1EUR = 4.7550 RON | Bucureşti 22 º

Companii

Bani noi în piaţa de capital: fondurile de investiţii ar putea aduce 140 milioane USD pe Bursa din Bucureşti

Fondurile de investiţii care fac plasamente pe pieţele de frontieră ar putea aduce pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB) 140 de milioane de dolari în lunile următoare, pe fondul creşterii ponderii României în indicele MSCI Frontier Markets 100, de la 2,23% la 3,38%, până în noiembrie 2014.

07 sep, 2014 | Agerpres

'MSCI Frontier Markets 100 este un indice folosit că şi benchmark de mai multe fonduri de investiţii şi ETF-uri care au active în valoare de peste 14 miliarde de dolari. Indicele reflectă performanţa pieţelor de frontieră, punându-se accent pe caracteristicile de tranzacţionare, în special lichiditatea companiilor. Astfel, creşterea ponderii României în indice va atrage noi intrări de capital pe piaţă locală, pe cele cinci companii reprezentate, având în vedere necesarul de ajustări pentru replicarea benchmarkului. O creştere a expunerii acestor fonduri de 1% pe România ar aduce aproximativ 140 de milioane de dolari pe bursa de la Bucureşti', se arată într-un raport al casei de brokeraj Intercapital Invest.

La sfârşitul lunii iulie, BVB a anunţat că ponderea României în indicele MSCI Frontier Markets 100 ar urmă să crească la 3,38%, până în luna noiembrie 2014, de la valoarea de 2,23%, cât era la finalul zilei de 30 iulie 2014. Metodologia revizuită a indicelui a intrat în vigoare în luna mai, urmând să fie implementată în şapte etape, până în luna noiembrie a acestui an.

Revizuirea indicelui vine în contextul reclasificării Qatarului şi a Emiratelor Arabe Unite, care au fost 'upgradate' de la pieţe de frontieră la pieţe emergente şi astfel vor fi excluse din indice la finalul implementării revizuirii. Ponderea cumulată a celor două ţări în indice însuma 35%. De asemenea, printre schimbări se numără şi restricţionarea ponderii primelor două ţări, de la 50% la 40%, precum şi creşterea capitalizării free float-ului la valoarea de 240 milioane dolari.

Cele cinci companii româneşti incluse în indice sunt Banca Transilvania (TLV), OMV Petrom (SNP), Romgaz (SNG), BRD-GSG (BRD) şi Transgaz (TGN). La sfârşitul zilei de 1 septembrie, ponderea companiilor româneşti ajungea la o valoare cumulată de 2.59%.

Un ETF pentru pieţele de frontieră este iShares MSCI Frontier 100 ETF (simbol: FM), deţinut de compania de investiţii Blackrock. Cu active totale în valoare de peste 800 milioane de dolari, FM este al treilea cel mai mare fond ce urmăreşte pieţele de frontieră, înregistrând o performanţă de 16,65%. Fondul şi-a mărit expunerea pe toate companiile autohtone în lunile iunie, iulie, august.

Cea mai mare creştere se înregistrează pe expunerea Transgaz, valoarea deţinerii crescând la sfârşitul lunii august faţă de sfârşitul lunii iunie cu 297,52%. Următoarele sunt Romgaz şi Petrom, cu creşteri de 39,05% şi respectiv de 35,97%.

La 29 august 2014, ETF-ul înregistra o expunere pe România de 2,47% din valoarea fondului, adică 19,733 milioane dolari. La aceste preţuri, pentru a atinge ponderea României în indice de 3,38%, fondul va trebui să ajungă la o expunere pe România în valoare de 27 milioane dolari, adică cu peste 7 milioane de dolari mai mult faţă de valoarea actuală.

Modificarea indicelui MSCI Frontier Markets 100 va avea efecte benefice pentru piaţă locală, atât din prisma intrărilor de capital, dar şi datorită creşterii vizibilităţii bursei de la Bucureşti în rândul investitorilor străini. Pe lângă cele cinci companii deja prezente, Electrica ar putea fi şi ea considerată pentru includerea în indice în luna noiembrie, odată cu revizuirea componenţei.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO

OBIECTIV.INFO