Barack Obama: Trimiterea de „trupe la sol” în Siria ar fi o „eroare”

Ar fi o "eroare" trimiterea de "trupe la sol" în Siria, unde regimul lui Bashar al-Assad şi-a intensificat bombardamentele împotriva fiefurilor rebele, fragilizând considerabil armistiţiul intrat în vigoare la sfârşitul lunii februarie, a reiterat duminică preşedintele american Barack Obama, într-un interviu acordat BBC News, citat de AFP şi Reuters, potrivit Agerpres. 
Economica.net - Dum, 24 apr. 2016, 11:26
Barack Obama: Trimiterea de

„Ar fi o eroare” din partea SUA, Marii Britanii sau oricărei alianţe din ţări occidentale de a „trimite trupe la sol şi de a răsturna regimul lui Al-Assad”, a declarat Barack Obama în interviul pentru BBC News.

„Dar eu chiar cred că putem pune presiune, la nivel internaţional, asupra tuturor părţilor prezente ( …) pentru ca ele să se aşeze la masă şi să încerce să negocieze o tranziţie”, a spus liderul de la Casa Albă, citând Rusia şi Iranul – principalii aliaţi ai lui Al-Assad – precum şi opoziţia moderată siriană.

El şi-a reiterat, de asemenea, linia potrivit căreia „soluţia militară singură” nu va permite rezolvarea „problemelor pe termen lung” în Siria.

„Între timp, noi continuăm să lovim ţinte (ale grupării jihadiste Statul Islamic /SI/) în locuri ca Raqqa” în Siria, a adăugat Obama, precizând că ţara sa încearcă să „blocheze zone ale ţării care trimit combatanţi străini în Europa”.

O încetare a focului între forţele regimului de la Damasc şi grupări rebele moderate, negociată de SUA şi Rusia, a intrat în vigoare la 27 februarie şi a contribuit iniţial la reducerea intensităţii luptelor pe ansamblul Siriei.

Dar, regimul sirian şi-a intensificat duminică bombardamentele împotriva mai multor fiefuri ale rebelilor, care s-au soldat cu peste 50 de morţi în ultimele 48 de ore, subminând armistiţiul într-un moment în care şi negocierile de pace sunt în impas. Grupările jihadiste Statul Islamic şi Frontul Al-Nosra nu sunt incluse în acest armistiţiu.

Preşedintele american se declarase vineri „foarte îngrijorat” în legătură cu fragilizarea regimului de încetare a ostilităţilor.”Mă întreb dacă acesta este durabil”, a spus Obama într-o conferinţă de presă comună la Londra cu premierul britanic David Cameron.

„În cazul în care încetarea ostilităţilor se prăbuşeşte, vom încerca din nou să facem totul pentru a o restabili”, a afirmat preşedintele american, acuzând Moscova şi Teheranul de susţinerea „regimului sângeros” al preşedintelui sirian Bashar al-Assad, scrie AFP.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...