Bani pentru chirie, grădiniţă şi creşă – Guvernul a aprobat proiectul prin care familiile şi cuplurile pot lua credite de 15.000 de euro, iar studenţii pot contracta credite de 10.000 de euro. Vor fi garantate de stat

Executivul a adoptat miercuri un proiect care va da posibilitatea tinerilor studenţi sau ieşiţi din perioada studenţiei să beneficieze de creditare cu garanţie din partea statului, a anunţat, la briefingul de la finalul şedinţei de Guvern, ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, Gabriela Firea.
AGERPRES - mie, 29 iun. 2022, 15:42
Bani pentru chirie, grădiniţă şi creşă - Guvernul a aprobat proiectul prin care familiile şi cuplurile pot lua credite de 15.000 de euro, iar studenţii pot contracta credite de 10.000 de euro. Vor fi garantate de stat

„În cadrul şedinţei de Guvern s-au adoptat mai multe hotărâri care cred că vor îmbunătăţi, măcar parţial, viaţa românilor şi aş vrea să mă refer aici la un proiect care a fost de multe ori solicitat de către tineri să se aplice şi în România, dar, din păcate, această decizie s-a amânat ani de-a rândul, şi anume posibilitatea ca tinerii studenţi sau ieşiţi din perioada studenţiei să poată să beneficieze şi ei, la fel ca în orice ţară europeană sau ca în Statele Unite ale Americii, de posibilitatea de creditare cu o garanţie a statului. Pentru că în cazul tinerilor aici e de fapt cea mai mare dificultate: neavând, cei mai mulţi dintre ei, proprietăţi sau neavând venituri crescute, nu pot să justifice în faţa unui agent bancar, că pot să restituie un credit pe care eventual l-ar contracta de pe piaţa bancară privată şi, împreună cu Ministerul de Finanţe şi Fondul Român de Garantare şi Contragarantare am venit cu acest proiect”, a spus Gabriela Firea, scrie Agerpres.

În cazul studenţilor este vorba despre 10.000 de euro în lei, la cursul zilei cu garanţia statului de 80%, iar în cazul tinerilor, în familii sau în cupluri, este vorba despre 15.000 de euro.

Ministrul Familiei a precizat că, în cazul studenţilor, printre cheltuielile eligibile, se numără plăţi pentru publicarea unor lucrări ştiinţifice, inclusiv lucrări la masterat sau la doctorat, plata în avans a chiriei, atât la cămin cât şi în sistemul privat, precum şi cele pentru alte nevoi personale.

În ceea ce priveşte cheltuielile eligibile în cazul familiilor, prin Programul Family Start, cei 15.000 de euro pot fi folosiţi pentru cheltuieli pentru creşă, grădiniţă, after school, dacă au copii, pentru achiziţionarea unui autoturism cu mai multe locuri, dacă este vorba despre o familie numeroasă, pentru un avans în vederea contractării unei locuinţe, dar şi pentru evenimente personale, precum cununia religioasă sau civilă, botez etc.

„Spuneam că noutatea constă în faptul că nu am avut în România, din păcate, până acum, credite dedicate tinerilor, studenţi sau nu, care să aibă garanţia statului, iar în acest moment, dacă un tânăr merge în sistemul bancar, trebuie să aducă dovada veniturilor, deci a unor venituri crescute, practic să dovedească că poate să achite acea rată lunară. Şi de asemenea, de multe ori se solicită şi un gaj pe o proprietate a lor sau a părinţilor. De aceea, fiind şi Anul European al Tinerilor, ne-am gândit ca în pachetul sprijin pentru România, Guvernul să vină cu acest proiect iniţiat de Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, împreună cu Ministerul de Finanţe”, a subliniat Gabriela Firea.

Ea a precizat că toate detaliile tehnice vor fi cuprinse într-un ordin de ministru care va apărea foarte curând pentru că se doreşte ca înainte de începutul sesiunii din toamnă aceste credite să poată să fie deja contractate.

„Fiind câteva luni din acest an ne aşteptăm la un număr nu suficient de relevant de aplicanţi, dar totuşi în măsură să ne dea nouă informaţii relevante, astfel încât să putem să stabilim o sumă mai concretă şi mai aproape de realitate, pe care să o introducem în bugetul ministerului pe anul viitor”, a mai spus ministrul Familiei.

Gabriela Firea a menţionat că sunt deja câteva bănci comerciale private care şi-au arătat interesul de a acorda credite pentru studenţi şi pentru familii, printre acestea numărându-se Banca Comercială Română, CEC Bank şi Banca Transilvania.

Te-ar mai putea interesa și
21 de milioane de euro din PNRR pentru valorificarea gunoiului de grajd. Ghidul de finanțare a fost publicat astăzi
21 de milioane de euro din PNRR pentru valorificarea gunoiului de grajd. Ghidul de finanțare a fost publicat astăzi
Ghidul de finanţare pentru investiţii în capacităţi de producţie a energiei din biogaz pe bază de gunoi de grajd, cu alocare financiară de aproape 21 milioane de euro prin Planul Naţional de......
Polonia va construi 800 de tancuri şi va stimula industria naţională de armament
Polonia va construi 800 de tancuri şi va stimula industria naţională de armament
Ministrul apărării polonez, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, a anunţat vineri intenţia guvernului său ca 820 din cele 1.000 ...
Iranul dă de înţeles că nu va răspunde presupusului atac al Israelului
Iranul dă de înţeles că nu va răspunde presupusului atac al Israelului
Armata iraniană a dat de înţeles vineri că nu va răspunde presupusului atac cu drone suferit în noaptea de joi spre ...
Rusia îşi accelerează producţia de tancuri şi lansatoare de rachete termobarice – Şoigu
Rusia îşi accelerează producţia de tancuri şi lansatoare de rachete termobarice – Şoigu
Ministrul apărării rus Serghei Şoigu a declarat vineri că ţara sa îşi accelerează producţia de tancuri şi de sisteme ...