Bank Austria: Perspectivele Europei Centrale şi de Est sunt pozitive în pofida conflictului din Ucraina

Bank Austria, subsidiara austriacă a UniCredit, prin care grupul italian își desfășoară operațiunile din regiune, a raportat creşterea profitului net cu 34% în primul semestru din 2014 şi apreciază că perspectivele Europei Centrale şi de Est (CEE) sunt pozitive în ciuda conflictului din Ucraina, transmite Reuters.
Economica.net - mie, 06 aug. 2014, 13:57
Bank Austria: Perspectivele Europei Centrale şi de Est sunt pozitive în pofida conflictului din Ucraina

‘Deşi tensiunile geopolitice din Ucraina pun sub semnul întrebării creşterea economică din Europa şi CEE sub semnul întrebării, scenariul macroeconomic a devenit mai încurajator’, a afirmat directorul Bank Austria, divizia UniCredit din Europa Centrală şi de Est, Gianni Franco Papa.

Bank Austria a generat un profit net de 426 milioane de euro (569 milioane de dolari) în trimestrul doi, ceea ce a dus la majorarea profitului net din primul semestru la 776 milioane de euro, după ce scăderea provizioanelor pentru creditele neperformante a compensat declinul de 4% al profitului operaţional.

Banca mamă UniCredit SpA a depăşit estimările analiştilor înregistrând un avans de 12% al profitului net în trimestrul din din 2014, datorită performanţei solide din Europa de Est.

Bank Austria a anunţat că provizioanele pentru creditele neperformante au scăzut în perioada ianuarie-iunie 2014 cu 35%, la 332 milioane de euro.

Miercuri, analiştii de la banca privată germană Berenberg Bank au avertizat că băncile cele mai expuse la sancţiunile impuse de UE şi SUA împotriva Rusiei sunt UniCredit şi Raiffeisen Bank International, deşi impactul va fi limitat dar efectele indirecte ar putea duce la deteriorarea calităţii activelor băncilor şi la restricţii de finanţare.

În Rusia profitul înainte de taxe al Bank Austria a urcat cu 3% în primul semestru din 2014, la 247 milioane de euro (330 milioane de de dolari), fiind cea mai profitabilă piaţă a grupului bancar. În Ucraina, Bank Austria a înregistrat pierderi înainte de taxe de 29 milioane de euro.

Recent, Gianni Franco Papa a avertizat că impunerea de sancţiuni mai dure împotriva Rusiei ar putea afecta afacerile UniCredit.

‘Respectăm deciziile UE şi ne vom conforma acestor decizii. Însă dacă vor fi impuse restricţii mai dure acest lucru va avea cu siguranţă un impact asupra operaţiunilor noastre cât şi asupra Europei în ansamblu. Rusia este o piaţă foarte importantă’ a adăugat oficialul UniCredit.

Anul trecut divizia din CEE a UniCredit, Bank Austria, a înregistrat o creştere de 26% a profitului operaţional până la 783 milioane de euro, stimulată de creditarea pe segmentul de retail.

Gianni Franco Papa a mai spus că UniCredit încearcă să-şi vândă subsidiara din Ucraina, care este responsabilă pentru 0,4% din portofoliul total de credite al grupului. Întrebat dacă momentul actual nu este unul nepotrivit pentru a căuta un cumpărător pentru o bancă din Ucraina, Gianni Franco Papa a subliniat că piaţa din această ţară trecea deja printr-o perioadă dificilă înainte de începerea conflictului cu Rusia, adăugând însă că alegerea noului preşedinte ucrainean Petro Poroshenko a condus la o anumită stabilizare.

Grupul UniCredit este prezent pe piaţa din România şi prin intermediul partenerilor UniCredit Leasing Corporation, UniCredit Insurance Broker, Pioneer Asset Management, UniCredit Consumer Financing (UCFin) şi UniCredit Business Integrated Solutions (UBIS).

Te-ar mai putea interesa și
EXCLUSIV Un vânzător de RCA din top, cu sute de mii de clienți șoferi, arată probleme mari, după patru sancțiuni în doi ani. Unde se oprește „cutremurul” din piața brokerajului?
EXCLUSIV Un vânzător de RCA din top, cu sute de mii de clienți șoferi, arată probleme mari, după patru sancțiuni în ...
DAW Management Broker de Asigurări a mai luat o amendă de la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) și ajunge la a patra sancțiune în nici doi ani, iar Autoritatea deja îi acordă o......
Turismul reprezintă o treime din economia Greciei și este cel mai mare angajator –  studiu Confederaţia Turistică Elenă
Turismul reprezintă o treime din economia Greciei și este cel mai mare angajator – studiu Confederaţia Turistică ...
Contribuţia totală a turismului la economia Greciei în 2023 (incluzând beneficiile directe şi secundare) este estimată ...
S&P a menținut ratingul României la BBB-/A3, cu perspectivă stabilă
S&P a menținut ratingul României la BBB-/A3, cu perspectivă stabilă
Agenţia de rating S&P Global a reconfirmat, în data de 12 aprilie, ratingul aferent datoriei guvernamentale a României ...
Comuniștii ruși protestează după ce Ministerul Educației a introdus în programa școlară golful, un sport al „elitelor occidentale neprietenoase”
Comuniștii ruși protestează după ce Ministerul Educației a introdus în programa școlară golful, un sport al „elitelor ...
Ministerul rus al Educaţiei a introdus golful la orele de educaţie fizică în licee, decizie criticată de Partidul Comunist ...