Băncile străine se pregătesc de război: Raiffeisen va ataca statul român pe legea dării în plată

Raiffeisen Bank va porni săptămâna viitoare un proces de adnotare a statului român în problema legii dării în plată, în cadrul căruia va cere modificarea actului normativ astfel încât să nu mai ameninţe siguranţa investiţiilor băncii în România, au spus surse din piaţa bancară pentru ECONOMICA.NET
Ionut Tudorica - vin, 19 aug. 2016, 13:00
Băncile străine se pregătesc de război: Raiffeisen va ataca statul român pe legea dării în plată

Raiffeisen va fi prima bancă din ţară care va adnota statul român pentru legea dării în plată. Procesul de adnotare constă în atenţionarea publică a statului cu privire la periclitarea investiţiilor băncilor de legea dării în plată, aşa cum se aplică la această dată.

România are semnate tratate bilaterale prin care asigură protecţia investiţiilor străine. Banca urmează să se plângă că legea menţionată ignoră tratatul bilateral, prin încălcarea dreptului la proprietate, au spus sursele pentru ECONOMICA.NET

Statul ar urma să primească un termen până la care să modifice legea, sub ameninţarea unor procese în lanţ în tribunalele internaţionale din partea acţionariatelor băncilor străine din România.

Şefii a patru bănci-mamă l-au avertizat deja pe Iohannis

Şefii a patru bănci-mamă ale unor bănci româneşti cu capital străin i-au transmis preşedintelui Klaus Iohannis, la sfârşitul anului trecut,  o scrisoare în care ii solicitau să prevină efectele legii dării în plată asupra sistemului bancar, ei avertizând că pot da statul în judecată în la curţile de arbitraj internaţionale.

„Ne-ar plăcea să evităm să fim forţaţi să luăm în considerare paşi următori în a ne apăra investiţiile din România şi am putea evalua acţiuni legale în Romania, la nivel bilateral (în baza Tratatelor de Investiţii Bilaterale în vigoare) precum şi la nivel european. „, i-au scris liderii băncilor lui Klaus Iohannis.  

Scrisoarea, obtinuta de HotNews, era semnată de Andreas Treichl, CEO al Erste Group, banca-mamă a BCR, Carlo Vivaldi, Şef al Diviziei Europa Centrala şi de Est a Unicredit Group, banca-mamă a bancii Unicredit din Romania, Frederic Oudea, preşedinte al Federeaţiei Europene a Bancilor si CEO al Societe Generale, banca-mamă a BRD, precum şi de Karl Sevelda, CEO al Raiffeisen Bank International, banca-mamă a Raiffeisen din Romania. 

Preşedintele Iohannis, a promulgat la sfârşitul lui aprilie legea dării în plată.  El a spus că legea reexaminată de Parlament este în regulă. „Această lege a ajuns iniţial la mine şi am retrimis-o în Parlament cu câteva observaţii. La momentul respectiv, după părerea mea, legea nu a fost foarte bine elaborată. Parlamentul a luat în considerare aceste consideraţii, a modificat legea corespunzător şi mi-a retrimis legea în forma nouă. Am apreciat faptul că Parlamentul a ţinut cont de observaţiile mele şi consider că legea în forma în care a ajuns la promulgare este în regulă”, a spus şeful statului.

În cazul în care băncile ar câştiga procese internaţionale împotriva statului român, plata eventualelor despăgubiri ar urma să se facă de la bugetul statului.

Raiffeisen, lovită grav de legea dării în plată

Raiffeisen Bank, al patrulea jucător din sistemul ban­car după active, a raportat pentru primul semestru un profit de 36 mil. euro, cu 25% mai mic decât cel înregistrat în ace­eaşi perioadă a anului 2015. Câştigul Raiffeisen din primele şase luni ale lui 2016 este cel mai mic din 2009 încoace, scrie ZF.

Declinul câştigului este explicat de banca românească cu capital austriac prin adoptarea legii dării în plată în luna mai, care a obligat banca să constituie provizioane.

Te-ar mai putea interesa și
Geely și o companie spaniolă vor produce mașini la fosta uzină Nissan de lângă Barcelona
Geely și o companie spaniolă vor produce mașini la fosta uzină Nissan de lângă Barcelona
Grupul chinez Geely, în parteneriat cu firma spaniolă EV Motors, vor asambla mașini la uzina de lângă Barcelona în care Nissana produs până în 2021 pick-up-ul Navara....
FMI prognozează că economia mondială va crește cu 3,2% în 2024 și 2025
FMI prognozează că economia mondială va crește cu 3,2% în 2024 și 2025
Economia mondială ar urma să înregistreze încă un an de creştere lentă, dar constantă, pe fondul avansului SUA, al ...
Iohannis a promulgat legea prin care Ministerul Finanțelor primește dreptul de a reprezenta România în toate litigiile arbitrale internaţionale
Iohannis a promulgat legea prin care Ministerul Finanțelor primește dreptul de a reprezenta România în toate litigiile ...
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat marţi legea de aprobare a Ordonanţei de urgenţă 6/2024, conform căreia se acordă ...
Nissan plănuiește că până în 2029 să producă în masă autovehicule electrice alimentate cu baterii de ultimă generație
Nissan plănuiește că până în 2029 să producă în masă autovehicule electrice alimentate cu baterii de ultimă generație
Nissan Motor se aşteaptă ca până la începutul lui 2029 să producă în masă vehicule electrice (EV) alimentate cu ...