puncte procentuale la capitolul solvabilitate. Chiar şi aşa, sistemul bancar este mult peste media indicată de UE în privinţa solvabilităţii”, a declarat Florian Neagu.

La finalul anului 2020, BNR a transmis, în linie cu recomandările internaționale ale ABE și CERS, o scrisoare instituțiilor de credit prin care îndeamnă la un comportament prudent și în anul 2021, precum și la derularea prealabilă a unor dialoguri bilaterale pe această temă. Astfel, o proporție însemnată din rezultatul financiar pozitiv aferent anului 2020 a fost reținut și a contribuit la îmbunătățirea indicatorilor de prudență bancară.

 

Te-ar mai putea interesa și
Greva din Educaţie continuă. Liderii de sindicat solicită intervenţia de urgenţă a preşedintelui Iohannis
Greva din Educaţie continuă. Liderii de sindicat solicită intervenţia de urgenţă a preşedintelui Iohannis
 Greva din Educaţie continuă în condiţiile în care autorităţile nu au acceptat solicitările sindicaliştilor de creştere a salariilor cu aproximativ 20%, au anunţat marţi, în Piaţa......
Forumul Internațional Astana anunță principalii speakeri: emirul Qatarul, directorul general al FMI și președintele BERD vin în capitala Kazahstanului
Forumul Internațional Astana anunță principalii speakeri: emirul Qatarul, directorul general al FMI și președintele ...
Forumul Internațional Astana, o conferință internațională majoră care urmărește să abordeze provocările globale ...
Şeful AFM: România urmează, cel mai probabil, să fie condamnată de CJUE, pentru că nu a închis 68 de gropi de gunoi
Şeful AFM: România urmează, cel mai probabil, să fie condamnată de CJUE, pentru că nu a închis 68 de gropi de gunoi
România va fi condamnată, cel mai probabil, de Curtea Europeană de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE), deoarece nu a ...
România este cea mai dinamică piaţă auto din UE dar în continuare codaşă la rata de motorizare
România este cea mai dinamică piaţă auto din UE dar în continuare codaşă la rata de motorizare
 România a înregistrat cel mai mare ritm de creştere medie anuală a ratei de motorizare din Uniunea Europeană, în ...