Barroso: Dacă cineva destabilizează alegerile din Ucraina se delegitimează singur şi îşi reduce credibilitatea

Ucraina este o ţară suverană, membră a Organizaţiei Naţiunilor Unite, care are dreptul să organizeze alegeri prezidenţiale, iar dacă cineva destabilizează aceste alegeri se delegitimează singur şi îşi reduce credibilitatea, a declarat marţi, la Bruxelles, preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.
Economica.net - mar, 13 mai 2014, 16:16
Barroso: Dacă cineva destabilizează alegerile din Ucraina se delegitimează singur şi îşi reduce credibilitatea

Întrebat dacă se vor putea organiza alegeri prezidenţiale libere pe 25 mai în Ucraina, în condiţiile acţiunilor separatiştilor proruşi din estul ţării, premierul ucrainean Arseni Iaţeniuk a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă comune cu Jose Manuel Barroso, că autorităţile de la Kiev fac tot posibilul pentru acest lucru.

În acest sens, a adăugat el, se acţionează în continuare pentru ameliorarea stabilităţii în estul Ucrainei. ‘Pentru că noi încă menţinem stabilitatea în estul Ucrainei, în ciuda faptului că Rusia încearcă cu disperare să escaladeze situaţia (…). Recunoaştem că vor fi câteva locuri fierbinţi în care va fi dificil să desfăşurăm alegeri libere şi corecte. Totuşi, comisia electorală centrală face tot posibilul pentru a asigura accesul la vot al tuturor votanţilor ucraineni pentru a avea un preşedinte legitim în Ucraina’, a afirmat Iaţeniuk.

La rândul său, Barroso a menţionat că UE aşteaptă ca alegerile de la 25 mai să fie libere şi corecte, în conformitate cu standardele internaţionale. ”Aceste alegeri sunt foarte importante pentru viitorul Ucrainei şi pentru viitorului stabilităţii în această parte a Europei”, a spus el.

Şeful executivului comunitar a făcut apel la toate părţile implicate să nu destabilizeze alegerile din Ucraina. ‘Cei care încearcă să destabilizeze alegerile în Ucraina ar trebui să înţeleagă că nu vor marca puncte ca urmare a acestui lucru’, a menţionat Barroso.

‘Ucraina este o ţară suverană, membră a ONU, are dreptul să organizeze alegeri prezidenţiale, iar dacă cineva destabilizează aceste alegeri se delegitimează singur şi reduce credibilitatea pe care o are’, a subliniat preşedintele CE.

Întrebat cum comentează acţiunile preşedintelui rus Vladimir Putin din ultima perioadă, Barroso a mărturisit că îl cunoaşte foarte bine pe liderul de la Kremlin, cu care s-a întâlnit de circa 20 de ori.

‘Cred că nu este în interesul Rusiei pe termen lung ceea ce se întâmplă. Rusia este o ţară multinaţională, care are şi ea probleme de stabilitate şi a susţine instabilitatea într-o ţară vecină nu este cu siguranţă bine pentru viitor. De asemenea, nu este bine pentru viitorul Rusiei să aibă o astfel de confruntare cu UE. Uniunea Europeană este de departe cel mai important partener economic al Rusiei, în comerţ şi în investiţii’, a afirmat Barroso.

El a reiterat că dacă Moscova va continua să acţioneze ca în prezent nu va face decât să adâncească izolarea în care a intrat după anexarea Crimeii.

‘Deci mesajul meu către preşedintele Putin este să se angajeze constructiv, iar prin asta vreau să spun să detensioneze situaţia, să lucreze constructiv cu Ucraina, dar şi cu UE, pentru că este o chestiune de interes pentru noi toţi în Europa. Iar dacă Rusia vrea să-şi vadă recunoscut statutul internaţional nu prin acest tip de comportament va avea parte de această recunoaştere, ci dimpotrivă’, a mai spus şeful executivului comunitar.

‘Rusia va pierde teren în comparaţie cu alte economii şi alte ţări. Alte ţări, fără a lansa astfel de acţiuni, sunt mai puternice azi decât acum 20 de ani, pentru că s-au concentrat asupra creşterii economice, asupra deschiderii economiei şi acum ele contează în lume. Când o ţară ca Rusia, una dintre cele mai mari din lume, se angajează într-o astfel de destabilizare într-o ţară mai mică, tot din Europa, statutul său nu este îmbunătăţit. Poate satisface anumite sensibilităţi naţionaliste, dar este doar pe termen foarte scurt’, a spus el.

În acelaşi timp, Jose Manuel Barroso a reiterat că uşa UE rămâne deschisă pentru un ‘angajament serios’ al Rusiei.

 

Te-ar mai putea interesa și
Primăria Sectorului 3 vrea să împrumute 500 de milioane de lei pentru cofințarea proiectelor de renovare energetică a clădirilor
Primăria Sectorului 3 vrea să împrumute 500 de milioane de lei pentru cofințarea proiectelor de renovare energetică ...
Primăria Sectorului 3 intenţionează să contracteze un împrumut în valoare de 500 de milioane de lei, care ar urma să fie folosiţi la cofinanţarea proiectelor cu bani europeni pentru......
USR îi acuză pe Ciolacu și Burduja că în loc să trateze cu cea mai mare responsabilitate criza din domeniul energetic, fac exerciții de imagine organizând comandamente inutile
USR îi acuză pe Ciolacu și Burduja că în loc să trateze cu cea mai mare responsabilitate criza din domeniul energetic, ...
Uniunea Salvați România îi acuză, sâmbătă, pe prim-ministrul Marcel Ciolacu şi pe ministrul Energiei, Sebastian Burduja, ...
Bucureștiul și șase județe din sud-estul ţării se vor afla duminică sub Cod galben de caniculă
Bucureștiul și șase județe din sud-estul ţării se vor afla duminică sub Cod galben de caniculă
Capitala şi şase judeţe din sud-estul ţării se vor afla duminică sub Cod galben de caniculă, potrivit unei atenţionări ...
Rusia a crescut tarifele de import pentru mai multe bunuri de larg consum produse în țările considerate ostile
Rusia a crescut tarifele de import pentru mai multe bunuri de larg consum produse în țările considerate ostile
Rusia a majorat tarifele la import pentru o gamă largă de bunuri de larg consum, inclusiv vin, bere, dulciuri, biscuiţi ...