Băncile străine vor trebui să respecte cerinţe mai ridicate privind capitalul, conform planurilor UE (Reuters)

Băncile străine cu sediul în Uniunea Europeană (UE) ar putea fi obligate să deţină mai mult capital şi lichidităţi, conform revizuirii reglementărilor luate în considerare de statele membre ale blocului comunitar, arată un document UE consultat de Reuters.
AGERPRES - lun, 31 ian. 2022, 11:37
Băncile străine vor trebui să respecte cerinţe mai ridicate privind capitalul, conform planurilor UE (Reuters)

Oficialii de la Bruxelles caută să clasifice mai multe bănci străine ca subsidiare în loc de sucursale, o schimbare ce le va obliga să-şi majoreze bilanţul şi să fie supervizate direct de UE. Sunt vizate în principal băncile care şi-au deschis subsidiare în UE după Brexit, scrie Agerpres.

Documentul UE pregătit pentru statele membre şi consultat de Reuters indică că „ajustările ar putea include constituirea automată a subsidiarei”, sau metode prin care autorităţile de reglementare decid ce sucursale trebuie să devină subsidiare.

În raportul publicat în iunie de Autoritatea Bancară Europeană (EBA) se arată că la finalul lui 2020 erau 106 sucursale din ţări terţe (TCB) în 17 state membre care deţineau active de 510,23 miliarde de euro.

Faţă de anul precedent, sunt cu 14 mai multe sucursale, cu active de 120,5 miliarde de euro, tendinţa fiind legată de Brexit, apreciază EBA.

China are 18 sucursale, Marea Britanie – 15, Iran – 10 şi Statele Unite – 9.

În prezent, autorităţile UE de reglementare bancară decid de la caz la caz dacă o sucursală străină trebuie să devină o subsidiară pe care apoi o supervizează direct. Principala autoritate de reglementare pentru sucursala străină este organismul local de supervizare.

„Luarea în considerare a constituirii automate a subsidiarei va alarma firmele”, susţine un oficial din industria bancară.

În prezent, autorităţile UE de reglementare bancară analizează sucursalele străine cu active de 30 miliarde de euro sau mai mult pentru a decide dacă reprezintă riscuri la adresa stabilităţii financiare.

Jeremy Kress, de la Universitatea Michigan din SUA, susţine că reglementările UE mai stricte ar putea determina Statele Unite să-şi revizuiască regulile pentru sucursalele băncilor străine.

Decizia de a forţa sucursalele să devină subsidiarele este de ultimă instanţă, iar unele state membre UE spun că actualul sistem este prea greoi.

Alte ţări membre UE vor să reducă pragul privind activele care duce la constituire automată a subsidiarei, se arată în document.

Schimbarea reglementării va acorda Băncii Centrale Europene, care supervizează principalele bănci, mai multă vizibilitate, şi va fi mai dificil pentru sucursalele să evite să devină subsidiare.

Deja BCE analizează dacă noile sucursale ale băncilor din Londra au suficienţi personal de conducere şi activitate pentru a îndeplini cerinţele privind licenţa.

Autoritatea britanică de reglementare este îngrijorată că mulţi bancheri sunt forţaţi să se mute de la Londra, iar operaţiunile din Regatul Unit nu vor avea suficient personal de conducere.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...