Banii fug de coronavirus: Europa s-a înroșit. Jucătorii financiari se pregătesc de o pandemie

Amplificarea veștilor despre cazurile de îmbolnăviri cu coronavirus în Italia a creat panică printre investitori,care se pregătesc de o pandemie cel puțin nivel european. Marile burse europene au intrat pe roșu începând de la primele ore ale dimineții de luni și au continuat să piardă până la închidere. Turismul și transporturile au scăzut masiv.
Ionut Tudorica - lun, 24 feb. 2020, 19:25
Banii fug de coronavirus: Europa s-a înroșit. Jucătorii financiari se pregătesc de o pandemie

Pieţele bursiere europene au suferit luni cel mai semnificativ declin de la mijlocul lui 2016, pe fondul extinderii numărului de persoane infectate cu coronavirus în Italia, Coreea de Sud şi Iran.

Primul indice la care s-au uitat oamenii care au băgați bani în acțiuni la bursă a fost cel din Milano. Scădea luni dimineaţă cu peste 4%, însă rapid toate bursele continentului au intrat pe roșu.

Fără excepție, analiștii au pus această evoluție pe seama îngrijorărilor că epidemia va avea un impact mai mare asupra economiei mondiale decât se anticipa anterior.

Acţiunile companiilor cotate la bursa de la Milano ar urma să înregistreze cea mai mare scădere procentuală de după luna iunie 2016, în condiţiile în care Italia a înregistrat cele mai multe cazuri de infecţie cu coronavirus din Europa iar patru oameni au decedat în ultimele zile.

Toată Europa e roșie. Turismul e primul care suferă

Acțiunile europene nu au mai avut o zi atât de proastă de la votul Brexit, în urmă cu mai bine de trei ani, a scris azi Bloomberg. Publicația repetă îngrijorările crescânde cu privire la impactul economic al coronavirusului. Cel mai afectat sectoar azi a fost cel al turismului, inclusiv transporturile.

Indicele Stoxx Europe 600, care înglobează bursele europene, s-a închis după amiază cu o pierdere de 3,8%, după ce în timpul zilei pierduse și 4,2%, în cea mai puternică scădere din 27 iunie 2016. Cele mai mari scăderi din indice, pe sectoare, au fost la turism, minerit și auto. Scăderea de astăzi a șters câștigurile din acest an pentru Stoxx 600, unul care începuse în forță.

„Toată lumea vede că aceste evoluţii ar putea duce la un nou declin al economiei, care era deja într-o situaţie fragilă. Ar putea fi un nou pas spre recesiune în multe ţări”, a avertizat analistul Elwin de Groot, de la Rabobank.

Pieţele bursiere din Frankfurt şi Paris înregistrau luni un declin de peste 3,5%, în timp ce la Londra scăderea era de 3,3%, ceea ce a provocat în câteva ore ştergerea a cel puţin 400 de miliarde de dolari din capitalizarea bursieră a regiunii. 

Cele mai mari trei burse din Europa au închis cu următoarele pierderi: DAX (Germania) -4,01%, FTSE (Anglia) -3,34, CAC 40 (Franța) -3,94%.

Sursa: CNN Money

România pică în ton cu lumea

Indicele BET, al celor mai tranzacționate acțiuni de la Bursa din București a pierdut azi doar 2,46%. Toată ziua a stat în dinamica indicilor europeni mari, cu o revenire ușoară după amiază.

„Avand in vedere evolutia burselor din afara tarii, suntem de parere ca este vorba de noi temeri privind o pandemie de coronavirus, in special avand in vedere focarele nou aparute din Italia. De altfel, este de remarcat faptul ca indicele principal al BVB (respectiv indicele BET) scade in acest moment cu acelasi procent ca principalii indici americani (S&P500 si DJIA).”, a spus azi Ovidiu Dumitrescu, CFA, Director Adjunct la casa românească de brokeraj Tradeville.

Piața de capital românească a avansat ușor în prima lună din an, indicele BET crescând cu jumătate de punct procentual, după ce a testat în mod repetat nivelul de 10.000 de puncte, nemaiîntâlnit în ultimii 12 ani. Evoluția puternic pozitivă a fost însă inversată de acest eveniment care este încă în desfășurare.

Epidemia de coronavirus a provocat decesul a peste 2.400 de persoane în China, care este responsabilă pentru 98% din numărul total de cazuri diagnosticate la nivel mondial. Cu toate acestea, răspândirea virusului în afara Chinei pe parcursul weekend-ului pare să fi surprins autorităţile nepregătite. Italia a oprit carnavalul de la Veneţia, a închis şcolile şi a introdus în carantină oraşele afectate de coronavirus, însă, deocamdată, nu a descoperit cum şi de unde a început răspândirea virusului.

Te-ar mai putea interesa și
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală de 123,99 de milioane de lei lei (24,93 de milioane de euro), în......
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 de locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată ...
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune ...
Sistemul naţional e-Transport este special creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală ...
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost suprasubscris cu peste 330%
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost ...
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) a anunțat astăzi ...