Băncile străine riscă tot mai mulţi bani în România. Cine a plusat cel mai mult

Băncile din trei ţări europene au înregistrat mari creşteri ale expunerii pe România, în 2013. Două dintre ele, Italia şi Grecia, au fost foarte afectate de criză. Italia este şi campioana creşterii riscurilor bancare asumate în România din 2007 încoace, cu plus 72%. A treia cea mai mare creştere de expunere pe România, +43% o au băncile din Grecia, potrivit unei analize a casei de brokeraj BT Securities.
Adrian N. Ionescu - mar, 24 iun. 2014, 21:29
Băncile străine riscă tot mai mulţi bani în România. Cine a plusat cel mai mult

Băncile din 24 de ţări europene europene au plasat în România echivalentul a 103,5 miliarde de dolari, în credite din domeniul public şi privat, ca şi în alte instrumente financiare.

Expunerea băncilor străine în România a crescut cu 2,7 % anul trecut, până la echivalentul a 103,56 miliarde de dolari, potrivit calculelor lui Dan Rusu, şeful analiştilor casei de brokeraj a Băncii Transilvania, BT Securities.

„Cred că evoluţia asta vine ca urmare a stabilizarii sistemului bancar european, după criza gravă cu care s-a confruntat în 2011 şi o reluare a fluxurilor fireşti de credit şi capital. Sunt, de asemenea, tot atâtea semne încurajatoare în ce priveşte evoluţia sistemului bancar local în anii următori, unde mizăm pe o reluare a creditării, pe măsură ce băncile îşi curăţă bilanţurile, iar populaţia îşi reia consumul – judecând după revigorarea comerţului retail încă de anul trecut şi după contribuţia consumului la PIB-ul din primul trimestru al acestui an”, a declarat Dan Rusu, pentru ECONOMICA.NET.

Topul

Băncile controlate din Italia şi-au sporit cel mai mult expunerea la risc în România, cu 72% la sfârşitul anului trecut, faţă de 30 septembrie 2007, iar băncile controlate de greci cu 43%. Campioanele creşterii riscului asumat pe România, Italia şi Grecia, au fost în mare pericol de faliment, cel puţin până acum doi ani, dar şi-au reluat ofensiva pe piaţa România.

Între Italia şi Grecia s-a strecurat în top Olanda, ale cărei creanţe bancare în România au crescut cu 47% faţă de T3 2007, până la echivalentul a 8,15 miliarde de dolari, potrivit calculelor lui Dan Rusu.

Italienii au două bănci în România, dintre care pe una, UniCredit Ţiriac Bank, o controlează indirect, printr-o bancă austriacă. Din punctul de vedere al italienilor, creanţele externe în România se ridicau la pragul de 14,95 miliarde de dolari.

Alpha Bank, Piraeus Bank, National Bank of Greece prin Banca Românească, şi (EFG) Eurobank Ergasias prin Bancpost sunt principalele bănci greceşti care au plasat, în România, echivalentul a 18,16 miliarde de dolari, potrivit datelor Băncii Reglementelor Internaţionale (BIS), sintetizate de BT Securities.

Italia şi Grecia sunt la vârful clasamentului ţărilor cu cele mai mari active bancare în România şi sunt întrecute de Austria, cu 35,23 miliarde de dolari.

Băncile austriece au însă încă mult de suferit de pe urma creditelor neperformante date de filialele lor româneşti. Expunerea lor a scăzut cu 7% faţă de 2007. O scădere şi mai mare au înregistrate activele băncilor germane în România: -12%. Germanii sunt reprezentaţi indirect în România prin Nextebank.

Băncile franceze (Societe Generale, Credite Agricole) au fost incluse de BIS la „şi altele”, dar de bună seamă au ponderea cea mai mare în activele acestei categorii.

În a fară de expunerile indirecte, băncile străine sunt prezente direct în România, fie şi doar prin achiziţia de titluri de stat.

De altfel, sectorul public reprezintă aproape 29% din expunerea totală a băncilor străine în România, de 103,5 miliarde de dolari. Cea mai mare pondere o acoperă plasamentele în sectorul privat nebancar (62%), iar plasamentele în alte bănci peste 8%.

CITEŞTE şi

Străinii şi-au redus cu 10 mld. de euro expunerea pe băncile din România în ultimii 5 ani

Băncile străine din România care au participat la iniţiativa de la Viena şi-au redus expunerea cu 8%

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...