Băncile străine sunt nemulţumite şi de taxa bancară discutată în Polonia – Bloomberg

Directori generali de la şase bănci, în frunte cu Deutsche Bank AG, Commerzbank AG şi Raiffeisen Bank International AG, au cerut liderilor Uniunii Europene să blocheze o propunere de taxă bancară discutată în Polonia, destinată să îi ajute pe cei care au contractat credite ipotecare în valută, transmite Bloomberg.
Economica.net - mie, 20 feb. 2019, 06:39
Băncile străine sunt nemulţumite şi de taxa bancară discutată în Polonia - Bloomberg

Cele şase bănci au trimis o scrisoare comisarilor europeni, document semnat de fiecare din cei şase CEO, în care aceştia susţin că o propunere legislativă analizată de Parlamentul polonez încalcă legislaţia cu privire la drepturile de proprietate, ajutoarele de stat şi libera mişcare a capitalului, potrivit unei copii a acestui document consultată de Bloomberg.

Comisia Europeană a primit scrisoare dar nu poate face comentarii cu privire la un posibil răspuns, a declarat marţi purtătorul de cuvânt al Executivului comunitar Johannes Bahrke.

În contextul în care 2019 este an electoral, Parlamentul de la Varşovia face progrese cu o propunere legislativă care prevede că băncile ar urma să contribuie în fiecare trimestru cu până la 0,5% din valoarea creditelor ipotecare în valută, adică aproximativ 3,2 miliarde zloţi (840 milioane de dolari) pe an, la un fond special destinat facilitării conversiei voluntare a creditelor ipotecare din valută în zloţi. Comisia de finanţe bănci din Parlamentul Poloniei ar urma să discute miercuri propunerea legislativă.

„Credem că, dacă va fi adoptată, propunerea legislativă va avea un impact negativ semnificativ asupra sectorului bancar din Polonia. De aceea, cerem respectuos Comisiei Europene să discute acest subiect cu Guvernul Poloniei”, se arată în scrisoarea semnată de cei şase CEO, inclusiv Christian Sewing de la Deutsche Bank şi Jose Antonio Alvarez de la Santander.

Propunerea legislativă discutată de Parlamentul de la Varşovia vine la câteva săptămâni după ce Guvernul de la Bucureşti a introdus o aşa-numită taxă pe lăcomie, care vizează în principal băncile străine, pentru a consolida bugetul. Ungaria şi Croaţia, care au avut şi ele probleme cu creditele ipotecare în valută, au forţat băncile în urmă cu câţiva ani să suporte ele pierderile în locul debitorilor.

Pe lângă şefii de la Deutsche Bank AG, Commerzbank AG şi Raiffeisen Bank International AG, ceilalţi semnatari ai scrisorii sunt directorii de la Banco Santander SA, Banco Comercial Portugues SA şi GE Capital.

Propunerea legislativă discutată în prezent în Parlamentul Poloniei lasă băncilor libertatea de a decide cum să îşi motiveze clienţii să îşi convertească creditele ipotecare în valută, cu ajutorul banilor de la fondul special. Însă dacă o bancă nu reuşeşte să convertească un număr fix de credite ipotecare în valută pe o perioadă de şase luni, va pierde accesul la banii din fondul special, bani care vor fi puşi la dispoziţia competitorilor.

Parlamentarii polonezi „sunt deschişi la discuţii cu privire la posibile modificări” ale propunerii legislative, dar cred că actuala variantă este un compromis care este acceptabil pentru bănci, a declarat Tadeusz Cymanski, şeful comisiei parlamentare care se ocupă de creditele ipotecare în franci elveţieni. Începând din 2015, politicienii polonezi au renunţat la ideea forţării conversiei creditelor la cursul de schimb istoric.

Peste o jumătate de milion de polonezi au credite ipotecare în valută în valoare de 34 miliarde de dolari.

Te-ar mai putea interesa și
Importurile de gaze au scăzut cu 19,2% în primele 9 luni din 2022; producţia s-a redus cu 4,3%
Importurile de gaze au scăzut cu 19,2% în primele 9 luni din 2022; producţia s-a redus cu 4,3%
România a importat, în primele nouă luni din 2022, o cantitate de gaze naturale utilizabile de 1,666 milioane tone echivalent petrol (tep), cu 19,2% (-396.200 tep) mai mică faţă de cea din......
Lanţul de cinematografe Cinema City ar putea fi scos la vânzare
Lanţul de cinematografe Cinema City ar putea fi scos la vânzare
Creditorii operatorului britanic de cinematografe Cineworld Group au purtat discuţii pe tema divizării grupului şi a vânzării ...
Marca Lancia are, deocamdată, un nou design și un nou logo. Din 2024 vor debuta și noi modele
Marca Lancia are, deocamdată, un nou design și un nou logo. Din 2024 vor debuta și noi modele
Primul model dintr-o nouă epocă Lancia va fi micul Ypsilon, însă alte două vehicule sunt deja pregătite să marcheze ...
Câți bani fac hackerii cu datele tale personale furate și vândute pe internet
Câți bani fac hackerii cu datele tale personale furate și vândute pe internet
Pe măsură ce granița dintre domeniul digital și cel fizic devine din ce în ce mai neclară, este mai important ca niciodată ...