Se sparge monopolul bonurilor de masă. Băncile vor emite în acest an carduri de masă contactless

Pe o piaţă de peste un miliard de euro pe an (peste două milioane de salariaţi primesc astfel de beneficii salariale pentru cel puţin 250 de zile lucrate pe an), împărţită între trei mari jucători, Edenred, Sodexo şi Grup Up, intră din acest an băncile comerciale. Aflate în curs de certificare, băncile comerciale vor emite din acest an carduri de masă şi carduri cadou, aflate sub acelaşi regim fiscal ca şi tichetele de masă. Băncile vor emite cardurile sub licenţa Visa şi MasterCard. Cel puţin 130.000 de comercianţi din domeniul alimentar aşteaptă noul tip de plată.
Gabriela Ţinteanu - joi, 28 ian. 2016, 12:48
Se sparge monopolul bonurilor de masă. Băncile vor emite în acest an carduri de masă contactless

Legea emisă anul trecut permite transformarea tichetelor de masă şi a celor de vacanță în carduri electronice care folosesc inclusiv tehnologia contactless. Primii care au făcut acest pas sunt emitenţii acestor instrumente de plată pe suport de hârtie până acum de la Edenred, în noiembrie anul trecut. Ei vor fi urmaţi rapid şi de colegii lor de la Sodexo şi Grup Up.

Anul 2016, odată cu introducerea la nivel naţional doar de POS-uri care permit plata contactles, va aduce mult mai mulţi jucători pe această piaţă, după cum a declarat Cătălin Creţu, director subregional pentru România, Croaţia şi Slovenia la VISA Europe.

„Cardurile de masă Visa, care vor fi emise de bănci, în locul tradiţionalelor tichete de masă şi de vacanță, vor avea o arie de folosinţă mult mai mare, fiind acceptate de reţeaua tuturor celor 130.000 de comercianţi din domeniul alimentar cu care avem contracte la nivel naţional”, a subliniat Creţu.

Practic, prin această mişcare, monopolul celor trei emitenţi de tichete de masă pe suport de hârtie care împart o piaţă de peste un miliard de euro pe an va fi spart, iar avantajele pentru salariaţi şi pentru angajatori ar putea să fie chiar ceva mai mari decât până acum. Este un card cu cip, iar tranzacţiile sunt aprobate de beneficiar prin introducerea codului PIN.

Cardurile de masă vor utiliza tehnologia contactless

Cardul utilizează tehnologia „Contactless” ce permite efectuarea de plăţi rapide, fiind astfel o alternativă modernă şi sigură la tichetele de masă pe hârtie. Şi cardurile vor beneficia de scutire de la plata taxelor social-salariale, deductibilitate de la plata impozitului pe profit şi cost pentru angajator cu 32% mai mic decât dacă ar acorda aceeaşi sumă sub formă de numerar.

Tichetele de masă pe card permit efectuarea de plăţi cu valori mai mici decât valoarea nominală a unui tichet, care în prezent este de 9,41 lei/zi lucrată. Valabilitatea suportului card pentru tichetele electronice este de 4 ani şi nu mai necesită tipărire şi costuri cu serviciile de curierat de la emitent la angajator.

De asemenea, utilizatorii vor avea acces la informaţii privind soldul creditului exact ca la un card normal. La ora actuală peste 40.000 de companii distribuie celor aproximativ 2 milioane de angajaţi tichete de masă. Nu ştim exact la cât se poate ridica piaţa tichetelor de vacanță.

Te-ar mai putea interesa și
S-au lansat apelurile pentru programul „Primul student din familie”, cu un buget de 50 de milioane de euro. Câți bani vor primii elevii
S-au lansat apelurile pentru programul „Primul student din familie”, cu un buget de 50 de milioane de euro. Câți bani ...
Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, prin Autoritatea de Management pentru Programul Educație și Ocupare (PEO), și în parteneriat cu Ministerul Educației, lansează apelurile......
Restricţii de circulaţie în timpul nopţii pe un sector al DN1, până duminică dimineaţa
Restricţii de circulaţie în timpul nopţii pe un sector al DN1, până duminică dimineaţa
Traficul rutier va fi restricţionat pe timpul nopţii, în perioada 29 - 31 martie, pe un sector al DN 1, pentru executarea ...
Noul terminal al aeroportului din Iași, care a costat peste 65 de milioane de euro, se inaugurează azi FOTO
Noul terminal al aeroportului din Iași, care a costat peste 65 de milioane de euro, se inaugurează azi FOTO
Constructorul STRABAG anunță finalizarea terminalului T4 al Aeroportului Internațional Iași. Proiectul, evaluat la aproximativ ...
MApN: Elemente ale unei posibile drone au fost identificate în Insula Mare a Brăilei
MApN: Elemente ale unei posibile drone au fost identificate în Insula Mare a Brăilei
 Ministerul Apărării Naţionale (MApN) informează că în seara zilei de joi au fost identificate fragmente care par ...