Băncile străine avertizează că Mechel ar putea fi supusă sancţiunilor internaţionale în urma restructurării

Băncile străine sunt pregătite să ia în considerare restructurarea datoriei Mechel dar aşteaptă a decizie de la principalii creditori din Rusia ai companiei, a afirmat directorul general al Mechel, Oleg Korzhov într-un interviu acordat RIA Novosti.
Economica.net - joi, 02 oct. 2014, 07:05
Băncile străine avertizează că Mechel ar putea fi supusă sancţiunilor internaţionale în urma restructurării

Se estimează că Mechel are obligaţiuni şi împrumuturi în valoare de 8,6 miliarde de dolari, scadente în următorii şapte ani, iar analiştii se aşteaptă ca Mechel să înregistreze pierderi de 591 de milioane de dolari în 2014. În prezent, Mechel este controlată de miliardarul rus Igor Zyuzin, iar principalii săi creditori sunt băncile ruse de stat Sberbank, VTB şi Gazprombank, scrie Agerpres.

‘Băncile străine au adoptat o poziţie de expectativă şi aşteaptă să vadă cum vor acţiona principalii creditori şi apoi, în funcţie de această evoluţie, vor adopta o decizie’, a explicat Oleg Korzhov. Acesta a adăugat că Mechel a primit deja o scrisoare de la creditorii externi referitoare la riscul ca firma să fie afectată de sancţiunile impuse Rusiei de Occident dacă 50% din acţiunile companiei sunt cedate băncilor de stat.

Conform declaraţiilor lui Korzhov, Mechel are datorii de aproximativ 1,7 miliarde de dolari către băncile străine iar în decembrie este scadent un împrumut de un miliard de dolari.

‘Băncile străine şi-au exprimat angajamentul de a lua în considerare o restructurare dar dacă Mechel va fi afectată de sancţiuni, atunci le va fi interzis băncilor să accepte restructurarea’, a afirmat şeful companiei ruse. Acesta a adăugat că este posibil ca Mechel să fie supusă sancţiunilor.

Al doilea mare grup bancar rus, VTB, a anunţat recent că singurul mod de rezolvare a problemei datoriilor Mechel este acela de a apela la tribunal.

Problemele financiare ale companiei ruse au apărut după extinderea Mechel, iar criza financiară din 2008 a provocat scăderea preţului la oţel şi cărbune. Oficialii de la Moscova încearcă de câteva luni să ajute Mechel, o companie cu datorii de 8,6 miliarde de dolari şi 70.000 de angajaţi, şi au propus câteva modalităţi, inclusiv schimbarea acţionariatului.

Şeful VTB, Andrei Kostin, a afirmat că banca încă doreşte ca datoriile Mechel să fie convertite în acţiuni, însă, până acum, grupul rus nu a sprijinit acest plan.

În România, Mechel a decis în martie să-şi vândă cele cinci unităţi de producţie pentru 52 de euro către Nikarom, care a achiziţionat combinatele Mechel Câmpia Turzii, Ductil Steel Oţelu Roşu, Ductil Steel Buzău, Laminorul Brăila şi Mechel Reparaţii Târgovişte. Societatea Invest Nikarom este controlată de Victor Ciumakov şi Svetlana Ciumakova, părinţii Olgăi Ciumakova, şeful reprezentanţei Mechel la Bucureşti.

Te-ar mai putea interesa și
Legea pentru interzicerea înstrăinării participaţiilor statului – Cîţu speră să fie abrogată cât mai repede
Legea pentru interzicerea înstrăinării participaţiilor statului – Cîţu speră să fie abrogată cât mai repede
Premierul Florin Cîţu a declarat marţi că îşi doreşte ca piaţa de capital să joace un rol important în finanţarea companiilor de stat din România, subliniind că va face tot ce ţine de......
Nivelul poluanţilor atmosferici este prea ridicat în Europa, avertizează Agenţia Europeană de Mediu
Nivelul poluanţilor atmosferici este prea ridicat în Europa, avertizează Agenţia Europeană de Mediu
Mulţi cetăţeni ai Uniunii Europene inspiră zilnic un nivel inacceptabil de ridicat de poluanţi atmosferici, potrivit ...
Cîţu: Necesarul de paturi ATI pentru COVID-19 ar putea creşte la 2.000 – VIDEO
Cîţu: Necesarul de paturi ATI pentru COVID-19 ar putea creşte la 2.000 – VIDEO
Prim-ministrul Florin Cîţu a estimat, marţi, că necesarul de paturi ATI pentru COVID-19 ar putea creşte la 2.000 şi ...
Reorganizarea producţiei legumelor şi fructelor, esenţială pentru valorificarea potenţialului în domeniu – Mihai Micu, Ministerul Agriculturii
Reorganizarea producţiei legumelor şi fructelor, esenţială pentru valorificarea potenţialului în domeniu – Mihai ...
Reorganizarea sistemului de producţie, procesare şi comercializare a legumelor şi fructelor va fi esenţială pentru a ...