Bărcile din Deltă vor fi trase la mal luna viitoare, susţin operatorii turistici

Niciuna dintre ambarcaţiunile de agrement din Delta Dunării nu va mai putea circula începând de luna viitoare, dacă ordinul nr 1.079/2014 privind evidenţa acestor bărci aprobat de Ministerul Transporturilor va intra în vigoare, susţin operatorii turistici.
Economica.net - joi, 07 aug. 2014, 13:51
Bărcile din Deltă vor fi trase la mal luna viitoare, susţin operatorii turistici

Actul normativ criticat are în vedere, potrivit autorităţilor tulcene, inclusiv legalizarea turismului pescăresc, concept promovat la nivel european sub denumirea de ‘pescaturism’.

Ordinul nr 1.079/2014 privind evidenţa ambarcaţiunilor de agrement şi avizarea operatorilor economici pentru desfăşurarea activităţilor de agrement nautic, aprobat recent de Ministerul Transporturilor şi publicat în Monitorul Oficial, nu face referire expresă la Delta Dunării, însă condiţiile impuse pentru circulaţia ambarcaţiunilor sunt greu de îndeplinit, în opinia preşedintelui filialei tulcene a Asociaţiei Litoral-Delta Dunării, Daniel Iluşcă.

‘Am prezentat nemulţumirile noastre cu privire la acest ordin încă de pe vremea când acesta era în faza de propunere, însă el a fost aprobat şi credem că este aberant, în condiţiile în care am făcut deja propunerile de modificare a acestuia. Dacă va rămâne în vigoare, toate bărcile din Deltă vor fi trase la mal. Pe litoral se face agrement, dar în Rezervaţie să ai o barcă este o necesitate’, a declarat pentru AGERPRES Daniel Iluşcă.

Potrivit acestuia, în condiţiile noului ordin, nici măcar conducătorii ambarcaţiunilor nu vor mai avea dreptul de a merge cu o barcă, aceştia având obligaţia de a-şi preschimba carnetele până la sfârşitul anului.

‘La începutul săptămânii viitoare, vom stabili ce vom face în continuare, pentru că intenţionăm să atacăm ordinul în contencios-administrativ. Nu vrem lucruri incorecte, ci acte normative de bun-simţ’, a precizat Daniel Iluşcă.

Directorul Căpităniei Zonale a Portului Tulcea, Dan Ichim, a declarat că preschimbarea atestatelor de bord pentru ambarcaţiuni se efectuează până la sfârşitul anului, conform Ordinului nr 889/2013 privind evidenţa navelor din România, noile atestate care se vor elibera contra sumei de 10 euro urmând să aibă valabilitate nelimitată.

‘Ordinul nr 1.079/2014 privind evidenţa ambarcaţiunilor de agrement şi avizarea operatorilor economici pentru desfăşurarea activităţilor de agrement nautic, aprobat recent de Ministerul Transporturilor şi publicat în Monitorul Oficial, nu are încă norme metodologice de aplicare. La nivelul conducerii Autorităţii Navale Române există disponibilitate şi receptivitate la propunerile pescarilor din Delta Dunării pentru elaborarea în comun a unor norme care să fie viabile şi aplicabile’, a afirmat Dan Ichim.

El a spus că decizia Ministerului Transporturilor care va intra în vigoare luna viitoare are în vedere atât evidenţa tuturor ambarcaţiunilor din România, cât şi avizarea operatorilor economici de agrement nautic, creându-se astfel cadrul legal pentru practicarea turismului pescăresc ce presupune şi creşterea standardelor de siguranţă pentru turişti.

‘Pentru a putea să desfăşoare activităţi de turism pescăresc, localnicii din Delta Dunării au obligaţia de a participa la cursuri de instruire în urma cărora vor fi examinaţi, iar ulterior atestaţi, cursurile urmând să se organizeze după ce ANR va aviza o listă cu societăţile care vor avea dreptul să organizeze cursuri de formare profesională’, a spus Dan Ichim.

Conform normelor legale în vigoare, pescarii din Delta Dunării care doresc să practice şi turism pescăresc trebuie să deţină două ambarcaţiuni, cât timp bărcile lor tradiţionale nu îndeplinesc condiţiile de siguranţă pentru turişti.

La începutul acestui an, potrivit unei analize publicate în ‘Farnet Magazine’ editată de Direcţia Generală a Afacerilor Maritime şi a Pescuitului a Comisiei Europene, doar trei din cele 21 de state în care se derulează proiecte finanţate de Fondul European pentru Pescuit, respectiv Italia, Franţa şi Grecia, au legislaţie în domeniul turismului pescăresc. Alte două state, Cipru şi Spania, s-au angajat într-un proces la finele căruia vor avea o legislaţie naţională care le va permite pescarilor să ia turişti la bordul ambarcaţiunilor.

Turismul pescăresc presupune îmbinarea activităţii tradiţionale cu turismul şi este practicat ca o activitate complementară care le permite pescarilor să-şi diversifice sursele de venituri, adăugând un plus de valoare produselor piscicole locale. Practicarea turismului pescăresc reduce impactul activităţii economice asupra mediului şi este percepută ca o modalitate de a atrage tineri în acest domeniu.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Kremlinul a susţinut joi că livrarea rachetelor americane ATACMS către Kiev nu va schimba nimic în conflictul din Ucraina, după ce Washingtonul a anunţat că va furniza Ucrainei astfel de......
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Dacia Duster, SUV-ul asamblat exclusiv în România pentru piața europeană, a ajuns la a treia generație și, de-a lungul ...
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov, la șase ani de când a lansat serviciul în România.
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în Uniunea Europeană au urcat anul trecut cu 5,3%, însă ţările membre din Europa de Est ...