Băncile urcă în topul celor mai mari creşteri la Bursă

Progresele făcute de bănci în curăţarea bilanţurilor de credite neperformante s-a văzut şi în creşterea cotaţiilor la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) în primele cinci luni ale anului. Trei dintre cele patru acţiuni bancare de la BVB s-au situat printre cele mai mari şase creşteri. Diversitatea companiilor din TOP 10 reflectă şi aşteptările optimiste privind economia, inclusiv construcţiile.
Adrian N. Ionescu - lun, 01 iun. 2015, 21:42
Băncile urcă în topul celor mai mari creşteri la Bursă

Preţul acţiunilor Erste Group Bank AG (EBS) au crescut cu 36,9%, până la 117,75 lei / titlu, în primele cinci luni ale anului şi EBS este pe locul al doilea în TOPUL celor mai mai creşteri de preţuri la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) pe primele cinci luni ale anului, potrivit calculelor ECONOMICA.NET.
Acţiunile EBS urmează liderei topului, acţiunea companiei farmaceutice Zentiva (SCD), care ocupă locul I, cu o creştere de 42,9%.

Acţiunile BRD – Groupe Societe Generale (BRD) se situează pe locul al V-lea, cu o creştere de 27,1%, pînă la 11,12 lei / titlu, fiind recomandate, ca şi cele ale Erste, de progresele în campania de curăţire a bilanţurilor de creditele neperformante. În plus, BRD a trecut pe profit.  

În fine, Banca Transilvania (TLV) îşi continuă traseul câştigător cu o creştere de 26,8% până la 2,42 lei / titlu, care o plasează pe locul al VI-lea al Topului BVB pe cinci luni.

În schimb, Banca Comercială Carpatica (BCC) a înregistrat cea mai mare scădere, de 45,3%, pe fondul incertitudinilor privind fuziunea cu Nextebank şi a situaţiei acţionarului majoritar, Ilie Carabulea, acuzat în mai multe dosare penale.

Între EBS de pe locul al II-lea şi BRD şi TLV s-au strecurat acţiunile producătorului de materiale de construcţii Teraplast (TRP), cu o creştere de 35,5% şi cele ale transportatorului de ţiţei prin conducte Conpet Ploieşti (COTE, + 34,2%).

TRP, singura companie privată listată în acest secol la BVB, a scăpat cu succes de ameninţarea falimentului şi acum culege, în plus şi promisiunea relansării construcţiilor. De altfel, în TOP 10, se mai numără alte două producătoare de construcţii, PREFAB Bucureşti (PREH, + 20%), care produce structuri  din beton armat şi producătoarea de cărămizi şi blocuri ceramice CEMACON Cluj-Napoca (CEON, +17,4%).

Între primele 10 cele mai performante acţiuni se mai numără şi cele ale producătoarei de echipamente agricole Mecanica Ceahlău (MECF, +24,9%) şi cele ale producătoarei de bere Bermas Suceava (BRM, +18,9%). 21 de acţiuni ale căror creşteri au fost de peste 4%, adică dublu faţă de rata dobânzii la depozite, iar acestea aparţin unor companii cu domenii de activitate suficient de diverse pentru a lăsa loc bănuielii că investitorii mizează pe creşterea economică.

17 acţiuni au depăşit performanţa pieţei, aşa cum este exprimată de indicele de referinţă al Bursei, BET, care a crescut cu 5,99%.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Rusia impune interdicții de intrare în țară mai multor oficiali europeni, fără să facă însă publice numele acestora
Rusia impune interdicții de intrare în țară mai multor oficiali europeni, fără să facă însă publice numele acestora
Rusia a anunţat vineri că a impus interdicţie de intrare în ţară pentru mai mulţi oficiali europeni ca răspuns la ...
Electrica împrumută 1,5 miliarde de lei de la bănci, ca să facă față schemei de plafonare a prețurilor și reducerii facturilor
Electrica împrumută 1,5 miliarde de lei de la bănci, ca să facă față schemei de plafonare a prețurilor și reducerii ...
Electrica Furnizare se va împrumuta de 1,5 miliarde de lei, pe termen scurt, în contextul în care compania trebuie să ...
Germania trimite avioane de vânătoare în România într-o misiune NATO de apărare a spațiului aerian
Germania trimite avioane de vânătoare în România într-o misiune NATO de apărare a spațiului aerian
Trei avioane de luptă Eurofighter germane vor pleca spre România în februarie şi martie, în contextul în care ţările ...