Bani europeni pentru Delta Dunării. Primul proiect de Investiţii Integrate al UE în România va fi acolo

Comisia Europeană doreşte ca proiectul de investiţii Teritorial Integrate (ITI) pentru Delta Dunării să devină un model de succes pentru alte state europene, a declarat, pentru AGERPRES, şefa Reprezentanţei CE în România, Angela Filote, care a subliniat necesitatea implicării comunităţilor în derularea acestui proiect al Uniunii Europene.
Economica.net - Dum, 31 aug. 2014, 13:21
Bani europeni pentru Delta Dunării. Primul proiect de Investiţii Integrate al UE în România va fi acolo

‘Deja s-a decis ca în perioada 2014-2020 primul proiect de Investiţii Integrate din România să fie în Delta Dunării. Vorbim de fonduri foarte mari, cu surse din toate politicile UE care pot sprijini un asemenea proiect pentru a facilita o dezvoltare integrată. Adică, ne vom ocupa de infrastructură, de dezvoltare economică, de dezvoltarea turismului, de protejarea mediului şi de punerea în valoare a meşteşugurilor. Pentru ca un astfel de proiect să reuşească, este nevoie de capital uman, financiar şi natural. Capitalul natural există aici, cel financiar va veni de la UE, acum trebuie să mobilizăm capitalul uman, de inteligenţă, de creaţie şi de implicare’, a subliniat Angela Filote, a declarat duminică, la Tulcea, şefa Reprezentanţei CE în România.

‘Acest proiect localizat în Delta Dunării este un proiect al întregii Românii şi al întregii Europe. Asta ne dorim de fapt, ca la final, să fie un proiect de succes pe care să-l prezentăm şi în alte state ale Uniunii’, a masi psu oficialul UE.

Angela Filote a participat la dezbaterea ‘Sustenabilitatea transportului şi turismul de-a lungul Dunării’ organizată de Asociaţia ‘Ivan Patzaichin-Mila 23’ în cadrul celei de-a IV-a ediţii a Rowmania Fest, în timpul căreia a subliniat importanţa instrumentului financiar ITI pentru Delta Dunării.

În perioada 29 august-1 septembrie, şefa Reprezentanţei CE în România, Angela Filote, a continuat la Tulcea seria vizitelor regionale, aceasta întâlnindu-se cu autorităţi locale şi judeţene şi vizitând proiecte realizate în judeţ cu sprijinul fondurilor europene.

‘Cel mai mult m-a impresionat dorinţa localnicilor de a-şi păstra tradiţiile. Există dorinţa de dezvoltare economică, este absolut legitimă, dar nu oricum. Şi aici ne întâlnim perfect cu principiile UE, pentru că ne dorim o dezvoltare durabilă, conform principiului echităţii între generaţii. Adică, nu să ne fie doar nouă bine şi după noi potopul, ci să creăm un produs, un model de dezvoltare economică, de standard de viaţă de care să se poată bucura şi generaţiile următoare’, a precizat Angela Filote.

Întrebată cum ar aprecia o eventuală prezenţă a pescarilor din Ucraina la competiţiile pescăreşti organizate la Tulcea în timpul Rowmania Fest, şefa Reprezentanţei CE în România a atras atenţia asupra necesităţii continuării negocierilor diplomatice.

‘M-ar bucura tare mult (prezenţa pescarilor ucraineni la competiţiile de anul viitor – n.r.). Din păcate, avem de-a face cu o situaţie extrem de critică în Ucraina, chiar la graniţele noastre, şi este nevoie de multă inteligenţă politică şi geopolitică pentru a ne asigura că, anul viitor, fraţii ucraineni vor putea să se bucure de viaţă în pace, aşa cum se întâmplă în România’, a afirmat Filote.

Luni, şefa Reprezentanţei CE în România va vizita o fabrică de prelucrare şi comercializare a peştelui şi a produselor piscicole din oraşul Tulcea, realizată cu sprijin financiar european.

Cea de-a IV-a ediţie a Rowmania Fest, organizată de Asociaţia ‘Ivan Patzaichin-Mila 23’, va continua, la ora 17,00, pe faleza oraşului Tulcea, cu festivitatea de premiere a Delta Rowmania Triathlon, cea a competiţiei naţionale ‘Descoperă ROWmania’ şi cea a concursului de aventură urbană ‘Descoperă Tulcea’. Evenimentul se va încheia, în Piaţa Civică, prin proiecţia filmului ‘Marfa şi banii’, regizat de Cristi Puiu, iar pe faleză, cu spectacole ale comunităţilor locale, concertele rock susţinute de Zephir, Zona Zero, Victor Solomon&Florian Stoica şi de Cristi Minculescu & Nuţu Olteanu.

Realizarea unui buget multifond şi a unui instrument financiar care să aducă în Delta Dunării fonduri din diferite programe operaţionale pentru dezvoltarea Rezervaţiei a fost anunţată la Crişan, localitate din Delta Dunării, în luna septembrie a anului 2012 de comisarul pentru Agricultură, Dacian Cioloş, CE aprobând recent alocarea a 1,12 miliarde de euro pentru punerea în practică a proiectului. Priorităţile acestuia, potrivit preşedintelui Consiliului Judeţean Tulcea, Horia Teodorescu, sunt dezvoltarea infrastructurii, îmbunătăţirea serviciilor din Sănătate, Educaţie şi Mediu.

Te-ar mai putea interesa și
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din România îşi vor primi banii în avans, înainte de Paşte, a anunţat......
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...
Început bun de an pentru comerțul agroalimentar al UE. Excedentul comercial din luna ianuarie a ajuns la 5 miliarde de euro
Început bun de an pentru comerțul agroalimentar al UE. Excedentul comercial din luna ianuarie a ajuns la 5 miliarde de ...
Comerţul agroalimentar al UE a înregistrat o evoluţie pozitivă în luna ianuarie 2024, când excedentul comercial a ajuns ...